Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

EKSKLUZIVNI INTERVJU

Šljivančanin: Čestitam
hrvatskim generalima!

Autor: B. Majdarević | 18.11.2012 - 13:59:00h | Komentara: 22

„Čestitam Gotovini i Markaču što su na slobodi, što su došli svojoj kući, svojoj porodici. Posebno im čestitam što ih njihova država štiti i što ih narod slavi kao heroje“, bilo je prvo što je o oslobađajućoj presudi hrvatskim generalima za „Alo!“ rekao Veselin Šljivančanin, čovek koji je odležao dve trećine desetogodišnje kazne za ratne zločine nad Hrvatima u Vukovaru 1991. godine.

Dok u Srbiji rastu tenzije izazvane sramnom presudom Haškog tribunala, bivši oficir JNA drugačije gleda na epilog suđenja za vojnu akciju „Oluja“, u kojoj je ubijeno 1.922 i proterano preko 200.000 Srba.

Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin prilikom izricanja presude


- Ako međunarodna zajednica misli da toliki broj proteranih nije zločin, tu nisu krivi generali! Oni su, kao i mi, dobijali zadatke od države, koje su časno izvršavali. Samo što je njihova država stala uz njih, a ovi naši su stalno u nekom strahu šta će reći ovaj, šta će reći onaj. O Hrvatima može da misli ko šta hoće, ali su nam održali lekciju iz dostojanstva i trebalo bi da učimo od njih - kaže Šljivančanin. Osećaj gorčine ipak nije izostao kada je čuo presudu.

Veselin Šljivančanin

Veselin Šljivančanin

 
- Ružno se osećam. Naši leže tamo, odbačeni od države za koju su se borili. Da se razumemo, ne tražim ja da me neko slavi kao heroja, ne mislim ni da sam to zaslužio, ali ja nisam slobodan čovek jer sam na Interpolovoj poternici zbog nove optužnice Hrvatske protiv mene. Moja država ni tu ništa nije preduzela. Napisao sam knjigu i pitao da li mogu da održim promociju u klubu Vojske Srbije. Mesec dana su mi govorili da je klub zauzet - priča sagovornik našeg lista.

Sudija Meron povećao
kaznu na 17 godina!

Zanimljivo je da je Amerikanac Teodor Meron, jedan od trojice sudija koji su pre dva dana svojom odlukom pljunuli u lice žrtvama „Oluje“, Šljivančaninu svojevremeno u žalbenom postupku povećao kaznu sa pet na 17 godina.
- Taj isti Meron koji je odlučio da oslobodi hrvatske generale meni je bez ikakvog dokaza povećao kaznu na 17 godina. Ali, naši rukovodioci neka kažu imamo li mi neki uticaj u međunarodnoj zajednici ili će uvek neki Meron da odlučuje o našoj sudbini - kaže Šljivančanin.  


Iako su u ratu bili na suprotnim stranama, Šljivančanin, Markač i Gotovina su ironijom sudbine postali saborci u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu.

- Ti generali su tamo bili sa mnom, uvek krajnje korektni. Nama je svima drago kad se neko odande izvuče. Baš taj Markač mi je 100 puta spremio da jedem i donosio mi je hranu u ćeliju. Dobro je kuvao, pa kupi meso i šta znam šta još, pa spremi nešto i podeli s ostalima. Nikada nismo pričali o politici, o ružnim stvarima, gledali smo da to ostavimo u prošlosti - kaže bivši haški zatvorenik.
Poslednji komentari
  • petar Vreme: 18.11.2012 14:31h

    Bravo Sljivancaninu....gresis samo u terminu "...ovi nasi..." umesto ova nasa bagra... cestitam....

  • Svetozar Gunic Vreme: 18.11.2012 14:45h

    Sljivancaninu svaka cast na takvo realno razmisljanje.I on,a i drugi generali-vojne starresine,samo su izvrsavalče naredjenja svoje drzva.Razlika je sto Hrvatska njih slavi kao heroje i daje sve da budu na slobodi,a Srbija voodi opet svoju politiku što je Šljivancanin lepo i reka! Sluzio je za jednokratnu upotrebu...

  • Mira Vreme: 18.11.2012 14:48h

    Konačno, jedan glas razuma u vezi sa presudom hrvatskim generalima.

  • ggoga Vreme: 18.11.2012 15:12h

    Apsolutno je sve tačno što je rekao g-din.Veselin Šljivančanin.Hrvati slave svoje generale-branioce,a mi naše lovimo kao zveri i plujemo po njima.....

  • qwerty Vreme: 18.11.2012 15:57h

    Bravo. Tako se ponasa dostojanstveni i casni vojnik prema drugom vojniku. Lekcija srpskim politicarima. Sta su u ratu radili, to je drugo.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP