Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ŠPIJUN SA ISKUSTVOM

Snouden priznao: Bio sam američki špijun!

Autor: Tanjug | 28.05.2014 - 08:55:00h | Komentara: 0

Odbegli američki obaveštajac se, u intervjuu za američki En-Bi-Si, branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo i naveo da je kao tajni agent radio u inostranstvu.

Edvard Snouden

Edvard Snouden

Odbegli američki obaveštajac Edvard Snouden rekao je da je bio obučavan kao špijun i da je kao tajni agent radio u inostranstvu za obaveštajne agencije.
U prvom intervjuu za neki američki medij, Snouden je u izjavi za televiziju En-Bi-Si (NBC) opovrgao tvrdnje da je u svom poslu “jedva bio nižeg ranga”, navodeći da je radio “na svim nivoima, od osnovnih stvari do vrhunskih”.
Snouden, bivši obaveštajac američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), dobio je azil u Rusiji u avgustu 2013. godine, nakon što je uzdrmao američki obaveštajni establišment do srži objavljivanjem niza poverljivih informacija o masovnoj špijunaži u SAD i širom sveta nadgledanjem Internet i telekomunikacionih podataka.
Intervju sa Snoudenom urađen je prošle sedmice i danas će biti emitovan u celosti, dok su izvodi objavljeni juče, preneo je AFP.
Snouden se u intervjuu branio od tvrdnji kojima se negira njegovo špijunsko iskustvo, pre nego što je ukrao i objavio poverljiva dokumenta NSA.
- Obučavan sam kao špijun u tradicionalnom smislu i radio sam kao tajni agent u inostranstvu, pretvarajući se da radim neki drugi posao i to pod imenom koje nije moje – rekao je on.
On je rekao da je radio tajno kao tehnički ekspert za CIA i NSA.
- Ja nisam rado sa ljudima niti vrbovao agente. Moj zadatak je bio da omogućim da sistem radi za SAD. I to sam radio na svim nivoima, počev od osnovnih poslova do vrhunskih. Tako da kad neko kaže da sam bio službenik nižeg ranga, da ne poznajem ono o čemu pričam, ja tvrdim da se to radi namerno da bi se dovelo u zabludu – rekao je Snouden.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP