Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINI-INTERVJU PROF. DR DRAGANA JOVANOVIĆ

Slavice, reši afere!

Autor: S. Đorđević | 09.02.2013 - 08:02:00h | Komentara: 4

Da bi zdravstveni sistem Srbije bio skinut sa mesta najgoreg u Evropi, neophodno je da nova vlast sa ministarkom zdravlja Slavicom Đukić Dejanović na čelu izmeni koruptivne zdravstvene zakone, ocenila je u intervju za “Alo!” prof. dr Dragana Jovanović, novoimenovana direktorka Klinike za pulmologiju Kliničkog centra Srbije.

Posle 20  godina u  Kragujevcu otvorena nova ambulanta

Posle 20 godina u Kragujevcu otvorena nova ambulanta | Foto: Andrej Isaković

Kao koordinatorka udruženja “Doktori protiv korupcije” dr Jovanović u prioritete zdravstvene politike ubraja i rešavanje svih afera otvorenih u zdravstvu.


- Slavica Đukić Dejanović je na mestu ministra nasledila brojne afere koje su i dalje bez epiloga i to svakako opterećuje sve lekare i političare u zdravstvu. Mislim da sve te afere, počevši od onkologije, preko vakcina do potrošenih na stotine miliona evra u neuspelu reformu zdravstva moraju da dobiju svoj epilog da bi zdravstvena politika uznapredovala.

- Koji su trenutno gorući problemi zdravstvenog sektora na kojima mora hitno da se radi?
- Pre svega moraju da se menjaju zakoni o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju koje je 2005. godine donelo tadašnje ministarstvo, a koji sadrže neke koruptivne odredbe. Upravo su ta zakonska rešenja omogućila devastiranje zdravstvenog sistema i zato to hitno mora da se menja.

- Da li su novi kadrovi dovoljno sposobni i kredibilni da to izvedu?
- To me pitajte za nekoliko meseci, kad istekne makar godinu dana rada ove vlade i njenih kadrova, i tada ćemo jasno videti šta su i koliko uradili.

- Šta mislite o poslednjim smenama funkcionera u vrhu Kliničkog centra Srbije?
- Ne bih da ulazim u personalne ocene, ali podsećam da smo po kvalitetu zdravstvenog sistema na skali Svetskog ekonomskog foruma pali za 20 mesta u prethodnih devet godina, koliko su stari kadrovi bili na upravljačkim pozicijama. Sada smo na 66. mestu, na začelju liste, što dovoljno govori da je zdravstvo loše i da su promene bile neophodne. Nova uprava ima viziju šta želi da uradi i ona je odgovorna za izbor ljudi koji će tu viziju moći najbolje da realiziju.

- Kakvi su vam planovi i ciljevi na poziciji direktora Klinike za pulmologiju?
- Cilj mi je da se pre svega podigne stručni nivo funkcionisanja klinike i da se pruži bolja zdravstvena usluga mnogobrojnim pacijentima. Trenutni stručni nivo, odnosno škola pulmologije, mora da se unapredi i osavremeni, a sve to podrazumeva i promene u edukaciji kadrova. Istovremeno, nastojaću da bude proširen opseg usluga klinike, a pored dijagnostike i lečenja, jedan od prioriteta klinike biće i razvoj palijativnog zbrinjavanja pacijenata.
Poslednji komentari
  • Lala Vreme: 09.02.2013 15:34h

    Naravno, treba istraziti sve afere u zdravstvu izvesti do kraja. Treba da se raščisti i afera davanja citostatika na Institutu za pluće KCS. Tada je dr Jovanaović bila direktorka i šefica onkološkog odeljenja! Citostatici su se davali bez saglasnosti onkoloških komisija, bez uvodjenja u dokumentaciju, a posebno je bitno van odobrenih indikacija Fonda za Zdravstveno Osiguranje. Potrošeni milioni, a dokazala komisija RFZZO! Sve se brzo zataškalo!

  • sova Vreme: 09.02.2013 22:13h

    Gospodja dr Jovanovic je vrstan i pozrtvovan strucnjak a pre svega posten i iskren borac protiv korupcije. Zelim doktorki mnogo uspeha u daljim borbama i unapredjenju odgovorng poziva lekara u Srbiji.

  • tanja Vreme: 11.02.2013 18:52h

    Slavica Djukic Dejanovic je najgori ministar zdravlja u istoriji! Nista zivo ne radi! Zdravstveni sistem se raspada a ona intrigari po stranackim kuloarima!

  • janko Vreme: 13.02.2013 22:38h

    Ova zena je luda! Ima ratne sekvele PRSP!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP