Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

NEVREME

Sneg divlja po Srbiji,
odneo i prvu žrtvu!

Autor: E. A. - Ag. | 08.12.2012 - 16:43:00h | Komentara: 1

Sneg koji se obrušio na Srbiju napravio je kolaps u saobraćaju, a posebno je pogođen Novi Sad, u kome je vremenska nepogoda odnela i prvu žrtvu, šezdesetogodišnjeg Radoja M.

Nesrećnog čoveka je jutros pronašla sestra, kako u beživotnom stanju leži na podu svoje kuće u novosadskom naselju Vrbak, a nalazi obdukcije ukazuju da je uzrok smrti bilo smrzavanje.

Sneg izazvao kolaps u Srbiji!

Sneg izazvao kolaps u Srbiji! | Foto: Robert Getel

Prema prvim informacijama Radoje je živeo sam i preminuo je jer je sinoć zaboravio da založi vatru.
Pored Novog Sada, usled snega je usporen saobraćaj i na području severne Bačke i Potisja, gde jak vetar stvara nanose i otežava kretanje.

Novi Sad pogođen nevremenom!

Novi Sad pogođen nevremenom! | Foto: Robert Getel

Vetar koji duva velikom brzinom stvorio je, u okolini Subotice, snežne nanose od oko 10 santimetara, te su velike građevinske mašine u pripravnosti.
Rukovodilac zimske službe kompanije "Vojput" Ivan Sudarević kaže da sneg koji je počeo da pada rano jutros nije jakog inteziteta, ali da vetar u kombinaciji sa snegom vidljivost na nekim mestima svodi na samo 50 metara.

Vetar duva velikom brzinom!

Vetar duva velikom brzinom! | Foto: Robert Getel

Pored logistike koja opslužuje zimsku službu, na terenu je stalno između 23 i 26 kamiona "Vojputa" koji posipaju i čiste ove puteve, a u stanju pripravnosti su i tri velike građevinske mašine, takozvani grederi.

Prestonica je zavejana....

Prestonica je zavejana.... | Foto: Oksana Krutenjuk

Sudarević je rekao da najviše napora za održavanjem u prohodnom stanju iziskuju putni pravci od Bačke Topole do Feketića na auto-putu, zatim deonice puteva od Sombora prema Sivcu, od Bačke Topole ka Bajmoku i od Tornjoša prema Senti.

Neki uživaju u zimskim čarolijama...

Neki uživaju u zimskim čarolijama... | Foto: Robert Getel

Sve glavne saobraćajnice u Beogradu su prohodne i nema većih gužvi i zastoja, za razliku od ranijih jutarnjih časova kada je bilo problema, rečeno je Tanjugu u "Žutom taksiju".

Jak vetar lomi kišobrane!

Jak vetar lomi kišobrane! | Foto: Robert Getel

Mostovi su, takođe, prohodni i nema zastoja, pošto su putari izašli na vreme i očistili saobraćajnice, izjavio je dežurni dispečer "Žutog taksija" Milan Simić.


U noći između subote na nedelju, kao i u nedelju i ponedeljak, očekuje se formiranje i povećanje snežnog pokrivača, kao i jak severozapadni vetar.
Saobraćaj u Srbiji je otežan zbog snega praćenog jakim vetrom koji pada slabim do umerenim intenzitetom u većem delu Srbije.

Sneg u Beogradu za sada pod kontrolom...

Sneg u Beogradu za sada pod kontrolom... | Foto: Oksana Krutenjuk

Vozačima se savetuje krajnje oprezna i sporija vožnja, uz održavanje većeg rastojanja između vozila, kao i bez naglog zaustavljanja i promena pravca.

Marić: Evakuisano sedmoro dece s roditeljima


Pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica večeras su iz zavejanih automobila na području Kikinde i u blizini Kanjiže evakuisali dvadesetak osoba, među kojima i sedmoro dece sa roditeljima.


"Na području Kikinde je sedomoro dece sa roditeljima evakuisano i smešteno na sigurno", izjavio je Tanjugu načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Predrag Marić.


Prema njegovim rečima, zbog snežnih nanosa, izazvanih velikim padavinama i jakim vetrom, u opštini Kanjiža evakuisano je devet putnika iz vozila na pravcu Orom - Subotica.


"Najteža situacija je i dalje na putu Kljajićevo - Sivac u Bačkoj gde je više od 100 vozila zavejano", rekao je Marić, dodavši da se vatrogasno-spasilačke ekipe sa mehanizacijom probiju ka koloni automobila da bi pružile pomoć onima kojima je potrebna.


Marić je naveo i da je isto tako teška situacija na području Sombora, kao i na autoputu Subotica - Beograd kod Bačke Topole gde se radi na odblokiranja saobraćaja i gde mnogo vozila dugo stoje.


"Na svim putevima u Vojvodini imamo velikih problema, uglavnom, usled teretnih vozila koja su, zbog proklizavanja, zaprečila saobraćaj", rekao je on.
Marić je naveo i da se situacija na području Vojvodine "menja iz sata u sat" i da se "neki putevi odblokiraju brzo, a da su na nekima vozila i dalje u zastoju".


"Očekujem da će u naredena dva sata sve biti normalizovano", rekao je Marić i ponovio apel gradjanima da kada se nadju u nevolji pozovu vatrogasno-spasilačke jedinice na broj telefona "193".

U severnom Banatu, izmedju Čoke i Ostojevićeva jedan kamion je preprečio put, zbog čega se formirala kolona vozila u kojoj ima i dece, izjavio je večeras nacelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i dodao da je situacija slična i između Kikinde i Velikog Banatskog Sela.

"Pokazalo se, kao i u februaru, (kada je u zemlji zbog jakih snežnih
padavina i niskih temperatura bila proglašena vanredna situacija) da
bi teretni sabraćaj trebalo ograničiti u ovakvim sitaucijama", kazao je Marić agenciji Beta i dodao da su ekipe sa vatrogascima poslate na put Čoka
- Ostojićevo kako bi pomogle prilikom izvlačenja vozila i ljudi iz
kolone.

Prema Marićevim rečima, ekipe su poslate i na put Kikinda - Veliko Banatsko Selo gde se takodje formirala kolona.

"Poslate su dve ekipe da pomognu u izvlačenju vozila i putnika, putari su takođe poslati na čišćenje snega", kazao je Marić.

Očekuje se povećanje snežnog pokrivača

Republički hidrometeorološki zavod (RHZO) upozorio je da će će tokom noći doći do povećanja snežnog pokrivača, a u planinama i do stvaranja snežnih nanosa.

Sutra se očekuje i jak severozapadni vetar, a noćas i sutra povećanje snežnog pokrivačca, lokalno i preko 20 santimetra, navodi se u upozorenju. RHZO u upozorenju, objavljenom na svojoj Internet starnici, navodi da se sutra očekuje u planinama stvaranje smetova.

Marić: Iz zavejanog automobila evakuisana porodica


Iz zavejanog automobila na području Kikinde vatrogasno-spasilačke ekipe su evakuisale porodicu i smestili je u lokalni Vatrogasni dom, izjavio je večeras načelnik Sektora MUP za vanredne situacije Predrag Marić.


On je u izjavi Tanjugu apelovao na gradjane koji se naĐu u sličnoj situaciji, bilo gde na putu da pozovu pripadnike vatrogasno-spasilačkih jedinica na broj telefona "193".


"Pripadnici vatrogasno spisliačkih jedinica preventivno obilaze sve autombile koji imaju probleme u saobraćaju kako bi videli da li je nekome potrebna pomoć", dodao je Marić.


On je rekao i da vatrogasno-spisliačke ekipe i dalje pukušavaju da oslobode za saobraćaj put Sivac - Kljajićevo u Bačkoj na kome je nastao zastoj u saobraćaju zbog cisterne koja je preprečila tu saobraćajnicu.


"Sada na toj lokaciji čeka oko stotinu automobila a po informacijama sa terena put će biti prohodan u narednih sat i po mada i to treba uzeti sa rezervom zbog jakog vetra i snega", rekao je on.


Marić je istakao i da su svi problemi u saobarćaju tokom dana nastali zbog teretnih kamiona, cisterni i drugih velikih vozila koja su preprečavala saobraćajnice zbog proklizavanja po snegu.


On je apelovao na vožače tih vozila da noćas ne kreću na put kao i na ostale gradjane da u saobraćaju učestvuju samo ukoliko moraju.

 

Evakuisan ambasador Francuske! 


Ambasador Francuske u Beogradu, Fransoa Gzavije Denio, i njegova supruga, ekauisani su juče uveče iz zavejanog automobila na putu Subotica - Beograd. Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, izjavio je da je sa istog puta evakuisano je i jedno dete, koje se vraćalo sa lekarskog pregleda iz Beča.
 

Poslednji komentari
  • rodoljub Vreme: 08.12.2012 22:17h

    Sram bilo Novi Sad i njihove sve politicare.. Bio sam danas ceo dan mislio sam da je samo jutros frka ,a onda sam video da uopste ne ciste .. ceo autoput je zavejan putovao sam 3 sata. Bravo za beogradske putare oni su sve od Batajnice na ovamo ocistili ... Bravo

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP