Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSLANICI IZGLASALI

Skupština usvojila Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku

Autor: Tanjug | 07.05.2015 - 21:08:00h | Komentara: 1

Skupština Srbije usvojila je danas Zakon o zaštiti prava na sudjenje u razumnom roku, kojim se u celini uredjuju pravna sredstva kojima se štiti to pravo, čime je završila radni dan.

Skupština Srbije

Skupština Srbije | Foto: Profimedia

Poslanici sednicu nastavljaju sutra, kada će razmatrati amandmane na predložene izmene Zakona o privatnom obezbeđenju.

Skupština je usvojila i dopune Zakona o sudijama, kojima je predviđeno da sudiji Vrhovnog kasacionog suda, koji je najviši sud u Srbiji, radni vek prestaje kada navrši 67 godina, po sili zakona.

Vlada Srbije, koja je predložila Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, navela je u obrazloženju da je Srbija pred Evropskim sudom za ljudska prava izgubila mnoge sporove zbog povrede prava na sudjenje u razumnom roku, zbog čega je, kao osnovni cilj predloženog zakona, postavila da se predvide delotvorna pravna sredstva koja bi omogućila zaštitu ustavnog prava na suđenje u razumnom roku.

Zaštita se sastoji od kumulacije dve vrste pravnih sredstava koja teže ubrzanju postupka (prigovor i žalba) i zahteva za pravično zadovoljenje.

Cilj zakona je i da se sudovima omogući fleksibilnost u odlučivanju o pravnim sredstvima kojima se štiti pravo na suđenje u razumnom roku, budući da predloženi zakon sadrži usmerenja za sudove koja obavezno uzimaju u obzir u odlučivanju, nazvana "Merila za ocenu trajanja suđenja u razumnom roku".

Time se lista ne iscrpljuje, jer je sudovima dato pravo da, osim određenih, primene i druga merila, shodno okolnostima konkretnog slučaja, piše u obrazloženju predloga zakona.

Nova zakonska rešenja o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku doprineće višem stepenu zaštite građana pred sudovima, uvereni su poslanici vladajuće većine i ministar pravde Nikola Selaković, koji je u raspravi o tom zakonskom predlogu naveo da je za prva tri meseca ove godine za obeštećenje građana isplaćeno više od 15 miliona dinara.

Ministar je rekao i da je broj predmeta starih od pet do 10 godina 713.521, a da je broj predmeta koji su stariji od 10 godine neto veći od 239.000.
Poslednji komentari
  • radenko Vreme: 07.05.2015 21:21h

    Sudije ne rade Drzava placa stetu.A sto njima ne odbijete od plate oni neradom prave stetu.A za 67 godina da dotle rade pa da idu u penziju mislim da je malo taman pocnu da nesto se skuce ajd u penziju trbalo je staviti do 87 a zasto mladi da rade ne mogu oni da se uklope.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP