Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! OTKRIVA

Slavica spasava KBC „Beogradski”?

Autor: Sanja Đorđević | 01.07.2013 - 22:53:00h | Komentara: 5

Iako se Vlada Srbije još nije zvanično oglasila povodom inicijative direktora Kliničkog centra Srbije i Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje da država za 10 miliona evra kupi KBC “Beogradski”, koji je zbog dugova u stečaju i pred bankrotom, ministarka Slavica Đukić Dejanović takođe smatra da prva srpska privatna bolnica može biti od velike koristi građanima Srbije.

Uskoro u rukama države?:  KBC „Beogradski“

Uskoro u rukama države?: KBC „Beogradski“ | Foto: Nebojša Marković

Naime, Dejanovićeva je, kako “Alo!” saznaje, u odgovoru jednom od zainteresovanih kupaca za tu bolnicu navela da je otvorena mogućnost da “Beogradski” bude uključen u zdravstveni sistem Srbije.


Liste čekanja i do 2017!

Prema podacima RFZO, samo na Institutu za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” na listama čekanja je više od 3.000 pacijenata! Na ugradnju bajpasa čeka 908 pacijenata, a operacije se zakazuju za mart 2015, dok se operacije za ugradnju veštačkih valvula zakazuju za april 2017. i na njih čeka 1.385 osiguranika. Na kateterizaciju srca čeka 1.005 osiguranika, a poslednjem na listi zakazano je za decembar 2017.

”Postoji pravni osnov da KBC zaključi ugovor o pružanju zdravstvene zaštite osiguranim licima u Srbiji na taj način što bi se zaključio ugovor između RFZO i KBC-a sa Novog Beograda, i to za onu vrstu zdravstvenih usluga, odnosno za odgovarajući broj tih usluga koje nedostaju u postojećim kapacitetima državnih zdravstvenih ustanova, kao i za one zdravstvene usluge za koje postoji lista čekanja”, navedeno je u pismu iz januara ove godine koje je potpisala ministarka lično, dodajući i da je zaključivanje takvog ugovora sa KBC ‚Beogradski‘ moguće “pod istim uslovima pod kojima RFZO takve usluge zaključuje sa zdravstvenim ustanovama u državnom vlasništvu”.

U bolnici čami  najsavremenija  oprema

U bolnici čami najsavremenija oprema | Foto: Nebojša Marković

Dejanovićeva do zaključenja ovog izdanja nije odgovorila našem listu koliko bi bolnički kapaciteti “Beogradskog” koristili zdravstvenom sistemu, koji kuburi sa listama čekanja, i da li bi kupovina doprinela poboljšanju zdravstvenih usluga u Srbiji. Međutim, direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić smatra da bi takvu inicijativu Vlada trebalo ozbiljno da razmotri, imajući u vidu liste čekanja sa jedne i kapacitete prve srpske privatne bolnice sa druge strane.

- Činjenica je da su postojeći kapaciteti u srpskom zdravstvu u pojedinim oblastima nedovoljni za blagovremeno i adekvatno lečenje naših građana, a liste čekanja naročito su problematične u kardiohirurgiji, ortopediji, oftalmologiji, pa i hemioterapiji. Imajući u vidu da je KBC “Beogradski” raspolagao sa opremom za pružanje medicinskih usluga iz upravo tih oblasti, mislim da bi bilo korisno da se utvrdi koliko je oprema KBC i dalje funkcionalna i da se na osnovu toga odluči ima li interesa za državu - ocenio je za “Alo!” Ristić, koji je svojevremeno bio i prvi direktor “Beogradskog”.

Vlasnici KBC-a “Beogradski”, porodica Pavlović, u izgradnju zgrade i medicinsku opremu uložili su preko 20 miliona evra sopstvenog kapitala. Prema podacima ove ustanove, u bolnici od 6.000 kvadrata radilo je pet operacionih sala, a pacijenti su pregledani pomoću najmodernije opreme.

Pomoć privatnom  sektoru: Slavica  Đukić Dejanović

Pomoć privatnom sektoru: Slavica Đukić Dejanović | Foto: Emil Čonkić

Uslovljavali ih da prodaju bolnicu Turcima?!


RFZO je krajem maja 2010. zaključio ugovor sa “Beogradskim” o vršenju kardiohirurških operacija i do kraja godine je u toj bolnici uspešno operisano 250 pacijenata sa liste čekanja Fonda. Međutim, krajem te godine tadašnji direktor RFZO Aleksandar Vuksanović odbio je da produži postojeće ugovore sa “Beogradskim” na još godinu dana, uprkos rešenju Ministarstva zdravlja da ta bolnica ispunjava uslove za obavljanje zdravstvene delatnosti, mišljenju Instituta „Batut“ o opravdanosti ugovora, kao i odluke UO RFZO da se u skladu sa tim postupi. Zbog samovoljne odluke direktora RFZO, porodica Pavlović je podnela krivičnu prijavu protiv Vuksanovića i njegovog pomoćnika. U prijavi se tvrdi da je produženje ugovora sa njihovom bolnicom Vuksanović uslovljavao time da beogradski KBC prodaju turskom lancu bolnica “Acibaden”?! Pavlovići su to odbili, ali je kao posledica neprodužavanja ugovora sa RFZO usledio finansijski kolaps prve privatne bolnice.

Poslednji komentari
  • drG Vreme: 02.07.2013 00:50h

    kakvi turci bre??????????? ja cu da ih organizujem i ima da rde kao bela lala. Dosta bre vise zaje***anja !!!

  • MilosBGD Vreme: 02.07.2013 08:24h

    mora Toma da im zahvali sto su ga dobro hranili dok je strajkovao gladju

  • marko Vreme: 02.07.2013 10:32h

    Bogu hvala da ovu bolnicu kupi drzava jer je zaista prelepa,sticajem okolnosti moj otac je operisan tamo dok je radila i zaista osecao se kao covek sobe su im bolje nego u mnogim hotelima u Beogradu.ljubazno osoblje cak sam imao tu cast da upoznam vlasnike bolnice jer su licno posetili oca nakon operacije kao da smo prijatelji,tu su me odusevili ljdski zaista.Neprijatno samo se iznenadili kada je otac trebao da uradi redovni kardio pregled a bolnica nije radila,malo sam se raspitao i saznao da neki ljudi iz bivse vlade u saradnji sa svojim prijateljima mafijasima u belim mantilima hteli da uniste vlasnika i otmu im ovo nacionalno blago.Svaka čast d.djo Djukić ako ovo uspete da isterate do kraja.

  • Pavle Vreme: 02.07.2013 12:26h

    Da li je moguce da mafija i posle izbora ima toliku moc da dovrsi sto je zapoceto? Kriminalne aktivnosti su dovele ovukao i mnoge druge ustanove u katastrofalan polozaj. Ako drzava zaista preduzme nesto kako ne bi otislo u ruke kriminalcima i drugim stranim drzavljanima vec da ostane u rukama Srbije, to ce biti veliki uspeh.

  • alija Vreme: 02.07.2013 19:45h

    Postovani, Vas izbor Vase pravo ali moj komentar je apsolutno pristojan i proverljiv a sta radi ministarka to znaju i ptice na grani a i svi organi

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP