Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NIJE VIŠE GRADONAČELNIK

Smenjen Dragan Đilas!

Autor: Tanjug/B92 | 24.09.2013 - 16:26:00h | Komentara: 11

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas razrešen je danas te funkcije glasovima 60 odbornika Skupštine grada.

Razrešen dužnosti: Dragan Đilas

Razrešen dužnosti: Dragan Đilas | Foto: Marko Metlaš

Skupština grada ima 110 odbornika, a za razrešenje se, tajnim glasanjem, izjasnilo 60 odbornika, dok niko nije bio protiv, budući da ostali odbornici nisu glasali.

Đilas je razrešen u skladu sa Zakonom o glavnom gradu i Statutom grada.


Prestankom mandata gradonačelnika prestaje i mandat zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, ali oni ostaju na dužnosti i obavljaju tekuće poslove do izbora novog gradonačelnika, zamenika gradonačelnika i Gradskog veća, rekao je po završetku glasanja zamenik predsednika Skupštine grada Zoran Alimpić.


Odbornici Demokratske stranke prisustvovali su glasanju, ali u njemu nisu učestvovali.

DSS: Još ne znamo da li ćemo ući u neku koaliciju!

Demokratska stranka Srbije još nije sa Srpskom naprednom strankom i Socijalističkom partijom Srbije razgovarala šta će se dešavati u Beogradu nakon smene gradnačelnika Dragana Đilasa, a stranački organi će doneti odluku da li će DSS biti uključen u neku koaliciju u Beogradu, rekao je danas šef odborničke grupe Andreja Mladenović.


Naveo je dve opcije - ili privremene mere ili neku novu većina, a koja će od tih opcija biti, kako je rekao, videće se u narednom periodu, pri čemu on očekuje da biti dovoljno ozbiljnosti da sistem u Beogradu funkcioniše i nada se da neće biti onih koji će pomisliti da posle razrešenja Đilasa grad treba da stane.
DSS je, kako je rekao, pet godina ukazivao na sve probleme i nedostatke vladavine Dragana Đilasa i bio u tome istrajan.

Trebalo je da odbornici glasaju tako što bi ih članovi komisije najpre prozvali, nakon čega je trebalo da odu do paravana predviđenog za glasanje, a potom glasački listić ubace u glasačku kutiju.


Međutim, najveći broj odbornika nije glasao iza paravana, već je na stolu zaokruživao listić i ubacivao ga u glasačku kutiju, dok je šef odbornika PUPS-a Milan Krkobabcić bio jedan od retkih koji su glasali iza paravana, zbog čega je dobio aplauz odbornika, među njima i onih iz DS-a.

Đilas se zahvalio

Više od pet sati trajala rasprava o inicijativi za razrešenje gradonačelnika Beograda. Đilas se na kraju rasprave zahvalio dosadašnjim koalicionim partnerima Socijalističkoj partiji Srbije i posebno PUPS-u, kao i SDPS-u koji je ostao uz njega, kako je rekao, do kraja mandata.
On je zahvalio i LDP-u i URS-u sa kojima je bio u koaliciji u prošlom sazivu.
Naglašavajući da Beograd treba da nastavi u istom pravcu i zahvalivši svim odbornicima u Skupštini grada Beograda, Đilas je rekao da veruje da će za šest meseci mnogi od njih ponovo biti u Skupštini grada a da će on ponovo biti gradonačelnik.
On je rekao i da je prioritet da Beograd nastavi u istom smeru i da ga plaše izjave koje stižu od opozicije da grad mora da promeni smer, dodajući da to on i njegova stranka nikada neće dozvoliti.

Ponosan na svoj rad

Đilas je ponovio da ponosan na sve što je urađeno u poslednjih pet godina - mostove, škole, obdaništa ukupan socijalni program, besplatne udbenike...
Podsetivši da su na današnji dan pre 13 godina održani izbori na kojima je demokratska Srbija pobedila "onu koju su predstavljali Slobodan Milošević, Vojislav Šešelj, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić" i dodao:
- Na današnji dan menjate izbornu volju građana i smenjujete me sa mesta gradonačelnika.
Građanima je zahvalio na poverenju za dva mandata istakavši da mu je žao što izbori za gradonačelnika nisu neposredni, ali i dodao da će biti nekih drugih na kojima će Beograđani reći šta misle.

Vučić ubedio PUPS

Inicijativu za Đilasovu smenu juče su podneli odbronici SNS-a i DSS-a. SPS je više puta poručivao da podržava smenu Đilasa, a sinoć je prema rečima Milana Krkobabića, Aleksandar Vučić ubedio PUPS da treba da glasaju za njegovu smenu jer im je "obećao da će socijalni program za Beograd ostati isti".

Skupština grada ima 110 odbornika, današnjoj sednici prisustvuje 106. SNS, DSS i SPS-JS zajedno imaju 55 odbornika a sa još 4 odbornika PUPS-a imali su većinu od 59 glasova za smenu Đilasa.

Dragan Đilas koji je i lider DS-a rekao je novinarima kada je počela rasprava o njegovoj smeni, da ona nema veze sa onim što su on i njegov tim uradili za poslednjih pet godina, več da je to politički odgovor na to da zemlja polako klizi u diktaturu i jednopartijski sistem.

Jovičić: Neću spekulisati o izborima

Šef odborničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Jovičić najavio je danas da će narednih dana najviši stranački organi razgovarati o promeni vlasti u Beogradu i daljim koracima s obzirom na to da je Dragan Đilas razrešen funkcije gradonačelnika.


Jovičić je novinarima u Skupštini grada, gde je završena sednica na kojoj je Đilas razrešen, rekao da ne želi da spekuliše o tome da li će biti izbora u glavnom gradu ili će biti stvorena nova većima.


O svakom daljem koraku moraće da odlučuju najviši organi stranaka, rekao je Jovičć i dodao da vlast u Beogradu mora da bude poštena i odgovorna.
On je rekao i da će se praviti analize rada javnih preduzeća u Beogradu i da će biti smenjeni i sankcionisani oni koji su loše radili.


Jovičić je još jednom ponovio da je Đilas razrešen u skladu sa Statutom i zakonom i da je danas pokazano pravo stanje šta Beograđani žele.
Narednih dana će se razgovarati o daljim koracima kako bi krenuli u oštru borbu protiv korupcije, a podaci koje smo do sada iznosili su samo vrh ledenog brega, rekao je Jovičić.


On je dodao da će sve dobre inicijative koje su postojale u gradu biti nastavljene kao i da Skupština grada ima rok od 30 dana da izabere gradonačelnika.
Na pitanje da li očekuje da Đilas u tomperiodu, pošto će do tada vršiti funkciju gradonačelnika, uraditi nešto loše u gradu i sklopi neke nepovoljne projekte, Jovičić je rekao da je neophodno da grad funkcioniše na najbolji način da se nada da u tehničkom delu neće biti opstrukcije.

Poslednji komentari
  • Vesna Vreme: 24.09.2013 16:45h

    Neverovatno, ali istinito. Na žalost.

  • serdar Vreme: 24.09.2013 16:51h

    Tajno glasanje? Ni toliko petlju niste imali, majstori...:D

  • Vitez Vreme: 24.09.2013 16:58h

    Sada će početi klipove da ubacuju, a ovaj površni narod će da navija.

  • varosanin Vreme: 24.09.2013 17:03h

    da li je ovo bilo nuzno..

  • Zoran M. Vreme: 24.09.2013 17:59h

    E, moj Krkobabicu! I ti poverovao onom Vucicu! Brzo ces se pokajati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP