Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DETALJI OPTUŽNICE ZA UBISTVO NOVINARA I VLASNIKA “DNEVNOG TELEGRAFA”

„Sloba i Mira stoje iza ubistva Ćuruvije“

Autor: D. ĆURUVIJA - J. PAUNOVIĆ | 02.06.2015 - 08:42:00h | Komentara: 1

„Legija je govorio da je Ćuruvija ubijen iz ‘državnih razloga‘, ali nikada nije rekao ko je naredio njegovo ubistvo, da li je još neko učestvovao u tome i kako je ubijen. Jednom prilikom je Dušan Spasojević rekao da iza ubistva Ćuruvije stoji porodica predsednika Miloševića zbog nekih članaka koje je pisao. Ne znam da li je imao direktna saznanja o tome ili je to bilo njegovo mišljenje“, ispričao je kod tužioca Aleksandar Simović, člana zemunskog klana, osuđen za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

Mučki ubijen: Slavko Ćuruvija

Mučki ubijen: Slavko Ćuruvija | Foto: Nebojša Raus

Njegov brat Miloš Simović je u zatvoru „Zabela“ istražnim organima ispričao da je od Milorada Ulemeka Legije (47) saznao da je Državna bezbednost ubila Ćuruviju po naređenju Radomira Markovića.


Sam Milorad Ulemek Legija, bivši komandant rasformirane Jedinice za specijalne operacije (JSO) u svom iskazu u zatvoru „Zabela“ od 8. januara prošle godine izjavio je da je Radomir Marković (68), tadašnji načelnik Državne bezbednosti, tražio od njega da „ukloni jedno lice koje trenutno svojim neprijateljskim delovanjem ozbiljno ugrožava bezbednost države“.

Jelena Ćuruvija Đurica

Jelena Ćuruvija Đurica | Foto: RAS

Ćerka u sudu
 

Marković je izjavio da smatra da „istinu dugujemo porodici Slavka Ćuruvije“. On je dodao da mu je žao što je Ćuruvijina ćerka Jelena Ćuruvija Đurica udaljena iz sudnice, jer treba da svedoči. Takođe je konstatovao da nju „ne zanima politika, već samo istina“.

- Termin „ukloniti“ značio je u žargonu službe fizičku likvidaciju, a s obzirom na to da Jedinica nikad nije dobijala tu vrstu zadataka i da je trebalo lično ja da rukovodim tom akcijom, pitao sam ga koliko bi trajao taj zadatak. On mi je rekao okvirno 10 dana. Međutim, rekao sam mu da zbog ratnih dejstava na Kosovu i Metohiji ne mogu da ostanem tako dugo, pa je Marković bio skeptičan prema meni i mislio je da želim da izbegnem zadatak.
Kasnije mi je rekao da je Jedinica mogla da prihvati taj zadatak, jer je prošlo 20 dana od NATO agresije, da su shvatili da NATO nije toliko superioran i da sam mogao da prihvatim taj zadatak. Tada mi je preko telefona rekao da je to završeno i da ne treba da brinem o tome - ispričao je Ulemek tužiocu.

Isplanirali  zločin: Slobodan  Milošević i  Mirjana Marković

Isplanirali zločin: Slobodan Milošević i Mirjana Marković | Foto: Profimedia


On je naveo i da mu je Marković, nonšalatno, čitajući spise, na njegovo zaprepašćenje, rekao da su „dvojica Radonjinih ubili Ćuruviju“, a da je ispred njegovih vrata zatekao Ratka Romića (44) i Miroslava Mikija Kuraka, te da je tada shvatio da su oni bili „navigatori“ ubistva.

- Znao sam da se Markoviću to nije omaklo, i to sam shvatio kao još dublje uvlačenje u priču. Znao sam da je informacija tačna jer znam kako je to funkcionisalo u službi - dodao je Legija.

Milorad Ulemek

Milorad Ulemek | Foto: AP


Ulemek je rekao i da je Marković bio isfrustriran što je 2002. bio u zatvoru, a mnogi na slobodi, pa mu je poslao zahtev da organizuje ubistvo Miroslava Kuraka, kao i Romića, i da je to prihvatio. Kako je rekao, prethodno mu je ukazao na to da su Kurak i Romić ubili Ćuruviju.

- „Izgasirao“ sam tada Dušana Spasojevića u vezi sa Kurakom, jer sam smatrao da će biti najbrže i najlakše da on to uradi. Spasojeviću sam ispričao da ga je Kurak pljuvao kod Pape u kazinu i da je za njega rekao da je seljak iz Gajtana. To ga je naljutilo i odmah je izdao nalog svojim „pit-bulovima“ da se to završi. Međutim, kasnije su Kurak i Romić došli kod mene kući, pa sam odlučio da sve to zaustavim jer sam pomislio da je u pitanju lažna informacija - navodi se u Legijinom iskazu.

Ulemek, koji je sam pozvao istražne organe i ispričao sve o ubistvu Ćuruvije, objasnio je zbog čega se odlučio na takav korak.
- Motiv za svedočenje je jednostavan, danas sam 10, 15 godina stariji i iskusniji, a 10 godina sam proveo u samici. Imao sam dovoljno vremena da analiziram sve ovo što se dešavalo i nemam nikakav lični interes. Po mom mišljenju, Slavko Ćuruvija je ubijen iz nečijeg ličnog interesa, nije mu oprošteno što je okrenuo leđa celom tom sistemu, za koji je godinama radio. Ćuruvija nije bio lice koje je ugrožavalo državu i zato smatram da su Služba i JSO zloupotrebljene na jedan najstrašniji način - naveo je u svojoj izjavi Ulemek.

Rade Marković

Rade Marković | Foto: AP

Rade Marković: „Nemam veze sa zločinom“
 

Bivši načelnik resora Državne bezbednosti (DB) Radomir Marković juče je na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu negirao da je izdao naređenje da se ubije novinar Slavko Ćuruvija. Marković je istakao da se optužnicom Tužilaštva za organizovani kriminal „neće doći do istine u sudskom postupku, jer se zasniva na pretpostavkama, a ne na dokazima“.
- Ne postoji dokaz da sam ja ubio Slavka Ćuruviju, to niko nije kazao. U optužnici ne postoji dokaz da sam sačinio plan ubistva i da sam sa tim planom upoznao Ratka Romića. Optužnica se bazira na insinuacijama i pretpostavkama i ne postoji nijedan dokaz da sam ja smislio plan da se ubije Ćuruvija - rekao je Marković.
On je dodao i da je Evropska unija tražila rasvetljavanje ubistva Ćuruvije.
- Ako će to pomoći Srbiji, spreman sam da priznam, međutim, ovaj postupak je pokušaj da se istorijski oceni jedna vlast i zato moram aktivno da učestvujem da bih dokazao svu besmislenost optužnice - dodao je Marković.
On tvrdi da nema dokaza da je on tražio od Milorada Ulemeka da ubije Ćuruviju i negirao da je od njega tražio 2002. da likvidira Miroslava Kuraka, koji se optužnicom tereti za neposrednog izvršioca ubistva.
- Jedini neposredni svedok ubistva je Branka Prpa i čuli smo je, ona je bila vrlo decidna u tome da ubica Slavka Ćuruvije, za koga se tvrdi da je Kurak, uopšte ne odgovara opisu licu koje je tog dana pucalo - rekao je on.
Marković je ocenio da je jedini cilj optužnice da se okrive rukovodioci Državne bezbednosti i da se ta teza provlači kroz više sudskih procesa kako bi se „sve ono loše što se dogodilo u Srbiji stavilo na teret vlastima“.
Marković je tokom izlaganja nekoliko puta ponovio da je postupak protiv njega pokrenut da bi se optužila vlast Slobodana Miloševića.

Poslednji komentari
  • CIRINELA Vreme: 02.06.2015 09:58h

    Ala spinujete javnost. Koga krijete da mi je znati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP