Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

OPA

Slovenci dužni "Zastavi" 2,4 miliona evra!

Autor: Srna | 18.07.2015 - 09:05:00h | Komentara: 0

Nadležni prvostepeni sud u Ljubljani presudio je da Slovenija kragujevačkoj Grupi "Zastava vozila", na ime nezakonito uzurpirane imovine, mora da isplati nadoknadu za prodajno-servisni objekat u Ljubljani procijenjen na oko 2,4 miliona evra.

Sud presuda | Foto: Profimedia

Ilustracija | Foto: Profimedia

"Zastava" očekuje znatno veću nadoknadu, uvećanu za kamate obračunate za 24 godine unazad, preciznije za period od 31. januara 1991. godine - piše beogradski "Danas".
U "Zastavi" očekuju da će uskoro biti rešen problem njene imovine u BiH, konkretno u Sarajevu, gde posjeduje dva prodajno-servisna objekta ukupne vrednosti oko 1,4 miliona evra.
Generalni direktor Grupe "Zastava vozila" Dragan Srejović kaže da će se kragujevačka fabrika, ukoliko drugostepeni sud u Ljubljani po žalbi Slovenije poništi prethodnu presudu, obratiti Sudu u Strazburu
.
Time, dodao je on, u "Zastavi" demonstriraju čvrstu rešenost da vrate ili naplate imovinu koja je u minulim decenijama širom bivše Jugoslavije sticana novcem "Zastavinih" trudbenika.
"Zastava", kaže Srejović, poseduje validnu dokumentaciju o imovini te fabrike u svim novonastalim državama na prostoru nekadašnje SFR Jugoslavije.
"Zastava" je sporazumno svojevremeno naplatila svoju imovinu u Hrvatskoj (objekat u Zagrebu i odmaralište u Pučišću na Braču) i u Makedoniji (proizvodni pogoni, hotel u Ohridu i drugo).
List podseća da je novcem od naplate te imovine "Zastava" izmirila stari dug "Fijatu", što je, pre desetak godina, bio prvi uslov za povratak Italijana u kragujevačku fabriku automobila.
Za razliku od Hrvatske, Makedonije i BiH, Crna Gora, slično Sloveniji, nije voljna da sporazumno reši zahtev "Zastave" da joj se vrati imovina u toj državi.
Zato je "Zastava" nedavno nadležnom sudu u Podgorici podnela tužbu protiv Crne Gore kojom zahteva da joj se plati lokacija u Bečićima na kojoj je izgrađen luksuzni hotel "Splendid", za šta traži nadoknadu od 11,5 miliona evra, uz spremnost da prihvati i procenu sudskog veštaka.
Srejović kaže da u Grupi "Zastava vozila" planiraju da novcem od nadoknade za imovinu u Sloveniji i Crnoj Gori bar delimično reše finansijske probleme "Zastava kamiona", "Zastava specijalnih automobila" u Somboru, "Zastave INPRO" i drugih firmi koje posluju u okviru te grupacije.
Ova grupacija je krajem maja uvrštena u spisak od 17 domaćih preduzeća u restrukturisanju koja će biti zaštićena od potraživanja poverilaca u narednih godinu dana.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP