Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROBLEM SU SVEDOCI

Slučaj Nasera Orića menja protokol o saradnji tužilaštava Srbije i BiH?

Autor: Srna | 30.06.2015 - 10:18:00h | Komentara: 0

Slučaj Nasera Orića najverovatnije će dovesti do promene pojedinih odredbi Protokola o saradnji tužilaštava Srbije i BiH, piše beogradski list "Danas".

Hoće li mu neko  suditi: Naser Orić

Naser Orić | Foto: Emil Čonkić

Dnevnik navodi da zbog pravnih prepreka Tužilaštvo za ratne zločine Srbije nije u mogućnosti da dostavi dokumentaciju Tužilaštvu BiH u vezi sa tim slučajem.

"U srpskom Tužilaštvu je dovoljno dokaza da bi Orić bio osuđen, ali je problem što porodice žrtava nisu dale saglasnost tužiocu Vladimiru Vukčeviću da iskaze dostavi nadležnim u BiH", piše list.

Izvori iz Tužilaštva su naglasili da će pokušati da ubede svedoke da promene mišljenje ili će morati da se menja tekst važećeg Protokola.

Prema važećim odredbama, Protokol podrazumeva saradnju dva tužilaštva u razmeni informacija i dokumenata, ali ne i izručivanje državljana drugoj zemlji.

Ratni komandant muslimanskih snaga u Srebrenici Naser Orić uhapšen je 10. juna u Švajcarskoj prema poternici koju je za njim raspisala Srbija za zločine počinjene nad Srbima na području Srebrenice.

U vreme ekstradicionog pritvora u Švajcarskoj, oba tužilaštva tražila su njegovo izručenje.

Vukčevićev argument da Oriću mora da se sudi u Srbiji bio je taj da porodice žrtava nisu dale saglasnost da njihove izjave upotrebi Tužilaštvo BiH.

Argument iz Sarajeva bio je da Orić mora biti isporučen BiH, jer je njen državljanin, a identičan postupak vodi se u obe zemlje.

Na saslušanju u švajcarskom pritvoru, Orić je rekao da je spreman da bude izručen BiH i istovremeno poručio da ne želi u Srbiju jer mu tamo, kako je rekao, ne bi bilo pravedno suđenje.

Orić je u petak specijalnim letom iz Švajcarske stigao u Sarajevo, gde ga je preuzela Granična policija BiH. Sa sarajevskog aerodroma, uz jake mere obezbeđenja, prebačen je u Tužilaštvo BiH. Potom je pušten na slobodu.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP