Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POČEO SPORAZUM

Šleper "otvorio"
prelaz na Jarinju

Autor: Tanjug | 20.12.2012 - 09:56:00h | Komentara: 0

Dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o naplati carine na integrisanim prelazima zvanično je jutros počeo da važi od osam sati, i u prvih sat vremena preko integrisanog prelaza Jarinje prošao je samo jedan šleper.

Jutros nešto posle osam sati preko integrisanog prelaza Jarinje prešao je jedan šleper koji je nakon zadržavanja od 20-tak minuta i davanja dokumentacije na uvid predstavnicima Euleks i kosovske carine, nastavio put prema severu Kosova.

Prema izveštaju reporteta sa lica mesta, to je jedini kamion koji je u prvih sat vremena, od kako je počela zvanična primena sporazuma, iz pravca centralne Srbije ušao na Kosovo i Metohiju preko Jarinja.

Prelaz pod budnim okom Euleksa: Jarinje

Prelaz pod budnim okom Euleksa: Jarinje | Foto: FoNet - AP

Na integrisanom prelazu Jarinje jutros nema gužve ni zadržavanja vozila, a kontrolu saobraćaja na tom prelazu koji se nalazi na putu Raška-Leposavić, pored kosovske i policije Euleksa obavljaju i službenici MUP-a Srbije.

Nešto posle devet sati na integrisanom prelazu Jarinje prošao je i drugi šleper, a prevoznik Hilmo Ujkanović iz Novog Pazara izjavio je da na prelazu nije bilo nikakvih problema.
On robu utovarenu u Raškoj vozi na Kosovo, a nakon kraćeg zadržavanja na integrisanom prelazu Jarinje nastavlja put dalje i ide na carinjenje u južnu Mitrovicu.

Robu, kako kaže, vozi u Laplje selo kod Prištine. Prvi put je na Jarinju od kako je uspostavjen sistem integrisanog upravljanja prelazima i dodaje da nije bilo nikakvih problema.

"Procedura je uobičajena, do sada je sve normalno i nadam se da će tako i biti", rekao je Ujkanović.

Prema sporazumu o naplati carine na integrisanim prelazima, koji su u utorak u Briselu dogovorile radne grupe Beograda i Prištine, vozila sa robom na koju se ne plaća akciza moći će bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i akcizna roba do tri i po tone, objasnio je šef beogradskog pregovaračkog tima Dejan Pavićević.

Pavićević je rekao da će se na prelazima pregledati dokumentacija o robi koja se prevozi, ali isključivo radi statistike, a ne radi carine. "Ukoliko sa druge strane bude bilo opstrukcije, spremni smo da suspendujemo sporazum o integrisanim prelazima", podvukao je Pavićević.

On je dodao da je time samo potvrđen sporazum koji je postignut prilikom poslednje runde političkog dijaloga između premijera Ivice Dačića i predsednika kosovske vlade Hašima Tačija 7. decembra u Briselu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP