Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALARMANTNO!

Smrtonosna bakterija hara bolnicama!

Autor: A. Medaković | 20.01.2014 - 20:54:00h | Komentara: 2

U Srbiji je u 2013. godini prijavljen 141 slučaj inficiranja klostridijom, smrtonosnom bolničkom bakterijom, a prema nezvaničnim informacijama broj obolelih mnogo je veći, te da trenutno i u Beogradu pacijenti umiru od posledica inficiranja ovom bakterijom. Naime, kako za „Alo!“ tvrdi izvor blizak najvišim medicinskim krugovima u zemlji, dešava se da klinike ne prijavljuju svakog pacijenta za kojeg postoji sumnja da je zaražen smrtonosnom bakterijom.

Strahuje se da je  broj zaraženih ipak  daleko veći jer se  dešava da klinike ne  prijavljuju svakog  obolelog pacijenta

Strahuje se da je broj zaraženih ipak daleko veći jer se dešava da klinike ne prijavljuju svakog obolelog pacijenta | Foto: Kostadin Kamenov

 - Ima slučajeva da klinika ne želi da prijavi takav slučaj kako ne bi stvarala dodatnu paniku među pacijentima, ali i lekarima, koji rade u vrlo rizičnim uslovima. Takođe, dešava se i da doktori ne dijagnostikuju bolest, a teško oboleli pacijent koji se u međuvremenu zarazio umre. Ukoliko je u pitanju stari, hronični pacijent sa dugom istorijom bolesti, retko se pribegava obdukciji, pa se tačan broj obolelih i umrlih od bolesti izazvanih klostridijom danas u Srbiji uopšte ne zna - navodi sagovornik našeg lista. On dodaje da se ova bakterija raširila u svim bolnicama u zemlji.


- Inficiranje klostridijom u klinikama kod nas pretvorilo se u pravu epidemiju, jer gotovo da nema klinike u kojoj ove smrtonosne bakterije nema. Postoje naravno izuzeci, poput nekoliko bolnica u Beogradu, koje su sprovele vrlo rigorozne mere za suzbijanje ove infekcije koje su dale sjajne rezultate, ali to su samo sporadični slučajevi, koji su rezultat lične inicijative uprave klinika, ali ne i sistemskog rešenja problema - ističe naš sagovornik, dodajući da je to vidljivo iz činjenice da se, uprkos merama koje je donelo
Ministarstvo zdravlja, broj obolelih i umrlih od ove bolesti rapidno povećava.
Da su te informacije tačne, potvrđuju i odgovori iz Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ u kojima se ističe da je u periodu od januara do decembra 2013. godine prijavljeno ukupno 18 bolničkih epidemija izazvanih bakterijom Clostridium difficile.
- Epidemije su izbijale na pojedinim odeljenjima opštih bolnica, i to u Užicu (ortopedija i interno), Šapcu (ortopedija i urološko), Čačku (interno) Pirotu (ortopedsko), Pančevu (interno) Valjevu (pulmološko), kao i u KC Niš, i to na klinikama za ortopediju, vaskularnu i opštu hirurgiju, u KCS-u na klinikama za plućne bolesti i tuberkulozu, urologiju, gastroenterologiju, nefrologiju, ortopedsku hirurgiju i trumatologiju kao i u Urgentnom centru u postkoronarnoj jedinici - ističu u toj ustanovi i dodaju da je od ukupno prijavljene 141 osobe obolele od posledica infekcije klostridijom zvanično umrlo 14 ljudi.
Poslednja u nizu prijavljenih epidemija desila se desetak dana pre kraja godine u Nišavskom okrugu, gde je obolelo sedam pacijenata.


Simptomi dijareja i temperatura

Kako objašnjavaju stručnjaci, infekcija klostridijom dovodi do dijareje, zbog čega pacijenti gube tečnost, odnosno dehidriraju, a kako je reč o starijim ljudima, kod njih lako dolazi do metaboličke neravnoteže i postepeno stradaju svi organi. Simptomi su, pored retke stolice, i temperatura, gubitak apetita i mučnina, a bolest se leči antibioiticima, a uspešnost lečenja u najvećoj meri zavisi od toga koliko je organizam u mogućnosti da podnese jake antibiotike i reaguje na njih.
Poslednji komentari
  • Mira Vreme: 21.01.2014 10:21h

    Potpuno nedopustivo da u 21. veku pacijenti umiru od klostridije!!! Sramota za Ministarstvo zdravlja! Odgovorni bi morali da snose konsekvence za ovakvu situaciju. A da li će?

  • momazver Vreme: 21.01.2014 10:36h

    JBT,pa nisam znao da odlaskom u bolnicu postajem ucesnik u *ruskom ruletu*..u kom GUBIMO i ja i bolnica. SIGURNO dobija Klostridija.Nebitno kad......SLAVICEEEEEEEEEE.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP