Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BEOGRAD, ZRENJANIN, PROKUPLJE, NIŠ, VRANJE, NOVA VAROŠ...

Širom Srbije se danas plivalo za Časni krst (FOTO i VIDEO)

Autor: E.A. | 19.01.2015 - 14:52:00h | Komentara: 0

Više hiljada Srba plivalo je ove godine po kišnom, ali toplom danu za Časni krst na Bogojavljanje u celoj Srbiji.

Plivanje za časni krst

Plivanje za časni krst | Foto: Miloš Cvetković

U Zemunu, prvi do Časnog krsta stigao je Bojan Rašković (18), a na Adi Ciganliji je prvi do krsta doplivao Pavle Dragišić (21).

-Kada vas pukne adrenalin ništa ne osećate, pa ni hladnu vodu. Nije mi bilo hladno ni teško da plivam, bila mi je čast - rekao je Dragišić.

Bojan Rašković


Bojan Rašković

U trci za Nosioca Bogojavljenskog krsta 2015. u Zemunu učestvovalo je 520 plivača, uz podršku preko deset hiljada Zemunaca i posetilaca Zemuna. Najbrži je bio osamnaestogodišnji Subotičanin Bojan Rašković, koji prvi put učestvuje u trci.

Litija koju je predvodio Arsenije Toplički, počela je nešto pre 12 časova kada je počelo plivanje za Časni krst na Keju oslobođenja.

Program je počeo liturgijom u u Hramu svetog oca Nikolaja, odakle se formirala litija, koja prolazi već ustaljenom trasom. Osvećenje Dunava i vađenje Časnog krsta, obavljeno je na Keju oslobođenja, kod restorana Venecija.

Kjokošindjucu klub Beograd takođe je uzeo učešće u manifestaciji

Kjokošinđucu klub Beograd takođe je uzeo učešće u manifestaciji | Foto: Milan Dudvarski

Nakon praznične liturgije u Hramu Svetog Đorđa na Banovom Brdu koju je služio patrijarh srpski Irinej, litija je prošla pored hrama i došla do Ade Ciganlije gde je održana tradicionalna "Molitva na jezeru".

Vladimir Filipaš

Vladimir Filipaš

Od obnavljanja tradicije, sedmi put za redom, na jezeru u centru Zrenjanina, tačno u podne, plivalo se za Časni krst, a ovogodišnji pobednik je Zrenjaninac Vladimir Filipaš.

On je, pred više hiljada posmatrača, pobedio u konkurenciji 24 učesnika, desetoro više nego lani.

Vladimir Filipaš


Vladimir Filipaš | Foto: Slavko Surla

Piroćanac Miloš Vučić (22), student Fakulteta fizičke kulture i sporta u Nišu prvi je na Bogojavljenje doplivao do časnog krsta na Gradskom kupalištu u Pirotu na kome se okupio veliki broj građana.

Miloš Vučić

Miloš Vučić

 
U trci su učestvovala 52 plivača, među kojima su bile i dve žene.

- Prvi put učestvujem i osećaj je prelep- kaže Gordana Cvetković (49) iz sela Trnjana kraj Pirota.


 

Miloš Vučić

Miloš Vučić


Plivanje za časni krst je organizovano i u selu Temska kraj Pirota, kao i u opštinama Babušnica i Bela Palanka.
 

Student prvi do krsta u Nišu

Stefan Stojanović (19) iz Niša, student prve godine Ekonomskog fakulteta, prvi je na Bogojavljanje doplivao do Časnog krsta na otvorenom bazenu kupališta na Čairu.

Stefan Stojanović

Stefan Stojanović | Foto: K. Kamenov

Tradicionalno nadmetanje održano je deveti put a učestvovalo je 19 plivača među kojima i po jedan pripadnik vojske policije i Žandarmerije. Pobedniku je pripao zlatni lančić sa krstom, i nagrada od 30.000 dinara.
 

Stefan Stojanović

Stefan Stojanović | Foto: K. Kamenov

Pobednik pomoravskog 13. Bogojavljenskog plivanje za časni krst na Bagrdanskom jezeru na granici Jagodine i Svilajnca je Sava Ivanović (24) iz Paraćina.

Sava Ivanović

Sava Ivanović


Za Časni krst plivalo je i 36 devojaka i momaka članova sportskih klubova, profesora i studenata fizičke kulture, policije, građana iz Jagodine, Paraćina, Ćuprije, Svilajnca, Kragujevca i Batočine, a kuriozitet je da je po prvi put učestvovala žena Martina Nikolić.

Martina Nikolić

Martina Nikolić

- U mojoj prirodi je da savladavam barijere i osvajam nova prostranstva. Bilo mi je čudno što ni jedna žena pre mene nije zaplivala za časni krst, ali lepo je pomerati granice, kazala je hrabra Jagodinka Martina Nikolić.


Milan Bulajić najbrži u Prokuplju

Milan Bulajić (23) iz Prokuplja, student Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, ovogodišnji je pobednik Bogojavljenske trke koja je održana na Rastovničkom jezeru nedaleko od Prokuplja. On je bio najbrži od ukupno trideset plivača, koliko se ove godine prijavilo.

Prvi do Časnog krsta: Milan Bulajić

Prvi do Časnog krsta: Milan Bulajić

- Pobednik je nagrađen Bogojavljenskim krstom, zlatnim krstom i satom, a svi učesnici dobili su majice i zahvalnice.

Ministar policije u Grockoj

Danas je i u Grockoj proslavljeno Bogojavljenje, koje je tradicionalno, po treći put, obeleženo plivanjem za Časni krst. Samoj manifestaciji prisustvovali su Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i zamenik gradonačalnika grada Beograda Andreja Mladenović.

Okupilo se oko 4000 ljudi

U Grockoj se okupilo oko 4000 ljudi

U uzbudljivoj završnici, prvi od 36 plivača koji je doplivao do Časnog krsta je Jovan Ćosić, petnaestogodišnjak iz Vinče. Zlatni krstić težak 3,3 grama pobedniku je uručio Ministar Nebojša Stefanović, a jedinom ženskom plivaču Milici Dajović predsednik Gradske opštine Grocka Stefan Dilberović uručio je srebrni krst.

Jedini ženski plivač za Časni krst u Grockoj: Milica Dajović

Jedini ženski plivač za Časni krst u Grockoj: Stefan Dilberović i Milica Dajović

 
Na Zlatarskom jezeru plivalo 13 momaka i jedna devojka

Bogojavljensko plivanje organizovano je i na Zlatarskom jezeru u kanjonu Uvca , a do Časnog krsta prvi je doplivao Vladimir Vasilić (24) iz Nove Varoši, član kik-boks kluba „Zlatar“.

Nova Varoš, plivanje za Časni krst

Nova Varoš, plivanje za Časni krst | Foto: Željko Dulanović

Ove godine plivalo je 14 takmičara iz više gradova, a prvi put među učesnicima bila je i jedna devojka, Mirjana Rvović (24), student Geografskog fakultetat u Beogradu. Ž. D.

U Vranju otkazano plivanje, ali ne i kumstvo

Pred velikim brojem vernika,vladikom Pahomijem i sveštenstvom, u dvorištu pravoslavnog sabornog hrama „Svete Trojice“ u Vranju bogojavljenski Časni krst za 61.000 dinara okupala je i postala ovogodišnja kuma Jasmina Janković.

Kupanje Časnog krsta, Vranje

Kupanje Časnog krsta, Vranje | Foto: V.P.

Zbog vode zagadjene bakterijama i otrovnim toksinima iz modro-zelenih algi na obližnjem Aleksandrovačkom jezeru danas nije organizovano bogojavljensko kupanje i trka za krst. Ni u zagadjenoj Južnoj Moravi i okolnim rekama nije bilo bogojavljenskog plivanja.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP