Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIO JE UBEDLJIV

Snouden ubedio kolege iz NSA da mu daju lozinke?

Autor: Tanjug | 08.11.2013 - 09:22:00h | Komentara: 0

Odbegli saradnik američke Nacionalne bezbednosne agencije (NSA) Edvard Snouden koristio je kompjuterske lozinke koje su mu nesvesno odale kolege u špijunskoj bazi na Havajima kako bi pristupio poverljivim podacima koje je potom otkrio medijima, navode izvori bliski istragama vlade SAD.

SAD strepe: Šta to  još Snouden ima

Evard Snouden | Foto: Reuters

Zaposleni u NSA koji su svoje pasvorde za logovanje u tajne programe dali Snoudenu, identifikovani su, ispitani i smenjeni sa zadataka, ali se ne zna da li su otpušteni ili su prebačeni na druge poslove, saopštio je izvor blizak istragama američke vlade o šteti nanetoj objavljivanjem poverljivih informacija, prenosi Rojters.

Snouden je ubedio između 20 i 25 kolega u regionalnom operativnom centru NSA na Havajima da mu daju svoje lozinke rekavši im da su mu pasvordi potrebni da bi mogao da obavlja svoj posao administratora komjuterskih sistema, navodi drugi izvor.

Ova najnovija vest u slučaju "Snouden" potvrdjuje da su neadekvatne bezbednosne mere u NSA igrale značajnu ulogu u najgorem odavanju poverljivih podataka u 61-godišnjoj istorije ove agencije koja se bavi tajnim prisluškivanjem.

Rojters je prošlog meseca preneo da NSA nije instalirala najnoviji softver protiv "procurivanja" informacija u bazi na Havajima pre nego što je Snouden, u proleće ove godine, počeo da radi u tom centru i da "skida" izuzetno poverljiva dokumenta te agencije i Centra za komunikacije britanske vlade.

Snouden je radio u havajskoj bazi oko mesec dana, tokom kojih je uspeo da pristupi desetinama hiljada tajnih dokumenata, a američki program masovnog špijuniranja obelodanio je u junu u Hong Kongu, nakon čega je pobegao u Rusiji gde je dobio privremeni azil.

Zvaničnici u NSA i Kancelariji direktora Nacionalne obaveštajne službe nisu želeli da komentarišu krivičnu istragu vezanu za Snoudena.

Izvori bliski istrazi o razmera štete koju je Snouden prouzrokovao navode da procene sporo napreduju zbog toga što je odbegli saradnik NSA uspeo da zamete neke elektronske tragove o tome kako je pristupio tajnim dokumentima.

Iako američka vlada sada veruje da zna kojim je sve podacima Snouden mogao da pristupi, istražitelji nisu sigurni koje je informacije on zapravo skinuo i u kolikom broju, navode isti izvori.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP