Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRBIN I IZRAELAC POD ISTRAGOM

Sklopio posao s Milom, pa uhapšen na izlazu iz zemlje!

Autor: E. A. | 16.04.2015 - 20:00:00h | Komentara: 1

Trgovac oružjem i dijamantima iz Belgije Serž Muler uhapšen je na granici Crne Gore i Albanije samo nekoliko sati nakon ceremonije potpisivanja ugovora u Podgorici kojim je nekadašnja crnogorska državna firma za trgovinu oružjem „Montenegro Defence Industries“ (MDI) prodata firmama „CPR Impex“ iz Beograda i „ATL Atlantic Technology Ltd“ iz Izraela.

Milo Đukanović

Milo Đukanović | Foto: Ognjen Radošević

Kako otkriva Balkanska istraživačka mreža (BIRN), crnogorska vlada je firmu MDI sa prometom od nekoliko miliona evra prodala konzorcijumu izraelsko-srpskih kompanija za 680.000 evra, 4. marta ove godine. „Korupcija, pranje para, neplaćeni računi, nezakonita prodaja oružja islamistima u Libiji i umešanost u šverc kokaina - samo su neke od optužbi protiv biznismena povezanih sa privatizacijom jedne od najvećih firmi za trgovinu oružjem na Balkanu“, piše BIRN i tvrdi da im je od više izvora potvrđeno da Muler ima vodeću ulogu u izraelskoj firmi i privatizaciji MDI.


Naoružavao islamističke borce?

Srpski biznismen ovog meseca bi mogao da se suoči sa još ozbiljnijim otužbama, nakon što se ispostavilo da UN istražuje da li je firma „Tehnoremont“, u vlasništvu „CPR Impexa“, preko MDI oružjem snabdevala islamističke borce u Libiji. Posao je, navodno, sklopljen u decembru 2014, pre privatizacije MDI.

Muler je od ranije poznat belgijskoj javnosti po kontroverznoj umešanosti u iskopavanje, krvlju natopljenih, nalazišta dijamanta u Sijera Leoneu, kao i problematičnih poslova sa oružjem. Trenutno se nalazi u pritvoru u Podgorici, gde čeka ročište na kome će biti odlučeno o njegovoj ekstradiciji.

U intervjuu BIRN-u, Petar Crnogorac, vlasnik firme „CPR Impex“ najpre je potvrdio da je Muler „čovek koji stoji iza ATL-a“. Međutim, kako navode, nakon telefonskog poziva je promenio izjavu, insistirajući da je Muler samo „prijatelj firme“.

BIRN navodi da je i Crnogorac, inače sin bivšeg direktora marketinga u „Zastava oružju“, takođe, pod istragom. Njegova firma za trgovinu oružjem, osnovana 2005, izvozila je oružje na sva tržišta u svetu. Srpska policija uhapsila je Crnogorca u julu 2014. zbog navodne zloupotrebe ovlašćenja u vezi sa nizom tendera u vojsci u periodu od 2011. do 2013. godine. Policija je sumnjala da je dobijao poverljive informacije o tenderima za kupovinu viška vojne opreme. Slučaj je i dalje u fazi istrage.
Poslednji komentari
  • nemanja Vreme: 17.04.2015 06:24h

    Ako se vec pridrzavaju evropskih propisa sto se tice placanja. Neka plate i evropske plate u iznosu od 3000 i kusur eu. Treba i ovaj napaceni narod da zivi, a ne samo ovi nasi lopovi!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP