Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARKA ZDRAVLJA NA PLATNOM SPISKU INOSTRANIH FARMACEUTA

Slavica tezgari
za američkog
proizvođača lekova!

Autor: Ivan Ninić | 01.08.2013 - 20:00:00h | Komentara: 20

Slavica Đukić Dejanović, ministarka zdravlja u Vladi Srbije, nalazi se na platnom spisku jedne od vodećih svetskih farmaceutskih kompanija „Merck Sharp&Dohme“ iz Nju Džersija, SAD, i to za usluge glavnog istraživača kliničkog ispitivanja leka, čiji je sponzor upravo ova farmaceutska kompanija, ekskluzivno otkriva „Alo!“.

Slavica Đukić Dejanović

Nema moralnih zadrški u ovom slučaju: Slavica Đukić Dejanović | Foto: FoNet

 

Ministarka već mesecima

radi kao glavni čovek na kliničkom ispitivanju
leka za „Merck Sharp&Dohme“

Iako je funkciju ministra preuzela 22. juna prošle godine, Slavica Đukić Dejanović se nije odrekla aranžmana i honorara koje, mimo redovne mesečne plate, dobija od farmaceutske kompanije. Dokaz tome je dokument Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS) iz koga se jasno vidi da protokol o kliničkom ispitivanju sa imenom srpske ministarke kao glavnog istraživača nosi datum 1. decembar 2012. godine.


Ministarka to radi 20 godina!
Iako se angažman ministarke zdravlja finansira novcem strane farmaceutske kompanije, u Ministarstvu zdravlja u tome ne vide ništa problematično.
„U skladu sa pribavljenim mišljenjem Agencije za borbu protiv korupcije, kao redovni profesor Fakulteta medicinskih nauka u Kragujevcu, dr Slavica Đukić Dejanović učestvuje u naučno-istraživačkom radu, odnosno kliničkim studijama već 20 godina. Sva svoja primanja po bilo kom pravnom osnovu uredno je prijavila i na njih plaća porez“, piše u odgovoru koji je „Alo!“ dobio u tom ministarstvu, ali se ne navodi odgovor na pitanja o visini ministarkinog honorara.

Kako saznajemo, ministarka trenutno rukovodi trećom fazom kliničkog ispitivanja lekova na pacijentima sa bipolarnim poremećajem, koje je odobrio Etički odbor Kliničkog centra Kragujevac, i ono se odvija na Klinici za psihijatriju te ustanove, gde je Dejanovićeva u radnom odnosu. Osim sponzora „Merck Sharp&Dohme“, u organizaciji kliničkog ispitivanja učestvuje i holandska istraživačka organizacija „Parexel International“, čija ćerka frima je registrovana u Beogradu. U KC Kragujevac nisu demantovali ovu „tezgu“ ministarke, ali su odbili da nam dostave podatke o visini njenog honorara, kao i podatke o sponzorskim ugovorima i svim kliničkim istraživanjima u kojima je tokom 2012. i 2013. godine učestvovala Slavica Đukić Dejanović.

„Sadržina ugovora predstavlja poslovnu tajnu zbog čijeg odavanja bi mogle da nastupe teške pravne posledice po ugovorne strane i druga lica koja učestvuju u radu Etičkog odbora, koji odobrava klinička istraživanja“, piše u odgovoru koji je „Alo!“ dobio od dr Nebojše Arsenijevića, direktora KC Kragujevac, koji dodaje da u toj ustanovi svaki istraživač maksimalno može biti angažovan na četiri klinička ispitivanja i da to pravilo važi i za ministarku, za čiji angažman kaže da postoji i saglasnost Agencije za borbu protiv korupcije.

Inače, u zvaničnoj ministarkinoj imovinskoj karti, koja je objavljena na sajtu Agencije, piše da, pored lekarske plate od 92.700 dinara i profesorske plate od 76.326 dinara, zarađuje i dodatne prihode po osnovu „naučno-istraživačke delatnosti“, i to 350.000 dinara „po okončanju pojedinih faza projekta“. U rubrici koja označava izvor prihoda ministarka je upisala da ovaj novac potiče iz republičke kase, iako je sponzor kliničkog istraživanja zapravo strana kompanija.

U „Galenici“honorarisala za 700 €!

Minstarka je već jednom bila u sukobu interesa, i to 2009. godine, kada je, pored funkcije predsednika Narodne skupštine, istovremeno bila konsultant u „Galenici“. Ona je tada od „Galenike“ mesečno inkasirala 700 evra, dok su kompanijom upravljali direktor Nenad Ognjanović (SPS) i predsednik UO Dejan Backović (SPS). „Do sada sam radila za ‚Fajzer‘, ‚Novaarts‘, ‚Aktavis‘, ‚Alkaloid‘ iz Skoplja, nekada i za više od 10 firmi istovremeno. ‚Galeniku‘ sam prihvatila kako ne bi ispalo da predsednica hoće da radi za strance, a neće za nacionalnu kuću“, rekla je ona tada.

Poslednji komentari
  • PhD Vreme: 01.08.2013 20:53h

    Ovo svakako nije u skladu sa zakonom. Ne može se primati pun dohodak u drugoj, osim matične firme, Ima se pravo na naučno istraživački rad (NIR), pri čemu i firma ima kosrist, kao i angažovani saradnici, što zavisi od snalažljivosti, imena i , očigledno, još po nekih faktora. E, sve ostalo može biti dopunski radni odnos po ugovoru, sa trećinskim radnim vremenom. Ova gospođa očigledno ima radna mesta u neograničenom broju. Svašta!

  • Gordana Vreme: 01.08.2013 20:58h

    Bravo Gospodjo ministarkao samo tako nastavi.Dok vi na vlasti drzite i po nekoliko tezgi zato nam lekari i to dobri studenti cekaju na Zavodu za zaposljavanje.Sit gladnom ne veruje.Ne zaborvite i to da na posao cekaju i studenti koji su zavrsili medicinu sa visokim prosekom,iznad 9,80

  • stevan Vreme: 01.08.2013 21:11h

    leka "FARIN" nema, (Galenika), propala firma veliki dugovi, od plate boli glava, a moralu, drugi put

  • mile Vreme: 01.08.2013 22:15h

    Rodila je majka pametnu i sposobnu da istovremeno radi u 10 firmi,na fakultetu,bolnici...Vrhunska lažljivica i manipulatorka.Kao i njen muž lopov.

  • MIĆA Vreme: 01.08.2013 23:02h

    ŠTA ĆE JADNA, MALA MINISTARSKA PLATA.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP