Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POVERLJIVI DOKUMENTI CIA

Širak hteo akciju protiv Srba zbog Srebrenice?!

Autor: Tanjug | 08.07.2015 - 15:36:00h | Komentara: 0

Dva dana posle pada Srebrenice bivši francuski predsednik Žak Širak upozorio je u telefonskom razgovaru tadašnjeg predsednika SAD Bila Klintona da Francuska ne želi da sedi skrštenih ruku i bude odgovorna za takvu situaciju, navodi se u dokumentu CIA sa kojih je skinuta oznaka tajnosti, a koje je objavila N1.

Srebrenica Potočari

Srebrenica, holandski pripadnici UN | Foto: AP

"Pad Srebrenice i vrlo verovatno sutrašnji pad Žepe, te ozbiljna pretnja Goraždu predstavlja veliki promašaj UN-a, NATO-a, kao i svih demokratija", rekao je Širak Klintonu.

On je istakao da Francuska više ne može da stoji i gleda kako "Srbi odvajaju muškarce od žena, šaljući žene na silovanje i ubijajući muškarce koji su vojno sposobni".
"Moramo okrenuti situaciju onako kako je bilo garantovano UN-om. Francuska je spremna da prepusti sve svoje jedinice u misiju", istakao je Širak.
On je, medjutim, dodao da ne zna šta Britanci žele, prenosi N1.
"Pitam se da li je njihova namera samo da napuste Goražde kao što su Holanđani napustili Srebrenicu. Ne želim da Francuska bude kriva za ovu situaciju", naveo je Širak.
"Sve zavisi od toga da li će SAD biti spremne da sarađuju u sprečavanju etničkog čišćenja ili ćemo samo sedeti skrštenih ruku, pustiti ljude da se ubijaju, a mi otići kući. Ne možemo dozvoliti sebi da budemo saučesnici", upozorio je bivši francuski predsednik.
Na to je Klinton Širaku odgovorio da je Goražde, zbog veličine, mnogo važnije od Žepe i Srebrenice.
Prema njegovim rečima, bosanska vlada imala je u Goraždu 9.000 vojnika spremnih za borbu, u Srebrenici 3.000 vojnika koji su, medjutim, otišli zbog granatiranja. "Otišli su bez suprotstavljanja i borbe iako mislim da su to mogli uraditi", rekao je Klinton dodavši da Britanci imaju 300 vojnika u Goraždu koji će verovatno biti spremni da ostanu tamo.
On je ocenio da će, ako se nešto desi Goraždu, vojska bosanskih Srba osećati da ima slobodan put prema Sarajevu.
Klinton je Širaku ipak preneo da mora da zna koja će biti pravila angažmana ako se Francuska odluči da uzme inicijativu u Srebrenici, Žepi i Goraždu.
"Pre nego što osiguramo vazdušni udar morate znati da će on naneti velike gubitke Srbima u određenim područjima. Posavetovaću se sa vojnim savetnicima, ali oni su vrlo skeptični s uvođenjem helikopterskih snaga, pogotovo ako Bošnjaci neće pružati otpor", rekao je Klinton.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP