Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STANDARD OPADA

Sindikati: Zbog ovakvog Zakona o radu, potrošačka korpa će postati - kesa!

Autor: FoNet | 01.06.2014 - 13:58:00h | Komentara: 2

Izjava ministra rada Aleksandra Vulina da će Zakon o radu biti usvojen do kraja juna, jasno ukazuje da neće biti javne rasprave o zakonu, već će se on doneti dogovorom Vlade i "večitih" reprezentativnih sindikata, saopštili su danas udruženi sindikati "Sloga".

Kupovina

Kupovina će postati samo gledanje | Foto: Shutterstock

Jedini cilj reprezentativnih sindikata je, kako je navedeno u saopštenju: sprovođenje ekstremnih mera štednje, a sindikatima - ne menjati postojeći zakon u delu koji se odnosi na uređenje sindikalne scene i utvrđivanja reprezentativnosti radi očuvanja stečenih sindikalnih privilegija!

Ovakav način utire put tehnokratskim metodama odlučivanja i donošenja zakona, čime se kolektivno pregovaranje i tripartizam, sada već otvoreno promovišu u "podaničko partnerstvo" kao novi model dijaloga socijalnih partnera.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" su ozbiljno zabrinuti što predlog nacrta zakona o radu još uvek nije prezentovan javnosti, već se ona zamajava nekakvim poluinformacijama o postignutim rešenjima u okviru radne grupe. Poslednja je da su sindikati i poslodavci blizu dogovora u vezi većine odredbi, i da je još ostao dogovor o proširenom dejstvu kolektivnog ugovora i utvrđivanja minimalne zarade na bazi potrošačke korpe.

- Uvereni smo da će odsustvo demokratskih principa i netransparentnosti pokazati rezultate već sledećeg meseca kada dođe do smanjenja zarada radnicima javnog sektora, a do kraja godine i penzionerima, i kada svi budu shvatili da su rešenja u kontradiktornosti sa svim predizbornim obećanjima aktuelnih učesnika u vlasti, i da će umesto potrošačke korpe dobiti potrošačku kesu - navedeno je u saopštenju "Sloge" koje je potpisao predsednik ovog sindikata Željko Veselinović.
Poslednji komentari
  • sale Vreme: 01.06.2014 14:23h

    Šta postaće-odavno je postala kesa!!!

  • gordana Vreme: 01.06.2014 16:54h

    A žene u penziju dok ne oćorave, bruka

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP