Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

POSTIGAO ONO ŠTO JE NAUMIO

Snouden: Moja misija je završena!

Autor: Tanjug | 24.12.2013 - 09:02:00h | Komentara: 0

Odbegli američki službenik Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden rekao je danas da je postigao ono što je naumio.

Prvi snimak od kada je dobio azil: Edvard Snouden

Prvi snimak od kada je dobio azil: Edvard Snouden

"Za mene, u pogledu lične satisfakcije, misija je već postignuta", rekao je Snouden u intervjuu za "Vašington Post", prenela je agencija Rojters.
Intervju sa Snoudenom vođen je više od dva dana, gotovo neprekinutog razgovora u Moskvi i to je prvi veliki intervju licem u lice od kako je Snouden stigao u junu u Rusiju, gde mu je odobren privremeni azil.
"Već sam pobedio", rekao je Snouden i dodao da "čim su novinari mogli da rade, sve što sam pokušavao da uradim je potvrđeno".
Snouden je istakao da njegova namera nije bila da menja društvo već da "društvu pruži šansu da odluči da li bi trebalo da se promeni".

Ne radim za Rusiju

On je negirao da je pokušao da sruši NSA već je, kako je rekao, radio na poboljšanju NSA: "I dalje, evo sada, radim za NSA. Oni su jedini koji to ne shvataju".
Snouden je napustio svoje radno mesto na Havajima u maju i počeo posle par sedmica da iz Hong Konga javno objavljuje informacije o tajnom programu špijuniranja koje sprovodi NSA.
Iz Hong Konga je otišao u Rusiju gde je na moskovskom aerodromu ostao skoro šest sedmica dok mu Kremlj nije odobrio privremeni jednogodišnji azil.
Oni koji mu se dive Snoudena nazivaju šampionom u borbi za ljudska prava, dok ga kritičari smatraju smatraju izdajnikom. Snouden živi na nepoznatoj adresi u prestonici Rusije.
U intervjuu je sebe nazvao "zatvorenom mačkom", dodavši da veoma retko napušta kuću. "Jednostavno nemam puno potreba", rekao je Snouden.
Snouden je negirao da je lojalan Rusiji ili Kini. "Nemam veze sa ruskom vladom", rekao je on naglasivši da nema nikakav sporazum sa njima.
Posle obelodanjivanja podataka o tajnom prisluškivanju građana Amerike i lidera širom sveta koje sprovodi NSA digla se ogromna prašina, te je američki predsednik Barak Obama naložio da se preirpitaju operacije NSA.
Američki pravni i obaveštajni stručnjaci su, po nalogu Obame, pozvali na sveobuhvatnu reviziju programa prisluškivanja.
Petočlana radna grupa pozvala je i da se okonča masovno prikupljanje telefonskih podataka, preporučujući da te podatke čuvaju privatni provajderi, a da se vladi daje pristup ukoliko je opravdan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP