Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ISTRAGA U TOKU

Slučaj "smrdnljivih zgrada": Ekosekund nije dostavio dokumemtaciju!

Autor: beta.co.rs | 25.08.2014 - 13:17:00h | Komentara: 0

Kompanija Ekosekund, u čijem se izlolacionom premazu za zidove, "oplatolu", kako se sumnja, nalazi otrovni fenol, još nije dostavila dokumentaciju na osnovu koje bi Inspekcija za zaštitu životne sredine ukinula privremenu zabranu tretmana otpadnih ulja, saopštila je danas ta inspekcija.

Zagađene zgrade

Zagađene zgrade | Foto: Građevinska direkcija Srbije


"Privremena zabrana obavljanja tehnološkog postupka tretmana korišćenih ulja kompaniji Ekosekund, biće ukinuta kada ta firma dostavi rezultate ispitivanja u akreditovanoj laboratoriji da se proizvodi koje dobijaju reciklažom, rade u skladu sa propisima, bez uticaja na životnu sredinu", kazao je novinarima načelnik Odeljenja za velike hemijske udese Željko Pantelić.

On je ponovio da Inspekcija za zaštitu životne sredine Ekosekundu nije dala dozvolu za stavljanje "oplatola" u prodaju, kojima su premazani zidovi četiri zgrade u novobeogradskom naselju Dr Ivan Ribar, već je dala integralnu dozvolu za sakupljanje, tretman i skladištenje opasnog otpada - ulja, zauljenih voda i emulzija.

Pantelić je istakao da će biti dostupni javnosti rezultati koje Ekosekund bude dostavio inspekciji.

Kako je precizirao, izveštaje o tehničkoj usaglašenosti proizvoda sa standardima, daju samo akreditovane laboratorije, i tek potom se proizvod iznosi na tržište, a kontrulu vrši tržišna inspekcija.

Po njegovim rečima, Inspekcija za zaštitu životne sredine nije nadležna za kontrolu i ugrađivanje građevinskog materijala.

Građevinska direkcija Srbije je 25. jula podnela prijavu Inspekciji za zaštitu životne sredine, po žalbi stanara četiri zgrade u naselju Dr Ivan Ribar na smrad iz zidova, kada se posumnjalo na sadržaj premaza "oplatola".

Zgrade su napustili gotovo svi stanari, a toksikološke analize Vojnomedicinske akademije potvrdile su prisustvo velike količine fenola u urinu kod većine stanara tog naselja.

Građevinska direkcija Srbije još utvrđuje metode za sanaciju zgrada.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP