Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POMOĆNI RADNICI TUŽILI EPARHIJU VRANJSKU

SKANDAL: Vladika Pahomije fizikalce najurio bez plata!

Autor: Veselin Pešić | 28.02.2015 - 13:15:00h | Komentara: 3

Zbog povreda radnog zakonodavstva, u Osnovnom sudu u Vranju nastavljen je parnični spor između pravoslavne episkopije i desetorice bivših pomoćnih radnika, koji su zajedničku tužbu podneli u septembru 2013.godine.

Foto: V. Pešić

Advokat Mladen Vasić | Foto: V. Pešić

Zastupnik tužitelja advokat Mladen Vasić izjavio je da je poslodavac vladika Pahomije fizikalce brutalno najurio na ulicu i finansijski ih oštetio. Isterani pomoćni radnici su u sudskom sporu sa Eparhijom vranjskom zbog razlike u zaradi i neuplaćenih doprinosa za penziono i invalidsko osiguranje. U vladičanskom dvoru u Vranju negiraju i demantuju optužbe i tvrde da u skladu sa Ustavom Srpske pravoslavne crkve uredno ispunjavaju sve obaveze u oblasti radnog zakonodavstva. Mnogi vernici osuđuju crkvene vlasti što su oštetile bivše radnike, kada se zna vladičanski dvor raspolaže velikim novcem i crkveni velikodostojnici žive na visokoj nozi.

- Episkopiju vranjsku tužilo je deset pomoćnih radnika koji su obavljali razne poslove u cvećari, na groblju i u crkvenim opštinama. Bez ugovora radili su za mesečnu platu od 10.000 dinara najmanje tri godine. Dobili su otkaz bez obrazloženja.Oni potražuju razliku u zaradi i uplatu doprinosa za povezivanje radnog staža. Na ročištima su saslušani oštećeni radnici, poslodavac i svedoci. Treba da se utvrdi da li su i u kom periodu tužioci bili u radnom odnosu u episkopiji. Sud je naložio finansijsko veštačenje. Kao njihov zastupnik mesecima sam bezuspešno pokušavao da problem rešim vansudskim poravnanjem, ali u episkopiji nije bilo razumevanja - naglasio je advokat Mladen Vasić.

U Eparhiji vranjskoj tvrde tvrde da u ovoj crkvenoj instituciji nikada nije odjednom na platnom spisku bilo deset radnika. Radille su najviše tri-četiri osobe. Zaposlene radnike crkvene vlasti u Vranju uredno su prijavljivale nadležnim fondovima. Sa njima su sklapani ugovori o random angažovanju. Predstavnici Episkopije tvrde da su zarade angažovanim radnicima isplaćivali redovno.

Foto: V. Pešić

Hram Svete Trojice | Foto: V. Pešić

 
- Primali smo mizerne zarade, manje od zakonom zagarantovanih. Trpeli smo i ćutali. Nismo imali izbora. Bez ugovora, dakle na “crno”, radili smo tri godine. Mislili smo da će nas Bog nagraditi što smo bili u njegovoj službi. Ni na kraj pameti nam nije palo da će nas vladika Pahomije brutalno bez kore hleba ostaviti na ulici. Najviše nas boli činjenica da predstavnici crkvenih vlasti tvrde da mi nikada nismo radili u Eparhiji vranjskoj, priča jedan od oštećenih bivših pomoćnih radnika Mile Petrović iz Tibužda kod Vranja.

Niko od tužitelja više ne radi u Eparhiji vranjskoj. Bez posla je ostao i dugogodišnji magacioner N.I. Zbog pronevere i zloupotrebe službenog položaja razrešio ga je eparhijski Upravni odbor, na čijem je čelu episkop Pahomije. Protiv magacionera je nadležnom tužilaštvu podneta krivična prijava, jer je crkvena komisija u eparhijskom magacinu utvrdila “veliki manjak i nepravilnosti u radu”.

Mnogi vernici ubeđeni su da je magacionera stigla osveta i kazna starešine Pahomija, jer ga je N.I. optužio za seksualno zlostavljanje od 2004.do 2013.godine. Vladika Pahomije je N.I. seksualno uznemiravao kada je ovaj imao 16 godina. U nedavnoj medijskoj ispovesti N.I.je naveo da je nastrano ponašanje Pahomija nastavljeno u narednih devet godina. Pre 14 godina protiv vladike Pahomija pokrenut je sudski postupak zbog optužbi četvorice maloletnih budućih bogoslova za protivprirodni blud. Zbog zastarelosti gonjenja, Krivično veće Opštinskog suda u Nišu 6.marta 2006.godine oslobodilo je Pahomija optužbi dečaka.

Foto: V. Pešić

Vladika Pahomije | Foto: V. Pešić

Kontrolu i raspolaganje nad velikim svotama neevdentirane i neoporezovane novčane gotovine u vladičanskom dvoru isključivo ima vladika Pahomije, jedan od vođa homoseksualnog lobija u SPC. U finansijskim transakcijama mu pomažu najbliži rođaci iz Bosne i Hercegovine, koje je okupio oko sebe. Naročito su sumnjivi tokovi crkvenog novca od vernika. Vernicima bodu oči visoka plata i drugi provijanti preosvešćenog velikodostojnika, kome je 2009.godine kupljen džip za 30.000 evra. Pisani i elektronski mediji objavili su da vladičanski dvor za održavanje, ishranu, komunalije, telefone, putne troškove i održavanje voznog parka godišnje u proseku potroši 40.000 evra!
 
Poslednji komentari
  • Maki Vreme: 28.02.2015 17:39h

    Ovi su i dobro prosli-pobegli.jadnu decicu sustigne!Goreo u paklu!

  • Darkeye23 Vreme: 01.03.2015 10:01h

    Vucicu, citas li ovo??

  • ddddddd Vreme: 18.03.2015 10:56h

    Ma zasto lazu radnici koji su tuzili crkvu, nisu oni osteceni crkva je ostecena, to su sve sacuvaj Boze, koji hoce da zarade pare bez rada, lazu da su imali 10 000, sve lazu. Ja ih znam i ja sam iz Vranja.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP