Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠTA NAS OČEKUJE NAKON PREDSTAVLJANJA SPASONOSNIH EKONOMSKIH MERA ŠTEDNJE

Skuplji lekovi i
hrana za manje
plate birokrata!

Autor: S. Đorđević - M. Dakić | 09.10.2013 - 13:02:00h | Komentara: 9

Uprkos socijalno odgovornim parolama iz vrha vlasti, najveći teret najavljivanog stezanja kaiša ipak će podneti najsiromašniji građani kao najmasovniji korisnici osnovnih životnih namirnica, za koje će sadašnja stopa PDV-a sa osam biti podignuta na 10 odsto od početka sledeće godine.

Vlada Srbije - ekonomske mere

Vlada Srbije - ekonomske mere

EVO KAKO JE IZGLEDALO JUČE NA VLADI SRBIJE

  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  • Vlada Srbije / Foto: Aleksandar Dimitrijević | Foto:
  
 
 

Najveći teret stezanja kaiša ići će preko leđa siromašnih jer će PDV na osnovne namirnice skočiti na 10 odsto, sledi i kresanje plata u javnom sektoru

Mere štednje, koje je na jučerašnjoj sednici Vlade Srbije predstavio ministar finansija Lazar Krstić, podrazumevaju i smanjenje velikih plata u javnom sektoru, uštede na robama i uslugama, smanjenje subvencija, korišćenje jeftinijih kredita i menjanje poslovnog ambijenta. Zbog podizanja PDV-a poskupeće hleb i drugi pekarski proizvodi, mleko i mlečni proizvodi, brašno, šećer, jestiva ulja i masnoće životinjskog i biljnog porekla, med, vode za piće, voće, povrće, meso, riba, jaja, žitarice... Istom stopom oporezuju se i lekovi, medicinska sredstava, ali i đubriva, udžbenici, personalni računari, dnevne novine, ogrevno drvo, usluge smeštaja, komunalne usluge, ulaznice za bioskopske i pozorišne predstave, koncerte, izložbe, sportske događaje...

Mere Vlade Srbije

- Niža stopa poreza na dodatu vrednost biće povećana sa osam na 10 odsto, a neka od neegzistencijalnih dobara biće prevedena iz niže u višu kategoriju. To je velika mera koju, naročito u ovakvoj situaciji, hoćete poslednju da primenite, kako biste osigurali da će domaća potrošnja rasti i ostati stabilna. Ovde nemamo izbora - naveo je Krstić na sednici otvorenoj za javnost. On je procenio da će zbog povećanja stope PDV-a potrošačka korpa od 65.000 dinara biti skuplja za 450 dinara, dok će godišnji budžetski prihod biti povećan za oko 200 miliona evra. Dodatnom prihodu od 150 miliona evra Krstić se nada od suzbijanja sive ekonomije, dok se od smanjenja mase plata u javnom sektoru očekuje godišnja ušteda do 150 miliona evra.

Lazar Krstić

- Od 2014. godine biće uveden porez od 20 ili 25 odsto na sve plate u javnom sektoru veće od 60.000 dinara. Plate do 100.000 biće oporezivane sa 20 odsto, a one veće od 100.000 dinara biće oporezivane sa 25 odsto - objasnio je ministar meru koja će se odnositi na do 200.000 ljudi od ukupno 700.000 zaposlenih u javnom sektoru. Krstić je naveo i da su sva ministarstva dobila zadatak da naprave uštede u domenu nabavke roba i usluga kako bi se u budžetu prištedelo od 30 do 40 miliona evra. Od mere koja se odnosi na smanjenje državnih subvencija, završetak privatizacije 179 preduzeća i restrukturiranje velikih javnih sistema, Vlada očekuje uštedu od 300 miliona evra do 2017, dok se od korišćenja jeftinijih kredita nadaju uštedi od 150 miliona evra u toku tri godine. U pogledu poboljšanja poslovnog ambijenta, radiće se na promeni Zakona o radu, privlačenju investitora, promeni modela infrastrukturnih investicija i promociji Srbije.

Nikolić: Kazniti odgovorne!

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić podržao je juče najavljene ekonomske mere i istovremeno zatražio da se vinovnici dosadašnjeg katastrofalnog stanja u privredi procesuiraju.
- Zahtevam od Vlade Srbije da se vinovnici dosadašnjeg katastrofalnog stanja u Srbiji procesuiraju, da se istraži poreklo njihove imovine i da se privedu pravdi oni za koje se ustanovi da su prekršili zakon. Sektor finansija i privrede je pred krahom zbog neodgovornog i bahatog načina upravljanja od 2003. godine pa do nedavne rekonstrukcije Vlade i vreme je da se na to stavi tačka. Može se reći da je upravljanje tim sektorom ličilo na okupaciju. Bogaćenje pojedinaca i nedomaćinsko upravljanje javnim finansijama bili su decenijska konstanta - rekao je Nikolić.

Penzioneri ko beli medvedi

Iako su brojniji od kategorije zaposlenih korisnika budžeta, na penzionere neće direktno uticati nijedna od predviđenih mera štednje. Ministar Krstić još je najavio da će penzije i u 2015. i 2016. godini biti povećavane dva puta godišnje po 0,5 odsto.

Reagovanja

Poslednji komentari
  • boban Vreme: 09.10.2013 13:47h

    dokle cete vise ? kuda cu ja sa 12000 penzije?cak nam niste isplatili ni onih obecanih 3000 din,. ovo je uzas.

  • Marija Vreme: 09.10.2013 13:55h

    Džabe vam sve kad najveća štetočina nad štetočinam direktorka Turističke organizacije Srbije Gordana Plamenac već planira promociju ni manje ni više nego u Australiji!!!!! Valjda očekuje gomilu kengura-turista u sezoni 2013/2014. E moj Vučiću,dok su takvi u srpskim preduzećima ništa od štednje. Bahato,nema šta...

  • mirjana Vreme: 09.10.2013 14:01h

    Super,sad ce lepo oni smanjiti plate na 99999 dinara i sve je ok,a mi sto primamo po 20000 dinara placacemo porez na hleb i lekove.Sve po ugledu na EU,samo plate kao u robovlasnickom drustvu.E zemljo Srbijo !!!Grci su pod pritiskom EU uveli porez na decu?! Mi malo kaskamo za njima ali doci ce i to na red.

  • Andrea Vreme: 09.10.2013 14:27h

    Ništa niste uradili dok ne uklonite najvećeg parazita među trošačijama državnog budžeta direktorku Turističke organizacije Srbije Gordanu Plamenac. Od nje treba početi, ali prvo uraditi reviziju poslovanja i utvrditi gde su otišli silni milioni.

  • Olga Vreme: 09.10.2013 14:55h

    Zar čuvena Plamenka još nije odstranjena? Još uvek izjeda turizam ove zemlje? Ha,ha,a vi pričajte o štednji....e moja Srbijo...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP