Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

DARKO ŠARIĆ (43) RASPIŠTOLJIO SE U SUDNICI SPECIJALNOG SUDA, I TEK ĆE DA PROGOVORI:

SMEŠTA MI BIVŠI REŽIM
da bi prikrio svoje lopovluke!

Autor: DANICA ĆURUVIJA - MILAN DUDVARSKI | 25.03.2014 - 07:54:00h | Komentara: 4

„Ne čudi me haranga i moja satanizacija, jer sam ja sarađivao sa mnogim uticajnim i bogatim ljudima. Vidim da su oni i dalje tu gde su i bili, a ja sam ovde“, ovo je juče rekao Darko Šarić (43) u prvom izjašnjavanju o optužnicama koje ga terete za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu.

Darko Šarić

Doskora natraženiji begunac je izjavio na početku suđenja u Specijalnom sudu u Beogradu da je optužnica „jedna velika laž“ i optužio bivši režim da stoji iza svega.
- Odakle početi? Unapred se izvinjavam ako se malo zanesem, pa to advokat može da koristi kao neuračunljivost. Pet godina pišu o meni kao o Bin Ladenu. Ne osećam se krivim ni po jednoj tački optužnice. To je jedna optužnica skupljena u jednu veliku laž. Samo što me za zemljotres nisu optužili. Ovo je jedna velika obmana i dimna zavesa bivšeg režima sa ciljem da zamagli svoje lopovluke, a mene proglase narko-bosom, peračem para i ubicom. Prvo, u ovoj zemlji nisam ništa učinio. Ni mrava nisam zgazio. Imao bi toliko toga da kažem, ali je bolje da zastanem da ne lupim nešto. Osećam se kao da imam ulogu u nekom američkom filmu u kojem je sve namešteno, ali se nadam da ću se na kraju filma i ja spasti - rekao je Šarić, koji je najavio da će detaljnije izneti odbranu u nekom narednom suđenju.

Darko Šarić

Darko Šarić | Foto: Oliver Bunić

 

Tužilac je Šerlok Holms

Tužilac Saša Ivanić, koga je Šarić ironično nazvao Šerlok Holms, upitao je optuženog koje pasoše poseduje i na čije ime.
- Imam srpski, a imao sam i slovački. Pa najbolje, tužioče, da sam bežao sve ove godine pod svojim imenom - rekao je okrivljeni.
 

On je zatim istakao da se u javnosti priča o nekakvim milijardama koje je on oprao, a da u optužnici piše 22 miliona.

- Pitao bih tužioca gde su ti milioni. Drug (Slobodan) Homen je garantovao za milijardu i 150 miliona, kao i drugarica (Snežana) Malović. Nas 10, a terete nas za 22 miliona, kako to? Mog brata u Crnoj Gori drže kao taoca, a ni za šta nije kriv. Nema toga koga neću pozvati da govori kao svedok. Oni da sede kao ugledni građane, a ja i brat u zatvoru - zapretio je Šarić.

Sedeo na Legijinoj klupi
Zanimljivo je da Darko Šarić sedeo na istom mestu na kom je godinama sedeo Milorad Ulemek Legija, osuđen za ubistvo premijera Đinđića. Dok je pozirao reporterima on je pokazao znak „viktorija“ sa osmehom na licu pitao da li je uredu da tako pozira.

Optuženi Pljevljak je optužio bivši režim da ga je bez razloga „proglasio državnim neprijateljem broj jedan“.

- Droga nije moja. Nijedna me zemlja za to nije optužila, ni Brazil, ni Argentina, ni Italija, jedino Srbija - naglasio je Šarić koji nije mogao da se odmah priseti stalne adrese u Beogradu.

Prilikom davanja podataka o državljanstvu, on je na izvestan način poručio da su ga političari pustili niz vodu.

- Državljanin sam Srbije, mada su me se političari odrekli i tamo (Crna Gora) i ovde. Zbunuli su i mene - požalio se Šarić.

Marko Kraljević

Marko Kraljević | Foto: Miloš Perić

 

Sudija za ubistvo Đinđića

brani “šarićevce”
Advokat Marko Kljajević, koji je sudio optuženima za ubistvo srpskog premijera Zorana Đinđića sada zastupa Gorana Sokovića, desnu ruku Darka Šarića. Soković je drugooptuženi, a u bekstvu se nalazi od akcije „Balkanski ratnik“, od oktobra 2009. Kljajević je 2006. dao ostavku na mesto sudije, kada je njegov brat Goran Klajević, bivši predsednik Trgovinskog suda u Beogradu, uhapešen pod optužnom da je bio član „stečajne mafije“. Izjavio je da je ostav­ku na taj po­lo­žaj dao zbog pri­ti­sa­ka ko­ji­ma je bio iz­lo­žen i zbog hap­še­nja nje­go­vog bra­ta Go­ra­na Klja­je­vi­ća, pred­sed­ni­ka Tr­go­vin­skog su­da.

Kada ga je sudija pitao od čega se izdržava rekao je: „Sada me izdržava država. Mogu da pohvalim ovog zatvorskog kuvara ovde“, našalio se Šarić i dodao da „više nema ništa od imovine”.

Pomalo iznervirano je rekao i da mu je nuđeno da potpiše sporazum o priznanju krivice, ali da na to nije pristao, niti hoće, ne precizirajući kada mu je nuđena nagodba.

- Meni su nudili da potpišem prizanje, ali to nikad ne bih uradio. I svi ti koji su to učinili, naterani su na to. Tužilaštvo hvata svedoke tako što samo baci mrežu ispred suda, pa koga uhvate - konstatovao je prvooptuženi za šverc narkotika.

Dok je stajao za pultom za optužene, Šarić se požalio da se „oseća malo pogubljeno“.

- Mnogo sam razmišljao šta bih rekao, ali sada sam se pogubio - priznao je Šarić, pa je sudija Siniša Petrović odredio polučasovnu pauzu.

Upitan da li je ranije osuđivan, ironično je rekao: „Pao sam na salamama. To je sve bilo u novinama. Sve je to žalosno“.

Šarić je potvrdio da je dobio sudske spise iz opasku da su čak „dva zatvorska stražara morala da unose dokumentaciju u ćeliju“. Na kraju izlaganja sudskom veću je obećao da će drugi put biti spreman da iznese odbranu i da će „nastojati da to učini što pre“.

Advokat: Progovoriće za mesec dana!

Branilac Darka Šarića advokat Radoslav Baćović rekao je juče posle suđenja da nije sugerisao Šariću da ne prizna krivicu, kao i da od njega zavisi da li će u svojoj odbrani pominjati imena političara za koje tvrdi da su mu „smestili taj proces“. „Da li će pomenuti političare zavisi samo od njega. On ne može da prizna krivicu za ovo delo (krijumčarenje kokaina) jer on to nije učinio, pa nije ni bilo potrebe da mu ja to sugerišem”, rekao je Baćović.

Radoslav Baćović

Radoslav Baćović

Šarićev branilac je najavio da bi njegov klijent tek za mesec dana, mogao detaljno da iznese svoju odbranu, jer mu je potrebno vreme da se pripremi i upozna sa tim obimnim predmetom. Napomenuo je i da ne zna ko su lica koja je Šarić najavio da će pozvati kao svedoke u postupku za pranje para. Prema rečima Šarićevog advokata, Šarić se osećao sputano u sudnici jer je u medijima okarakterisan kao višestruki ubica i “nije se snašao da bude bolji govornik”.
 

Malovićeva: Ne polemišem sa optuženima


Bivša ministarka pravde Snežana Malović izjavila je juče za „Alo!“ da ne polemiše sa optuženima i da će Darko Šarić imati priliku da na sudu dokaže svoje tvrdnje. Ipak navela je da je činjenica da je optuženom Darku Šariću i drugim okrivljenima u istom postupku na osnovu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, oduzeta imovina milionske vrednosti.

Snežana Malović

Snežana Malović | Foto: FoNet

- Što privremeno, što trajno oduzeto je na desetine kuća, stanova, garaža, zemljišta upravo Darku Šariću i njemu bliskim licima. Takođe, činjenica je i da kokain koji je zaplenjen na crnom tržištu vredi više od 1,6 milijardi evra - rekla je Malovićeva.

Džimi negirao krivicu
Nikola Dimitrijević (33) zvani Džoni, jedan od Šarićevih saradnika, optužen za šverc kokaina iz Brazila, juče je izjavio da se ne oseća krivim.

Nikola Dimitrijević

Nikola Dimitrijević | Foto: Nebojša Marković

On je posle tri godine skrivanja položio sudu jemstvo od 200.000 evra za odbranu sa slobode, a sud je deaktivirao poternicu koja je za njim bila raspisana. Dimitrijević je u sud došao sa advokatom Radoslavom Baćovićem, koji od februara zastupa Šarića.

Poslednji komentari
  • Peka Vreme: 25.03.2014 09:59h

    Gospodjo Malovic , kome je jos oduzeta imovina, nelegalno stecena? Ne zelim da imenujem primere jer mi komentar nece biti objavljen, ali sta je sa svim tajkunima i politicarima koji su pokrali zemlju? Kao i Saric oni su optuzeni, a nije dokazano da su krivi, njemu ste oduzeli sve, a njima nista. Kako Bre To?

  • mrzim drogu Vreme: 25.03.2014 14:39h

    Jel ovo sudjenje ili cirkus. Sad su svi drugi krivi, to je najlakse izjaviti i vrlo je korisno ovih dana.Kako se oseca tuzilac kad mu se kaze sve je to laz.

  • mima Vreme: 26.03.2014 06:35h

    nebrini ovaj ce rezim sigurno da te spase,zato si im se i predo ,znamo metode vucica,kod njega je sve po sistemu "drz te lopova"

  • macak Vreme: 27.03.2014 19:39h

    Saric je legenda radio je i uspeo je a to kome se nije svidelo njemu je smestijo da bude iza resetaka i svi varaju kradu diluju a saric je bijo samo raskrsnica i znam da taj covek nebi ni mrava zgazijo i znam da su svi uz njega tako daa samo napred Saricu nedaj se budi dobar nacice ti manu budi los nacice ti manu budi covek i nedaj se

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP