Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

STATISTIKA

Smanjen broj azilanata iz Srbije u Nemačkoj

Autor: Tanjug | 08.05.2015 - 13:43:00h | Komentara: 0

Broj zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj opada pa se u aprilu mesecu ove godine sa 2.279 zahteva Srbija našla na četvrtom mestu, iza Albanije, Kosova i Sirije, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo inostranih poslova podatke Saveznog zavoda za migracije i izbeglice.

Azilanti

Srbija se po ukupnom broju zahteva za azil njenih građana od početka ove godine, uključujući i april, našla na trećem mestu

Statistika pokazuje tendenciju pada broja zahteva građana Srbije za azil u Nemačkoj.


Građani Srbije su, naime, u februaru ove godine podneli 2.849 zahteva, u martu 2.833, a u aprilu 2.279 pokazuju podaci, po kojima je u aprilu, u Nemačkoj ukupno podneto 27.178 zahteva za azil, što je čak za 136,3 odsto više nego u istom mesecu lane.

Građani Srbije su u aprilu, od ukupno 2. 279 zahteva, po prvi put podneli 1.642 zahteva, dok je ponovljenih zahteva bilo 817.

Srbija se po ukupnom broju zahteva za azil njenih građana od početka ove godine, uključujući i april, našla na trećem mestu sa ukupno 11. 416 zahteva, što je u poređenju sa istim periodom lane znatno više, kada je bilo 6. 593 zahteva građana koji imaju pasoš Srbije.
Kada je reč o građanima Kosova, oni su se u aprilu ove godine našli na drugom mesetu, iza građana Albanije koji su podneli 4.794 zahteva.
Građani Kosova podneli su u aprilu 4.608 zahteva što je skoro tri puta manje nego u martu, kada su podneli 11.729, a u februaru ove godine 7.728 zahteva.
Među prvih deset zemalja po broju podnetih zahteva za azil u Nemačkoj nalaze se pet sa Balkana - Kosovo, Albanija, Srbija, Bosna i Hercegovina i Makedonija, pokazuju danas objavljeni podaci.

Povodom velikog broja azilanata sa Balkana, skspert za unutrašnju politiku Hrišćansko-demokratske unije (CDU) i zamenik šefa poslaničkog kluba demohrišćana u Bundestagu, Tomas Štrobl, zahtevao je da se, u cilju smanjenja i lakšeg proterivanja tih azilanata, zemljama "sigurnog porekla" proglase Kosovo, Albanija i Crna Gora.

Mi moramo te zemlje da proglasimo zemljama "sigurnog porekla", rekao je Štrobl dnevniku "Velt".

Podsećajući da su prošle jeseni Srbija, Makedonija i Bosna i Hercegovina (BiH) proglašene u Nemačkoj zemljama sigurnog porekla, on je rekao da najveći broj izbeglica dolazi sa Balkana, premda je stopa onih koji su i dobili zaista izbeglčni status, kako je rekao, skoro nula.

Kada je reč o građanima Kosova, oni su početkom ove godine, u jednoj lavini azilanata koja je dolazila organizovano u Nemačku, izazvali velike političke diskusije.

Srbija je lane u Nemačkoj proglašena sigurnom zemljom, odnosno, zemljom sigurnog porekla, što znači da su zahtevi za azil njenih građana u principu neosnovani, ali se pojedinačno mogu potvrditi.

Pored Srbije, takvim zemljama proglašene su i Makedonija i BiH, čime se potvrđuje da u sve te tri balkanske zemlje nema ni političkog mučenja, ni progona, ni zlostavljanja političkih neistomišljenika, pa time ni osnovnih razloga za podnošenjem zahteva za azil.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP