Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STRUČNJAK ZA NEVERBALNU KOMUNIKACIJU OTKRIVA ZA ALO!

Skrivene poruke Angele Merkel!

Autor: Jelena Jokanović - Damira Ramadani | 10.07.2015 - 17:23:00h | Komentara: 4

Angela Merkel, jedna od najmoćnijih žena u svetu politike, juče je napustila Beograd nakon sastanaka sa državnim vrhom Srbije!

Angela Merkel i Aleksandar Vučić

Angela Merkel i Aleksandar Vučić | Foto: Petar Dimitrijević

Poznato je da političari mnogo toga žele da sakriju od očiju javnosti, te jedno pričaju pred kamerama, a drugo pokušavaju da sakriju. Ipak, govor tela ne laže, a neverbalna komunikacija često je mnogo moćnija i iskrenija od verbalne.

Merkel i Nikolić

Merkel i Nikolić | Foto: RAS Đorđe Kojadinović

Angeli je Nikolić u drugom planu


Susret sa Tomom nije tako srdačan kao sa Vučićem. Ona se smeška publici, više joj je stalo do slike koju o njoj ima javnost nego do iskrene bliskosti s Nikolićem.

Zbog toga se „Alo!“ konsultovao sa Dobrivojem Stanojevićem, profesorom stilistike i retorike na Fakultetu političkih nauka, da dešifruje skrivene poruke, govor tela i mimiku nemačke kancelarke, ali i naših zvaničnika koji su imali prilike da se s njom susretnu. Nakon podrobne analize, naš stručnjak objašnjava - Angela je bila iskreno zadovoljna, bez nameštene srdačnosti s premijerom Aleksandrom Vučićem, veoma srdačna, vidno raspoložena, a pao je i pokoji smešak.
To je i razlog zadovoljnog izraza lica srpskog premijera, koji je zadržao primerenu ozbiljnost, ali na čijem se licu ocrtavalo veliko olakšanje. S druge strane, iako je kabinet predsednika Nikolića potrčao da izda saopštenje u kojem navodi da kancelarka „jedva čeka novi susret s njim“, signali govore drugačije, da je posredi bila tek formalna srdačnost pred kamerama.

Iskrena srdačnost

Opušten razgovor, ona je veoma zainteresovana za priču, hoće nešto plastično da mu objasni. On je veoma pažljivo sluša, pomno prati, gestikulira svojom čuvenom piramidom. Srdačnost je prisutna kao i u svakom njihovom susretu i razgovoru.

| Foto: Vesna Lalić

Šta to radiš, Ivice?

Dačić je ščepao njenu ruku više nego što treba iz namere da joj se približi, podseti na ranije susrete, pokaže prisnost. Vučić na to gleda rezervisano, sa distance, jedva čeka da se završi, pita se šta to Dačić radi.

| Foto: Vesna Lalić

Vučić sa stavom, Angela s osmehom


Vučić ima stav domaćina, dominantan je, dok priča, svi ostali se osmehuju, pa i kancelarka. U priču se ne uklapa ministar Vujović, koji se najčudnije ponaša, potpuno je van svega.

| Foto: Vesna Lalić

Predusretljivi


Rukovanje je srdačno, ali na izvesnoj distanci. Premijer deluje predusretljivo, donekle i iznenađeno. Malo više je stegao njenu ruku.

| Foto: AP

Svako za sebe


Pošto ona ne gleda njega, ni on više ne obraća pažnju, shvata da je sve to stvar protokola, ne postoji međusobna srdačnost.

| Foto: Tanjug/Srđan Ilić

Nervozne ruke našeg predsednika


Ovakav položaj ruku znak je nervoze, nesigurnosti, pod pritiskom je važnosti situacije. Želi da se sve završi kako treba.

Čelična lejdi okončala boravak u Srbiji

Svi zadovoljni posetom!

Angela Merkel okončala je dvodnevnu posetu Srbiji, a premijer Aleksandar Vučić, koji ju je ispratio na Aerodromu „Nikola Tesla“, više je nego zadovoljan posetom.
- Zadovoljni smo posetom kanacelarke Merkel, njenom ocenom reformi koje sprovodimo i podrškom našem evropskom putu - napisao je Vučić na svom Tviter nalogu. Nemačka kancelarka se tokom jučerašnjeg dana sastala sa predstavnicima civilnog društva. Direktorom JUKOM-a Milan Antonijević za „Alo“ je rekao da se kancelarka interesovala za pitanja regionalne saradnje, vladavine prava, pregovore Beograda i Prištine, pregovaračka poglavlja sa EU i migrante.
- Imali smo odličan sastanak sa nekim ko je veoma dobro obavešten o dešavanjima u Srbiji. Postoji saglasnost da što pre treba početi sa otvaranjem poglavlja, naročito poglavlja 23 i 24, koja bi mogla biti otvorena uskoro. Merkelova ima dobru volju da Srbija uspe da otvori poglavlja - kaže on.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić istakao je da je Srbija iskreno posvećena svom evropskom putu i očekuje od Nemačke da joj pomogne u tome. Predsednik je rekao da je Srbija na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.
- Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđemo - naglasio je Nikolić.
Nemački mediji su ocenili da poseta kancelarke Angele Merkel Beogradu važi za signal podrške Srbiji i naveli da je srpski premijer Vučić dobio pohvale za svoju politiku.

Selfi sa Angelom

Selfi sa Angelom

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije, iskoristila je susret sa Merkelovom da snimi i selfi sa najmoćnijom političarkom u Evropi.

Vujović ko „pao s Marsa“

Dok su svi ministri zadržali ozbiljnost i spremno dočekali jednu od najmoćnijih političarki sveta, ministar finansija Dušan Vujović je bio potpuno nedorastao situaciji. Zverao je unaokolo, gledao na sat i bio potpuno nezainteresovan za ono što se oko njega dešava, kao da se to njega ne tiče. Bio je tu tek da ispoštuje protokol.

Njemu se nekuda žuri, pita se šta on radi ovde, ne može da izdrži.

Njemu se nekuda žuri, pita se šta on radi ovde, ne može da izdrži. | Foto: Vesna Lalić

Pita se kada će svemu tome doći kraj.

Pita se kada će svemu tome doći kraj. | Foto: Vesna Lalić

Naginje se napred, kao da mu je dosadno. On je sam za sebe.

Naginje se napred, kao da mu je dosadno. On je sam za sebe. | Foto: Vesna Lalić

Deluje nervozno. Za razliku od njega, ostali uspevaju da zadrže pristojnost.

Deluje nervozno. Za razliku od njega, ostali uspevaju da zadrže pristojnost. | Foto: Vesna Lalić

Poslednji komentari
  • Nobody´s Fool Vreme: 10.07.2015 19:26h

    Kvislinzi i kvislinškinje (eto,vodim računa o ravnopravnosti polova) , MIIIIR-NO ! Vujoviću,zakopčaj taj šlic !

  • milan Vreme: 11.07.2015 13:13h

    Nasi politicari kao da su u sumi rasli,ne umeju ni da se ponasaju kako treba.

  • Ackeey Vreme: 12.07.2015 15:01h

    Nije bas sve istina. Bar kada gospodja govori o broju zrtava kako se povecavao. Naime, komisija Vlade Republike Srpske je 2005. godine utvrdila brod od 8150 ubijenih. I, takodjer, nije tacno da su ubijani samo vojnici, otkud onda djeca od par mjeseci i nekoliko godina? Cijenjena gospodjo, ja sam Bosnjak, jednostavno nije korektno da se samoreklamirate na racun tudje muke, a pogotovo sa pogresnim cinjenicama.

  • goran gajić Vreme: 12.07.2015 15:08h

    Svaka vam čast zaista se divim Vasem pismu. Što je naj gore i dan danas nista nije bolje po srpski narod činjenicom da se u Hagu sudi samo srbima jer svi znamo koliko srba je optuzeno u Hagu a koliko je onih koji su pocinili zlocin na srbima. I jucerasnji dogadjaj u Potočarima je dokaz tome da po srbima moze da gazi kako ko hoce jer zna da ce proci nekaznjeno. Takvu porumu Savet bezbednosti i Evropska Unija salje nesrpskom narodu svojim postupcima.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP