Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZNATE LI ZA OVU PRIČU?

Škotska baronesa, a SRPSKA HEROINA! (FOTO)

Autor: Gane Đorđević | 22.12.2014 - 20:31:00h | Komentara: 1

Na jednom zidu gostinjske sobe u porti bajinobaštenske Crkve Svetog Ilije proroka, pored ulja na platnu na kojem je naslikana baronesa Evelina Haverfild sa decom iz sirotišta, nalazi se i fotografija iz 1921. na kojoj je ovekovečen akademski slikar Milan Milovanović dok skicira ovu dirljivu kompoziciju!

Evelina Haverfild

Evelina Haverfild

O Evelin i humanitarnoj misiji škotskih i engleskih žena u Prvom svetskom ratu, nažalost, u Srbiji se veoma malo zna, ali je veliki srpski slikar Milan Milovanović prošao mnogo gore od svog neobičnog modela. Njega su komunisti 1941, za vreme Užičke Republike, streljali zbog navodnog šurovanja sa Englezima, koji u tom trenutku, na slikarevu nesreću, nisu bili po volji partizana.

Evelinu s decom  ovekovečio je slikar  Milan Milanović

Evelinu s decom ovekovečio je slikar Milan Milanović

Na inicijativu Čarlsa Omana i Roberta Sitona Votsona, u okviru organizacije Crvenog krsta u Edinburgu i Londonu formirani su odbori i udruženja za pomoć Srbiji. Tako je ovde stigla humanitarna i sanitetska misija na čelu sa doktorokom Elzi Inglis. Sa njom je bila i baronesa Evelin Haverfild, viši sanitetski radnik, poreklom Škotlanđanka, inače ćerka lorda Abingera.
Kao medicinska sestra na teškom zadatku nege bolesnika i previjanju ranjenika na frontu, Evelin se zbližila sa srpskim vojnicima. Postala je upravnica poljske bolnice u Kruševcu i potpuno se saživela sa srpskim narodom. U vreme nestašice znala je da se preobuče u odelo seljanke, ode na pijac, proda nešto od svog zlatnog nakita i od tih para kupi ranjenicima najneophodnije namirnice. To je radila sve dok je imala šta da proda.

Evelina Haverfild

Evelina Haverfild

Sa Milovanovićem se susrela nakona rata, kada se po nalogu engleskog generala Forteskija, 1919. vratila u Srbiju sa zadatkom da, pored unapređena zdravstvene zaštite, osnuje domove za ratnu siročad. U dvorištu Doma za nezbrinutu decu, koji je otvoren u kući Miluna Vimića na periferiji Bajine Bašte, nastala je istorijska fotografija koja, pored portreta baronese koja u naručju grli decu iz sirotišta, danas krasi zid gostinjske sobe u porti bajinobaštenske crkve.
Evelina je umrla 1920. od upale pluća i po sopstvenoj želji sahranjena je u porti crkve u Bajinoj Bašti, gde jedan dom zdravlja nosi njeno ime. Na zidu parohijskog doma nedavno je postavljen i reljef s likom ove hrabre žene, rad vajara Riste Mihića. Slikar Milovanović rehabilitovan je 2007. U odluci
Okružnog suda u Užicu navodi se da je Mihajlo bio veliki rodoljub, a ne narodni neprijatelj i petokolonaš, te da je streljan iz čisto političkih i ideoloških razloga što nije hteo da pristupi komunistima i materijalno ih pomaže.


"A šta ćemo za večeru?"

Evelin je decu u domu naučila da peru zube, jedu iz svoje porcije, a prema svedočenju štićenika sirotišta oni su tamo prvi put probali limun, smokvu, pomorandžu... Od konzervi koje su dobijali naučili su da prave tepsije i lončiće za kafu. Dom je bio inspiracija nepoznatom pesniku da ispeva starogradsku pesmu „A šta ćemo za večeru?“. Evelin je imala običaj da decu u Domu posle ručka pita: „A šta ćemo za večeru?“, a mališani bi u horu odgovarali: „Hleba, sira i krompira!“
Poslednji komentari
  • Jovan Jovanovic Vreme: 23.12.2014 02:19h

    Hvala "Alo' za ovaj clanak.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP