Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BOLJE LOKALAC, NEGO PREDSEDNIK

ŠIROKO: Jasna vodi Smederevo za 156.000!

Autor: R. Ćoralić - J. Jokanović | 22.04.2015 - 07:00:00h | Komentara: 6

U Srbiji se danas više isplati biti gradonačelnik nego premijer ili čak predsednik, jer je odgovornost neuporedivo manja, a plata u mnogim slučajevima veća. Tako od 23 grada u Srbiji čak petoro gradskih prvaka svakog meseca inkasira više od premijera Srbije Aleksandra Vučića, čija je zarada 124.935 dinara.

Lažu dušmani: Jasna Avramović

Lažu dušmani: Jasna Avramović | Foto: RAS

U ovoj finansijskoj trci, prema podacima objavljenim na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije, gradonačelnica Smedereva Jasna Avramović sa zaradom od 156.000 dinara ubedljivo je potukla državni vrh!
Avramovićeva je za „Alo!“ tvrdi da njena plata nije ni približna cifri koja je objavljena.

Radomir Nikolić

Radomir Nikolić | Foto: RAS

Neće to još dugo tako

Plate gradonačelnika, kako nam je potvrđeno, u nadležnosti su lokalnih samouprava i obračunavaju se na osnovu koeficijenata. Međutim, i tome će, po svemu sudeći, uskoro doći kraj, jer je pri kraju nacrt zakona o zaradama u državnoj službi koji predviđa izjednačavanje primanja gradonačelnicima, predsednicima skupština opština i ostalim predstavnicima vlasti širom Srbije.

- To je bruto zarada, sa svim doprinosima. Osnovica iznosi 86.000 dinara, ali sa godinama staža skupim još desetak hiljada - objašnjava Avramovićeva, koju odmah demantuju u Agenciji za borbu protiv korupcije.

U toj Agenciji su nam juče potvrdili da je reč o neto platama funkcionera koje su objavljene na njihovom sajtu. Upoređujući svoju platu sa kolegom iz Beograda Sinišom Malim, prva žena Smedereva kaže da su u pitanju samo godine staža, a da ih ona ima 27 u ZC „Sveti Luka“ u tom gradu.

Podsećamo da je u tom stažu Avramovićeva uspela i da bude osuđena za mito! Viši sud u Smederevu 10. marta ove godine osudio ju je na 15 meseci zatvora zbog optužbi da je kao lekar u više navrata primila mito od pacijenata da bi sačinila lažnu dokumentaciju, koju su pacijenti kasnije koristili kako bi ostvarili pravo na invalidsku penziju. Smederevska gradonačelnica opet ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu.

Pavle Radanov, Miloš Vučević, Čedomir Janjić

Pavle Radanov, Miloš Vučević, Čedomir Janjić

Požarevljanin Miomir Ilić pun ko brod


Ubedljivo najveće mesečne prihode ostvaruje gradonačelnik Požarevca Miomir Ilić, koji za tu funkciju prima 110.350 i još dodatnih 115.964 kao član Nadzornog odbora „Telekoma“ AD Beograd, dakle, ukupno 226.314 mesečno.
- Što se tiče plate gradonačelnika, ona je sada znatno manja i iznosi oko 95.000 dinara. Takođe, očekujem i razrešenje iz Nadzornog odbora „Telekoma“ - kaže Ilić za „Alo!“. A na pitanje kako gleda na to da on mesečno zarađuje čak 100.000 više od prvog čoveka srpske Vlade, Ilić odgovara: „Nisam ja kriv za to i nisam to određivao. Odluka organa je bila takva, a ta zarada je ranije bila drastično manja.“

Sledeći šef grada koji može da se pohvali lepim primanjima je gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, sa samo 6.000 dinara manje od Avramovićeve, odnosno zaradom od 150.000. Sledi prvi čovek Zrenjanina Čedomir Janjić sa 139.761 i njegov kolega iz Pančeva Pavle Radanov sa 137.310 dinara.

Osim navedenih, predsednika Srbije i svog oca po visini primanja stigao je Radomir Nikolić, koji se nalazi na čelu grada Kragujevca i kome svakog meseca na račun leže 126.000.


Vranjanski prvak Zoran Antić zarađuje 123.759, gradonačelnici Beograda i Subotice, Siniša Mali i Jene Maglai - 120.000, a Užičanin Tihomir Petković 115.000. Za njima ne zaostaje mnogo ni prvi čovek Niša Zoran Perišić, koji, doduše, osim gradonačelničke plate, koja je u oktobru iznosila 117.077, prima još i 26.691 u KC „Niš“ i plus 28.221 od Medicinskog fakulteta u tom gradu, gde radi kao profesor.
U sami vrh po mesečnim prihodima može se svrstati još i gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić sa zarađenih 111.550, ali i dodatnom platom od 62.000 dinara koju prima kao rukovodilac službe DDD u Zavodu za javno zdravlje u tom gradu. Velimir Ognjenović, gradonačelnik Zaječara zarađuje svakog meseca 115.262, a prvi čovek Novog Pazar Meho Mahmutović „samo“ 104.694 dinara.

Sirota Sremska Mitrovica


Ubedljivo najmanja primanja ima Branislav Nedimović iz Sremske Mitrovice, koji mesečno inkasira 82.000 kao gradonačelnik, ali uz to doduše dobije i 20.000 kao predsedavajući Gradskog veća. Malo bolji je gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović sa zaradom od 85.624 dinara, a slede Ratko Stevanović, gradonačelnik Jagodine (90.319), Kruševljanin Dragi Nestorović (91.268), šabački prvak Nebojša Zelenović (92.000), Čačanin Vojislav Ilić (96.504), Valjevac Stanko Terzić (97.420) i Leskovčanin Goran Cvetanović (98.000).

Šta krije šef Sombora?


Primanja gradonačelnika Sombora Saše Todorovića nismo uspeli da saznamo, pošto nam nisu odgovorili na pitanja, a podaci nisu objavljeni na sajtu Agencije. „Budući da Saša Todorović, na javnoj funkciji gradonačelnika Sombora, nije podneo izveštaj o imovini i prihodima posle stupanja na funkciju, Agencija je 9. aprila ove godine protiv njega pokrenula postupak za utvrđivanje postojanja povrede Zakona o Agenciji“, rečeno nam je tim povodom u Agenciji za borbu protiv korupcije.

Poslednji komentari
  • Mitra Vreme: 22.04.2015 17:17h

    Napredno

  • mrki - Babusnica Vreme: 22.04.2015 19:56h

    ma nije to nista u poredjenju sa platom predsednika opstine Babusnica Sase Stamenkovica, jedne od najnerazvijenih opstina u Srbiji , koji je agenciji prijavio platu od 112 000 dinara .

  • Smederevac Vreme: 22.04.2015 20:38h

    Svaki smederevac zna o kakvoj se lopurdi radi. Kada cemo vise da je vidimo u zatvoru i daleko od nas jer i vrapci na grani znaju da je uzimala mito i sredjivala za invalidske penzije.

  • Mitra Vreme: 22.04.2015 21:36h

    Odgovor Smederevcu-nikada.Za devojcicu bolesnu Janju ne mogu da se skupe pare godinama.

  • Liki Vreme: 23.04.2015 22:04h

    Koliko je uradila za ovaj grad... ako ima toliku platu, treba da ima jos vecu zato sto zaista vredi, ali cisto sumnjam da joj je tolika plata, nego je to pustena prica u vetar od strane zutih trolova.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP