Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZAVRŠENA SEDNICA

Skupština usvojila više zakona

Autor: Beta | 20.03.2015 - 16:16:00h | Komentara: 1

Skupština Srbije završila je danas sednicu usvajanjem Zakona o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma, izmene Carinskog zakona i Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Profimedia

Zakon o ograničavanju raspolaganja imovinom u cilju sprečavanja terorizma uvodi niz preventivnih i represivnih mera protiv finansiranja terorizma i njime se zakonska regulativa Srbije usklađuje s konvencijama UN koje je Srbija potpisala i ispunjavaju obaveze iz članstva u Savetu Evrope.
Cilj Zakona je da se osobama označenim kao teroristi i osobama koje su povezane sa njima, ograniči raspolaganje imovinom.
Listu označenih lica sastavlja Vlada Srbije na osnovu podataka sistema UN, informacija domaćih i inostranih vlasti. Izmene Carinskog zakona predvidjaju uvodjenje novog kompjuterizovanog tranzitnog sistema koji bi omogućio Srbiji da olakša sprovođenje tranzitnog postupka robe, što je preduslov pristupanju konvenciji o zajedničkom tranzitu.
Zakonom se omogućava dalje usaglašavanje sa carinskim zakonima EU,
novinu predstavlja i prihvatanje ne samo bankarskih garancija, već i drugih instrumenata obezbedjivanja carinskog duga, a uvodi se i primena Zakona o prekršajima na carinske prekršaje.
Skupština je usvojila Zakon o kretanju uz pomoć psa vodiča čija je suština pomoć slabovidim osobama kojih u Srbiji ima oko 3.000 i slepim osobama kojih je, prema procenama nadležnih, 9.000.
Skupština je potvrdila Sporazum vlada Srbije i Francuske o socijalnoj sigurnosti koji će omogućiti da se primanja i prava na teritorijama dve zemlje regulišu, da nijedno pravo ne može biti izgubljeno ni kada su u pitanju penzije, socijalna zaštita, povrede i sve ono što se može desiti gradjanima na teritoriji neke od dve zemlje.
Ratifikovan je Sporazum sa Nemačkom razvojnom bankom (KFW) o kreditu
do 15 milona evra za projekte energetske efikasnosti u javnim objektima kojim se omogućuje primena pozitivnih iskustava iz Evrope, gde su ogromne uštede ostvarene malim ulaganjijma. Fiksna kamata na taj kredit je 2,1 odsto godišnje na period od 12 godina, a uz kredit je obezbeđena i donacija od 1,3 miliona evra. Tim sredstvima će se omogućiti iniciranje projekta ušteda energije u javnim objektima, pre svega u školama.
Poslanici su potvrdili Sporazuma sa Albanijom kojim se stvara pravni prostor da carinski ograni Srbije i Albanije razmenjuju informacije i pružaju administrativnu pomoć u srečavanju kršenja carinskih propisa.
Poslanici su izabrali i profesora Pravnog fakulteta u Beogradu Dragana Mitrovića za člana Odbora Agencije za borbu protiv korupcije.
Poslednji komentari
  • Stanko Simić Vreme: 20.03.2015 19:46h

    Niko nije kažnjen za pokušaj nameštanja konkursa za radno mesto – internog finansijskog kontrolora u Agenciji za borbu protiv korupcije o kome je pisala ,pistaljka.rs . Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša. Novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji pokušano je zataškavanje ovog skandala. Odbor Agencije u novom sastavu treba da sankcioniše odgovorne i o tome obavesti javnost.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP