Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

INSEKTI ŠTETOČINE HARAJU SRBIJOM!

Širi se najezda skakavaca!

Autor: R. K. | 03.07.2014 - 08:11:00h | Komentara: 9

Meštani sela Belo Polje kod Kuršumlije izrazili su zabrinutost zbog širenja najezde skakavaca i nezadovoljstvo jer ih nadležni nisu obavestili šta da rade.

Livade i voćnjaci puni  štetočina: Kuršumlija

Livade i voćnjaci puni štetočina: Kuršumlija

- Meštani su nezadovoljni jer niko nije preduzeo nikakve mere da se rojevi skakavaca ne bi širili, a strahuju i za useve - rekao je meštanin Ljuba Perić. Njezda „italijanskih skakavaca“ u Belom Polju primećena je pre nedelju dana na oko stotinu kvadratnih metara, a sada se proširila na oko stotinu hektara.


- Nemamo čak ni preporuku nadležnih šta da radimo i kako da se izborimo. Oni su počeli da brste useve. Sada ih ima po livadama, voćnjacima i dvorištima - rekao je Perić. Zavod za zaštitu prirode Srbije je utvrdio da se radi o takozvanom italijanskom skakavcu i da su kod Kuršumlije za sada samo larve drugog i trećeg stadijuma, a da još nema odraslih jedinki.

Iz Zavoda su naveli kako očekuju da larve punu zrelost dostignu krajem jula i početkom avgusta, kada će dobiti krila i može ih biti u još većem broju, te bi i šteta na usevima bila veća. Meštanin Slobodan Radovanović rekao je da su žitelji Belog Polja u strahu jer je Zavod najavio samo praćenje razvoja situacije, a ne zaštitne mere.

- Skakavci već jedu pasulj u mojoj bašti. Šta da radimo kad budu počeli da lete!? - uplašen je Radovanović.

Meštani apeluju na nadležne da hitno preduzmu mere da spreče da se skakavci prošire.

Skakavci prete i Beogradu?


Maja Radosavljević iz Zavoda za zaštitu prirode iz Beograda upozorila je da je pojava skakavaca zabeležena širom Srbije, pa i u blizini Beograda.
- Pošto se radi o larvama, entomolozi Aleksandar Zatezalo i Dragan Pavićević u narednom periodu će pratiti stanje na području na kojem je konstatovana ova pojava, jer odrasle jedinke, koje imaju sposobnost letenja, mogu da se jave u još većem broju i da izazovu štete na usevima - kazala je Radosavljevićeva.

Poslednji komentari
  • Mia Vreme: 03.07.2014 08:30h

    Po obicaju nista ne poduzimaju,vec kada steta dostigne velike razmere trazice pomoc sa strane. Ne razumem cemu to sve vodi? Nadlezni izvolite zaprasite tu povrsinu. Radite nesto i ne cekajte da vam sve netko sa strane uradi.

  • mm Vreme: 03.07.2014 09:20h

    DA PRATE??????UNISTAVAJTE TO POBOGU!!!!!!

  • Gale Vreme: 03.07.2014 09:24h

    Sta oni prate.to treba sto pre unistiti.dal smo sposobni to uraditi.imamo li sredstava.gospodo jos juce ste trebali reagovati.vi nista.pratite.Sta radi resorni ministar.

  • mozgic Vreme: 03.07.2014 11:05h

    Kako od nadleznih organa nema pomoci jer uz kaficu i osvezenje "prate situaciju" to bi mi sami trebalo da se organizujemo i zastitimo od gamadi: sakupiti novac i obezbediti zaprasivanje a ne skrstenih ruku cekati da se od larvi izrode lavine skakavaca.

  • willi Vreme: 03.07.2014 14:53h

    moja baba je govorila da kada se dogodi najezda crnih skakavaca to sluti na rat. kunem se, pred pocetak gradjanskog rata u bivsoj jugoslaviji , mozda ce se neko i setiti, bila je najezda crnih skakavaca i rat se stvarno dogodi. pa nazdravlje, nisam sujeveran ali ........

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP