Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NAJAVE

Slede istrage i protiv Milana Beka

Autor: Blic.rs | 18.12.2012 - 22:28:00h | Komentara: 116

Protiv Milana Beka (51), prema informacijama iz policije, specijalna radna grupa vodi istrage kada je reč o kupovini akcija „C marketa“, „Luke Beograd“ i „Večernjih novosti“.

- Protiv Beka se paralelno vode tri istrage, a rezultat se očekuje ubrzo posle Nove godine - kaže za Blic izvor iz MUP Srbije.

Luka Beograd

Luka Beograd | Foto: Milan Ilić

 Šef antikorupcijskog tima Bogdan Pušić rekao je u „Utisku nedelje“ da se sprovode predistražne radnje u pomenutim slučajevima, ali nije iznosio više detalja.


Naš izvor navodi da realizacija ovih istraga zavisi od tužioca za organizovani kriminal, po čijem nalogu je postupak i pokrenut.

- Istrage su pokrenute 3. septembra. Do sada su obavljeni informativni razgovori sa nekoliko desetina osoba, prikupljena je dokumentacija iz inostranstva, i sada se rade finalne provere, zbog čega se očekuje i da istrage uskoro budu privedene kraju - objašnjava izvor Blica.

Milan Beko

Milan Beko | Foto: Masanori Jošida

 
Imena osoba koje su učestvovale u ovim slučajevima javnosti su, ipak, odavno poznata, a protiv njih je svojevremeno i Savet za borbu protiv korupcije podnosio izveštaje Vladi, kao i krivične prijave.

U sva tri predmeta pominje se Milan Beko koji je u ovim poslovima sarađivao sa Miroslavom Miškovićem, Dankom Đunićem, Slobodanom Radulovićem, Predragom Bubalom, Miodragom Đorđevićem...

Interesantno je da niko od ovih ljudi do sada nije pozvan na policijsko saslušanje.
Kupovina „C marketa“ je sprovedena 2005, a kako se godinama kasnije ispostavilo, dogovor o prodaji akcija ovog preduzeća postignut je u kabinetu tadašnjeg premijera Srbije Vojislava Koštunice, i to u prisustvu Danka Đunića, suvlasnika firme „Eki investment“.

„C market“ su kupili Mišković i Beko, a sporazum sa njima potpisao je dotadašnji direktor firme Slobodan Radulović, koji je zatim pobegao iz Srbije, i za njim je, kao pripadnikom stečajne mafije, raspisana međunarodna poternica.

Mišković i Beko su 75 akcija platili 53 miliona dolara. Poslu je prethodio memorandum o kupovini „C marketa“, jer je vlada koju je predvodio Vojislav Koštunica tada želela da „C market“ ostane u rukama srpskih privrednika.

Predrag Bubalo

Predrag Bubalo | Foto: Dalibor Danilović

 
Akteri privatizacije „Luke Beograd“, pored Beka koji je kupovinu 93 odsto akcija 2005. obavio preko firme „Vorldfin“ iz Luksemburga, jesu i Predrag Bubalo, tadašnji ministar privrede, Miodrag Đorđević, direktor Agencije za privatizaciju, i Miljko Štimac iz Komisije za hartije od vrednosti.

Savet za borbu protiv korupcije je 2010. podneo krivične prijave protiv 17 osoba uključenih u privatizaciju „Luke Beograd“, a zbog sumnje da su državu oštetili za najmanje 21 milion evra. U međuvremenu, zbog spora oko 100 hektara zemljišta pokrenut je spor između „Luke Beograd“ i grada Beograda.

Poslednji komentari
  • joca Vreme: 19.12.2012 00:10h

    jaooo..bubalo..na njega sam potpuno zaboravio..on kad je bio ministar u jednoj emisiji je rekao nesto u smislu...ko nema pare ne treba da se vozi kolima..to je privilegija bogatih..neka se voze autobusom...mnogo mi je on pametan....u corku odma.....ja mu nebi ni sudio

  • Stojan Vreme: 19.12.2012 01:04h

    Da sam na mestu Beka,ja bih vec bio na Bahamima!

  • Apis89 Vreme: 19.12.2012 04:12h

    Kriminalu i korupciji se u ovoj drzavi mora stati na put.

  • Mlata Vreme: 19.12.2012 04:13h

    Pravda je spora, ali dostizna. Na ovom primeru se to jasno vidi.

  • Dragutin Dimitrijevic Vreme: 19.12.2012 04:17h

    Jasno je da ce ova vlada uciniti sve ne bi li odgovorne privela pravdi.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP