Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PRAVNI GALIMATIJAS

Slučaj „Orić” ni na nebu ni na zemlji

Autor: I. K. | 13.06.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

O slučaju Orić juče se nije oglašavala nijedna pravosudna institucija u Srbiji. U Odeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu nisu mogli da nam potvrde tvrdnje advokata Borivoja Borovića da postoji novi optužni akt protiv njega.

Hoće li mu neko  suditi: Naser Orić

Hoće li mu neko suditi: Naser Orić | Foto: Emil Čonkić

U sudu su podsetili samo da je Odeljenje 9. decembra 2011. pokrenulo istražni postupak protiv Orića zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, a zatim mu je određen pritvor i naređeno izdavanje poternice.

Kako objašnjavaju, istražni sudija je zbog nedostupnosti okrivljenog doneo rešenje o prekidu istrage do njegovog pronalaska. Zahtev srpskih vlasti na osnovu kojeg je 10. juna uhapšen, na snazi je od 3. februara 2014. Portparol Saveznog biroa pravde Folko Galo potvrdio je da je Orić saslušan u Javnom tužilaštvu, gde mu je predočen nalog za hapšenje kojim se tereti za zločine počinjene u Zalazju 12. jula 1992, u kojem je ubijeno 69 Srba.
Član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović zatražio je juče od ambasadora Švajcarske u BiH Hajnriha Mauera da vlastima svoje zemlje prenese najoštriji protest zbog hapšenja Nasera Orića po poternici koju je Srbija raspisala u februaru 2014. Oko 200 demobilisanih boraca, bivših pripadnika Armije RBiH i članova boračkih organizacija okupilo se juče ispred državnog parlamenta u Sarajevu u znak podrške ratnom komandantu Srebrenice Naseru Oriću.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP