Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POD BUDNIM OKOM MEĐUNARODNE ZAJEDNICE

Skupština Kosova danas o formiranju Specijalnog suda

Autor: Tanjug | 29.05.2015 - 07:45:00h | Komentara: 0

Kosovska skupština trebalo bi danas da razmatra ustavne amandmane o formiranju Specijalnog suda za zločine bivše OVK, najavili su prištinski mediji.

Skupština Kosova

Skupština Kosova

Opozicija se već ranije izjasnila da će glasati protiv, a kako navode mediji, postoji mogućnost da protiv bude i deo poslanika vladajuće većine. Mediji prenose da se do sada osam poslanika Demokratske partije Kosova Hašima Tačija najavilo da će biti protiv Specijalnog suda, kao i da će protiv glasati jedan poslanik DSK, kao i jedan nezavisni poslanik.

Međunarodna zajednica, međutim, upozorila je Kosovo da, ako ne osnuje ovaj sud, onda će to biti učinjeno pod okriljem Ujedinjenih nacija.

Kosovska skupština ima 120 mandata, a za izglasavanje amandmana potrebno je 80 glasova.
Šef srpske dioplomatije Ivica Dačić poručio je nedavno u Njujorku na sednici Saveta bezbednosti UN da Beograd očekuje da Priština što pre usvoji odluku o formiranju Specijalnog suda.

Dačić je rekao da proces međusobnog pomirenja ne može biti potpun bez sudskog procesuiranja bivših pripadnika OVK, odgovornih za progon Srba, Roma i drugih nealbanaca, ali i njihovih političkih protivnika među kosovskim Albancima i izrazio očekivanje da će biti stvoreni neophodni uslovi za to.
Šef UNMIK Farid Zarif naglasio je da je na sastancima sa kosovskim političkim rukovodstvom izneo jasno očekivanje međunarodne zajednice i rođaka žrtava zločina da neće doći do odgadjanja u koracima prištinskih vlasti u cilju formiranja ovog suda.

Ambasadori država članica Saveta bezbednosti UN pozvali su vlasti u Prištini da što pre formiraju Specijalni sud za zločine OVK.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP