Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SRAMNO

SKOPLJE: Spomenik caru Dušanu biće uklonjen! (FOTO)

Autor: Srna | 12.12.2013 - 11:14:00h | Komentara: 9

Iz skopske gradske opštine Centar naveli su da je na Mostu civilizacija postavljeno pedesetak spomenika bez ikakve dokumentacije, a da je među njima i statua cara Dušana

Spomenik caru Dušanu

Spomenik caru Dušanu u Skoplju

Andrej Žernovski, predsednik skopske gradske opštine Centar, izjavio je da je spomenik caru Dušanu u Skoplju nezakonito postavljen i da će biti uklonjen.
Žernovski je naveo da je na Mostu civilizacija, u makedonskoj prestonici, postavljeno pedesetak spomenika bez ikakve dokumentacije, a da je među njima i statua cara Dušana.
- Moraćemo da odstranimo sve što je nezakonito postavljeno. Spomenike nećemo tretirati kao nešto posebno. Samo ako radimo principijelno možemo da izbegnemo zamke “kukavičijih jaja” koje vlast želi da položi u opštini – rekao je Žernovski.
Prema njegovim rečima, prethodna lokalna vlast je tokom 2010. godine predvidela da na mostu bude 20 skulptura, a do sada je postavljeno 38. Žernovski je rekao da su sporne i statue Aminta Trećeg, Perdika Prvog, mitskog kralja Karana, Parmeniona, Filipa Petog, Gavrila Radomira, Ivana Vladislava i drugih.
Još nije zvanično poznato ko je naručio, platio i postavio spomenik caru Dušanu, kao ni to ko je pokušao da ga sruši, iako su neki visoki funkcioneri albanske Demokratske unije za integraciju (DUI) javno priznali da su tome prisustvovali.
Grupa od tridesetak Albanaca pokušala je krajem prošle sedmice da sruši spomenik caru Dušanu u centru Skoplja, te je oštetila dio mermerne ploče na kojoj se nalazi spomenik i ostavila statuu bez žezla i krsta u rukama.
Skopski list “Dnevnik” otkriva da je inicijator rušenja spomenika caru Dušanu bio predsednik opštinskog odbora DUI u skopskoj opštini Čair Bekir Asani, koji je lično učestvovao u incidentu.
Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 12.12.2013 12:00h

    За крст часни и слободу златну!

  • muharem ramadani Vreme: 12.12.2013 12:03h

    vrlo pametan potez,njemu nije mestu to, on je postavljen da bi iritirao Albance koji ovaj varvarin naneo mnogo zlo njima, odnosno nama, hrvati nece plaku na cirilicu kamo li spomenik.

  • Bata Niš Vreme: 12.12.2013 13:01h

    Ukoliko dođe do ukanjanja spomenika Caru Dušanu iz Skoplja predlažem da ga država Srbija otkupi od Makedonije.Prvo oni taj spomenik ne zaslužuju,drugo Srbija ima dovoljno mesta da smesti ono na šta je s pravom ponosna.

  • ustani srbine Vreme: 12.12.2013 23:09h

    Probudi se Srbine moj,inace cemo nestati.Ustani Srbine,prestani biti poltron.

  • Srbkinja Vreme: 19.12.2013 15:43h

    Sramno je sta rade, ali ako mu stvarno nije mesto tu na mostu neka ga prebace gde jeste dozvoljeno i gde je dostojno tako velikog vladara. A, sto se iritiranja siptara tice, nek idu gde se neiritiraju u svoju postobinu pre nego su dosli na Balkan, ovde neka se ponasaju kao ljudi ako zele da ostanu tu, pa valjda je i kod njih dosla kultura bar donekle, ili se nagonski ponasaju kao recimo zveri!?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP