Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SINOD DONEO ODLUKU

Smenjen vladika Filaret!

Autor: Večernje novosti | 12.03.2015 - 22:02:00h | Komentara: 7

Vladika Filaret razrešen je dužnosti episkopa mileševskog, odluku o njegovoj smeni doneo je u četvrtak Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve, koji je zasedao u Patrijaršiji u Beogradu.

Preti mu smena:  Vladika Filaret

Vladika Filaret | Foto: Miloš Cvetković

Eparhijom mileševskom do izbora novog vladike upravljaće, kao administrator, episkop budimljansko-nikšićki Joanikije.

Prema saznanjima "Novosti", vladika Filaret razrešen je na osnovu izveštaja koji je dostavila posebna crkvena komisija, koju je Sinod prethodno formirao sa zadatkom da ispita sve navode na račun episkopa. Članovi ovog tela nedavno su boravili dva dana u manastiru Mileševi, posle čega su potpisali izveštaj u kome se predlaže Filaretovo razrešenje.

Neposredno pre početka sednice Sinoda episkop Filaret bio je u Beogradu, gde ga je primio i patrijarh Irinej.

Izvor "Novosti" kaže da je od poglavara SPC zatražio kopiju zapisnika koji je začinila komisija koja je bila u Mileševi, ali je nije dobio. Na sastanku u Patrijaršiji Filaret je insistirao da mu patrijarh navede razloge razrešenja, ali njegova pitanja su ostala bez odgovora. To su razlozi zbog kojih je Filaret odbio da primi i potpiše odluku o smeni sa episkopskog trona.

Sednici Sinoda, osim patrijarha, prisustvovale su vladike zvorničko-tuzlanski Hrizostom i raško-prizrenski Teodosije. Oba arhijereja jednodušno su podržala predlog iz komisijskog izveštaja i negativno su se odredili prema Filaretu. Inicijativa za njegovu smenu, prema informacijama "Novosti", nije potekla od njih, već od mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, koji u četvrtak nije prisustvovao zasedanju.

Episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, kome je poverena briga i o mileševskoj eparhiji, sinodsku odluku sačekao je u manastiru Kumanica nedaleko od Bijelog Polja.

Poslednji komentari
  • Gala Vreme: 12.03.2015 23:43h

    Ово је доказ да СПЦ иде тотално у суноврат. Владика Филарета је проверени патриота, Србин, а такви изгледа више нису потребни СПЦ. Очигледно да се нешто дебело "иза брда ваља". Српски народе, дај пробуди се, изгледа да нам свима долазе црни дани.Ово више није за зезање. Враг је однео шалу.

  • dorcolac Vreme: 13.03.2015 02:20h

    Smenjen je zbog zlostavljanja svestenstva zloupotrebe svog polozaja. Alo je o tome pisao: http://www.alo.rs/vesti/aktuelno/filaretovi-ljubimci-nas-zlostavljaju/79730

  • Srbin Vreme: 13.03.2015 04:41h

    Ovo je tuga i za narod i za crkvu,zanovio je taj kraj dole.Koliko naroda je pomogao,zaposlio.Obnovio crkvi.Nemam reci.

  • Zalosno Vreme: 13.03.2015 04:42h

    Dodje mi da promenim veru.Sramota!

  • ВладЕ Vreme: 13.03.2015 07:04h

    Црни данни?? Свака част Синоду и Патријарху. Време је да се расчисти са влдикама који својим испадима руше углед СПЦ. Нема ту шта да се "иза брда ваља". Патриота није неко ко се слика испред тенка са митраљезом, већ онај ко је у рату помагао војницима да остану хришћани док бране своју земљу.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP