Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OKO 200 MALIŠANA U LEŠTANIMA ŠKOLUJE SE U TEŠKIM USLOVIMA

Školi istekao rok, a deca još uče u njoj!

Autor: R. Ćoralić | 31.01.2014 - 07:02:00h | Komentara: 2

Učitelji OŠ „Nikola Tesla“ u Leštanima, koju pohađa oko 200 učenika od prvog do četvrtog razreda, svakodnevno drže nastavu u dotrajalom montažnom objektu, kojem je upotrebna dozvola odavno istekla! U zgradi, koja je trebalo da bude privremeno rešenje dok se ne izgradi nova škola, prva znanja stiče već 35. generacija mališana!

Od novih prostorija samo pusta obećanja: OŠ „Nikola Tesla“

Od novih prostorija samo pusta obećanja: OŠ „Nikola Tesla“

O izgradnji nove škole se, prema rečima Dragoljuba Gačića, direktora matične OŠ „Nikola Tesla“ u Vinči, govori još od 1979. kada je stara zgrada zatvorena zbog bezbednosti, a učenici preseljeni u montažni objekat. Ali, do današnjeg dana to je ostalo samo mrtvo slovo na papiru.


- Obraćali smo se nadležnima za pomoć, ali i pored dobre volje i brojnih obećanja, škole još nema. Prve kočnice su bili nerešeni imovinsko-pravni odnosi i nedostatak novca, a danas je to nepostojanje generalnog urbanističkog plana, zbog čega radovi nisu počeli ni prošle godine, iako je gradska agencija za investicije izdvojila 400 miliona dinara - kaže Gačić.
O lošim uslovima svedoče dotrajala stolarija i oronuli zidovi iz kojih izbija vlaga, iako su se zaposleni potrudili da ovaj višedecenijski privremeni objekat prilagode najmlađima.

Upotrebna dozvola odavno istekla

Upotrebna dozvola odavno istekla


Međutim, osim dotrajalosti, problem predstavlja i nedostatak prostora. Zbog toga danas školu pohađa samo oko 200 đaka nižih razreda, dok više od 500 učenika viših razreda na nastavu putuje u Vinču u matičnu školu.

- Poslednje dve godine je sigurno desetak prvaka ostalo ispod crte, pa su roditelji morali da ih upišu u druge škole - u Vinči, Kaluđerici... Izgradnjom nove škole bi se rešio i taj problem jer je planirano da bude osmogodišnja i da prima 700 učenika, što bi bilo dovoljno za ovo područje - kaže Gačić, uz napomenu da „stanje ipak nije toliko loše, imajući u vidu da je do 2006. godine škola imala poljski WC i da su se mališani grejali na bubnjaru“!
Na sreću, današnji đaci imaju grejanje i mokri čvor u zgradi, ali i dalje sanjaju o fiskulturnoj sali. Njima akcija „Vratimo sport u škole“, o kojoj se toliko govori, ne znači mnogo jer sportom mogu da se bave samo napolju, i to kad im vreme dozvoli.
Poslednji komentari
  • BOBANIDIS Vreme: 31.01.2014 10:21h

    TAKVA JE I U KUMODRAŽU,ALI JE SKUPLJE DA SE SRUŠI STARA NEGO DA SE NAPRAVI NOVA.JOŠ GORE STO JE TU BORAVAK IKUHINJA

  • Alx Vreme: 31.01.2014 22:44h

    Svaka čast učiteljicama i učiteljima koje ne želim da imenujem, bivši sam učenik ove škole i mogu da potvrdim da je u katastrofalnom stanju i smatram da je krajnje vreme za novu!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP