Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

KATANAC NA JEDINU ŠKOLU U STRANJANIMA

Škola ostala bez poslednjeg đaka

Autor: Ž. Dulanović | 17.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

Na zgradu osnovne škole u Stranjanima na padinama Jadovnika stavljen je katanac, jer je jedini đak Goran Avramović završio četvrti razred i na jesen će nastaviti školovanje u matičnoj školi u Brodarevu. Škola u Stranjanima svojevremeno je imala 300 đaka pešaka, a danas u pet okolnih sela nema dece stasale za đačku torbu.

Goran Avramović završio četvrti  razred i na jesen će morati da nastavi školovanje na drugom mestu

Goran Avramović završio četvrti razred i na jesen će morati da nastavi školovanje na drugom mestu | Foto: Željko Dulanović

Pored učiteljice Emine Čonkić, kojoj je rad u Stranjanima bio prvo zaposlenje, bez posla će ostati i školski poslužitelj Blagoje Avramović, inače otac poslednjeg đaka škole Gorana. Učiteljica Emina u Stranjanima do trospratne školske zgrade visoko u brdima iznad Lima i nazad, svakodnevno je svojim „golfom“, po snegu, ledu, kiši i žegi putovala 80 kilometara iz Prijepolja. I učiteljica i školski poslužitelj bili su zaposleni na određeno vreme.


- Jeste bilo naporno putovati, naročito zimi, ali je svaki minut proveden na nastavi bio vredan truda. Goran je dobro i bistro dete, a i seljani su me lepo prihvatili, pa ću dane provedene u Stranjanima pamtiti do kraja života. Zatvaranje škole mi teško pada, jer je radna neizvesnost teža i od svakodnevnog žrtvovanja na poslu – kaže učiteljica Emina Čonkić, majka bebe Lejle.

Rastanak od učiteljice

Rastanak od učiteljice | Foto: Željko Dulanović


U Stranjanima je jedva stotinak stanovnika. Meštani kažu da je zatvaranje četvororazredne škole siguran znak da selu preti skori nestanak.
- Moja kuća je jedina u zaseoku Šćepanice, a ništa bolje nije ni u drugim delovima sela. Nema dečje graje, pa uši bole od tišine, a nema ni svadbi – priča školski poslužitelj Blagoje Avramović. Školskom raspustu se u Stranjanima raduje jedino Goran Avramović. Na jesen on će se u Brodarvevu pridružiti sestri Jeleni.

- Nije mi bilo teško da sa ocem pešačim sedam kilometara, ali su mi nedostajali drugari u školi. Sada ću ih u Brodarevu imati dosta, moći ćemo na odmoru da se igramo, pričamo o fudbalu i košarci i da zajedno radimo domaći. Letos ću pomagati roditeljima, jer je puno posla na imanju. Čuvaću ovce i krave i kosiću livadu – kaže Goran Avramović, poslednji đak škole u Stranjanima.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP