Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SAVET EVROPE

Slučaj Dade Vujasinović na platformi za zaštitu novinara

Autor: Beta | 09.04.2015 - 10:56:00h | Komentara: 0

Slučaj smrti pod nerazjašnjenim okolnostima novinarke Radislave Dade Vujasinović 1994. godine u Beogradu jedan je od prvih koji se našao na online platformi Saveta Evrope za zaštitu novinara i novinarske profesije, koja je pokrenuta prošle nedelje.

Dada Vujasinović

Dada Vujasinović | Foto: RAS

Srpske vlasti nisu preduzele sve potrebne mere kako bi se rasvetlile okolnosti smrti novinarke nedeljnika Duga, pre tačno 21 godinu, navodi se u ovom dokumentu.

Slučaj je sa oznakom prvog stepena hitnosti, što je oznaka za najteže povrede bezbednosti novinara i novinarstva, na online platformu postavilo profesionalno medijsko udruženje Reporteri bez granica.

Radislava Dada Vujasinović nađena je mrtva u porodičnom stanu u ranim jutarnjim časovima 8. aprila 1994. godine, a policija je odmah po otkrivanju tela, saopštila da je Radislava Vujasinović izvršila samoubistvo pucnjem iz lovačke puške.

Njena porodica odbacila je zvaničnu verziju događaja i uporno ukazivala na propuste koju se načinjeni u istrazi, među kojima su neispitivanje potencijalnih svedoka, kao ni dokaza koji su pronađeni na mestu zločina. Roditelji novinarke angažovali su nezavisne eksperte i u više navrata bezuspešno tražili ponovno otvaranje slučaja.

Nalazi nezavisnih eksperata ipak su doveli do ponovnog otvaranja istrage, ali srpske vlasti nisu bile u stanju da rasvetle okolnosti njene smrti, kako se navodi u prijavi.

U januaru 2013. Vlada Srbije je pomogla formiranje nezavisne Komisije, na čelu sa Veranom Matićem, koja je ispitala sve okolnosti pod kojima su stradali Radislava Dada Vujasinović, kao i još dvojica srpskih novinara, Milan Pantić i Slavko Ćuruvija. Do danas nije postignuto mnogo kako bi se rasvetlio ovaj slučaj, zaključuje se u prijavi na platformi Saveta Evrope.

Online platforma SE za promociju zaštite bezbednosti novinara i novinarske profesije pokrenuta je sa ciljem da unapredi bezbednost novinara tako što će se baviti pretnjama i nasiljem nad medijskim profesionalcima, kao i bezbednosnim mehanizmima za rano reagovanje u okviru SE.

Profesionalna novinarska udruženja slučajeve napada na novinare prijavljivaće direktno instituciji u Strazburu.

Pokretanju platforme SE prethodilo je potpisivanje memoranduma o razumevanju sa profesionalnim novinarskim udruženjim među kojima su Međunarodna federacija novinara, Evropska federacija novinara, Udruženje evropskih novinara i Reporteri bez granica.

Država članica koja se pominje u slučaju prijavljenom Savetu Evrope moći će da direktno na platformi obrazloži akcije koje nacionalne institucije preduzimaju tim povodom.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP