Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ZABRINUTI MEŠTANI SELA KOD KRALJEVA

Smrdljiva mutant
trava tera ovce!

Autor: RTS | 19.06.2013 - 15:07:00h | Komentara: 2

Neobična trava koja se za kratko vreme proširila na preko dva hektara livade i voćnjaka u Roćevićima, selu nadomak Kraljeva, izazvala je zabrinutost kod meštana. Vrsta i poreklo ove biljke, za sada, su nepoznati i stručnjacima. Trava je sa imanja Tijodorovića počela da se širi na susedne livade, a postoji opasnost da se širenje nastavi i na udaljenija područja!

Ovca

I ovce beže od smrdljive trave koja im je pokorila pašnjake | Foto: foter.com

Na imanju bračnog para Slavka i Gordane Tijodorović iz sela Roćević kod Kraljeva pojavila se neobična trava koja se za kratko vreme proširila na seoske livade i voćnjaka. Slavka Tijodorović kaže da su ranije ovce na njihovoj livadi prosto uživale i da ih je bilo teško pokrenuti iz sočne trave, ali ove godine, dodaje, stado samo projuri kroz gustu travu, a da nijedna ovca ne uzme ni travku. I komšije kažu da nikada ovako nešto nisu videli.

"Imam 75 godina, gde nisam kosio i plastio, ali ovako čudo od trave nisam video. Toliko smrdi da kad bih morao da je kosim sigurno bih pobegao", kaže Miko Pavlović, Slavkov i Gordanin komšija.

I Srećko Tijodorović, bliski Slavkov rođak, strepi za svoje imanje, jer je trava u fazi cvetanja i seme se već širi na njegovu livadu.

Nepoznata trava predstavlja, bar za sada, misteriju i za stručnjake. Magistar biologije Živko Slavković, odličan poznavalac biljnog sveta, kaže da se s takvom biljkom nije susreo ni u vreme fakulteta i magistarskih studija, a ni kasnije tokom 40 godina proučavanja biljnog sveta i rada u prosveti.

"Neverovatno je koliko je trava neprijatnog mirisa i gorkog ukusa i zato je stoka neće. Ili je biljka 'stranac' donesena semenom, ili je mutant neke domaće biljke. Svojim mirisom uništava i autohtone vrste na istom posedu", kaže profesor Slavković.


Slavko Tijodorović se obraćao stručnjacima u Skupštini Grada Kraljeva, Zavodu za poljoprivredu "Ibar", Ministarstvu za poljoprivredu ali, kako kaže, nigde nije naišao na razumevanje i spremnost da se trava uništi.

"Jedino su u Zavodu za poljoprivredu obećali da će u dogledno vreme izaći na teren i pokušati da indentifikuju biljku, a zatim predlože neko rešenje", kaže on.

Tijodorovići, njihove komšije, ali i svi meštani Roćevića očekuju hitan odgovor i pomoć, jer strahuju da ono što je ostalo od sela posle višedecenijske migracije ne preplavi tajnovita trava.

Poslednji komentari
  • kruno Vreme: 19.06.2013 16:14h

    pa zapali travu

  • DA ZIMUS POCRKA STOKA OD GLADI?? Vreme: 19.06.2013 19:13h

    Ne bi me cudilo koliko smo neprijatelja pustili da nam prckaju po agraru i ekonomiji uopste. STRASNOOOOOOOOOOO!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP