Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEZ PREKIDA ŠTRAJKA

Sindikati prosvete: Usaglašen tekst kolektivnog ugovora

Autor: Beta | 20.01.2015 - 15:07:00h | Komentara: 0

Predstavnici reprezentativnih prosvetnih sindikata i Ministarstva prosvete usaglasili su danas tekst kolektivnog ugovora, ali time nije okončan štrajk prosvetnih radnika, već se očekuje potpisivanje posebnog sporazuma, izajvio je predstavnik Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Zvonimir Jović.

Ministarstvo prosvete  negiralo je juče tvrdnje  sindikalaca

Časovi ostaju skraćeni na 30 minuta

Kako je Jović rekao agenciji Beta prosvetari su posebnim kolektivnim ugovorom izdejstvovali uslove slične zaposlenima u zdravstvu.
"Očekujemo potpisivanje kolektivnog ugovora u četvrtak, kada bi Vlada trebalo da nam predoči i predlog sporazuma o našim ostalim zahtevima", kazao je Jović.
On je precizirao da prosvetari traže izuzeće od smanjenja zarada u javnom sektoru, uređenje platnih razreda i izmene zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
"Sporazumom treba oročiti usvajanje ovih bitnih propisa", kazao je Jović.
On je precizirao da će se nakon što Vlada ponudi predlog sporazuma o njemu iznajsniti i predsedništva sindikata.
On je naveo i da danas usaglašeni tekst posebnog kolektivnog ugovora podrazumeva da u prosveti prvo bude raspoređen kadar sa nepotpunim fondom časova, a kao poslednja solucija predviđa se raspisivanje konkursa.
Takođe, pored dosadašnjih jubilarnih nagrada za 10, 20 i 30 godina rada, predviđena još jedna za 35 godina staža u prosveti.
Predviđena je i isplata novogodišnjih nagrada, kao i vidovdanskih nagrada.
Iz Ministarstva prosvete poručuju da će predlog ugovora biti poslat i svim ostalim mininistarstvima, pa ukoliko bude postignuta potpuna saglasnost sledi i njegovo potpisivanje.

Srđan Verbić

Srđan Verbić | Foto: Nenad Mihajlović

"Zadovoljan sam što smo postigli kompromis o Posebnom kolektivnom ugovoru. U narednim danima usaglasićemo i ostale elemente sporazuma o prekidu štrajka. Očekujem da će se za nekoliko dana normalizovati nastava u školama", rekao je ministar prosvete Srđan Verbić.
Pregovori četiri reprezentativna prosvetna sindikata i Ministarstva prosvete nastavljaju se danas, a uporedo traje štrajk nastavnika skraćenjem časova na 30 minuta.
Za đake osnovnih i srednjih škola u Srbiji danas je počelo drugo polugodište, a u delu škola nastavljen je protest skraćenjem časova na 30 minuta.
Nastava u prvom polugodištu je, i pored štrajka prosvetnih radnika, završena regularno, a ocene su u svim školama zaključene.
Četiri reprezentativna sindikata zaposlenih u prosveti - Granski sindikat prosvetnih radnika "Nezavisnost", Samostalni sindikat, Unija prosvetnih radnika i Sindikat obrazovanja, od 17. novembra štrajkuju skraćenjem časova na 30 minuta.
Oni su najavili i da će 27. januara, na dan školske slave, održati "Veliki svetosavski pohod prosvetara" kroz Beograd.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP