Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PREPUCAVANJE

SNS napao Vukčevića a on fijasko
u slučaju Haradinaja svalio na zaštitu svedoka!

Autor: Ekipa Alo! | 11.12.2012 - 21:11:00h | Komentara: 11

Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je danas na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju da je “fijasko” koji se na kraju desio u procesu protiv Ramuša Haradinaja rezultat toga što je “zatajila” zaštita svedoka, dok su poslanici iz SNS ocenili da naše Tužilaštvo nije dovoljno dobro uradilo svoj posao u tom slučaju.

Tužilac je rekao da je Srbija dostavila Tribunalu 198 dokumenata vezanih za Haradinaja, ali da je Haško tužilaštvo “veoma aljkavo” radilo, pa se događalo da su svedoci odustajali od izjava, menjali ih ili se nisu odazivali na svedočenja.

Vladimir Vukčević

Fijasko u slučaju Haradinaj zbog zaštite svedoka: Vladimir Vukčević | Foto: AP

Vukčević je kazao da je poseban akcenat srpska strana stavila na saradnju u regionu, jer bez toga, kako je rekao, nema efikasnosti u rasvetljavanju ratnih zločina.

Uz napomenu da nije uobičajeno da se komentarišu presude, Vukčević je objasnio da se ne zna da li će Tužilaštvo u Hagu da se žali na oslobađajuću presudu Haradinaju i da tek posle toga može da se pristupi prikupljanju dokaza za eventualnu reviziju tog procesa.

Vukčević je naveo i da ga je iznenadio poziv da prisustvuje sednici Odbora za Kosovo i Metohiju, navodeći da je u pitanju “lični animozitet” prema njemu i Tužilaštvu za ratne zločine.

“To je moja impresija, možda sam paranoičan, ali imam utisak da tu ima neka lična nota”, rekao je Vukčević.

Predsednik Odbora i poslanik SNS Milovan Drecun odbacio je tvrdnje da je u pitanju lični animozitet, navodeći da je neprijatno iznenadjen ocenom Vukčevića koji je poziv na sednicu pokušao da “protumači kao lični obračun”.
“Ako je zločinac kao Haradinaj na slobodi ne možete da me uverite da nema odgovornosti našeg Tužilaštva. Oslobadjanjem Haradinaja žrtve su ubijene drugi put, a šta je sa porodicama tih žrtava”, naveo je Drecun.

Milovan Drecun

Nema lilčnih obračuna: Milovan Drecun | Foto: FoNet

Drecun je naveo i da ima dosta pitanja za Tužilaštvo koja će poslati kao poslanik, a ne predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju, a medju njima su pitanja koliko se predmeta vodi za zločine nad Srbima i nealbancima na Kosovu, postoje li postupci koji se vode protiv Hašima Tačija, šta je uradjeno na čuvanju svedoka u slučaju Haradinaja, da li će tražiti reviziju tog slučaja…
“Ako u tome vidite lični animozitet ja se izvinjavam. Ako ne vidite onda dugujete izvinjenje i meni i članovima Odbora. Očekivao sam detaljniji izveštaj, a nismo Vas stavili na stub srama već smo želeli da vidimo šta možemo zajedno da uradimo”, naglasio je Drecun.

Poslanik naprednjaka Dragan Šormaz naveo je da je Haški tribunal formiran da bi bili kažnjeni Srbi, a da je zločinac kakav je Haradinaj pušten na slobodu, kao i da je Odbor za Kosovo pravo mesto da se o tom pitanju raspravlja.

On je ocenio da je Vukčević kao tužilac “loše radio svoj posao” , za šta je kao primer naveo slučaj “Dobrovoljačke ulice” u kome su, tvrdi Šormaz, mnogi koji su činili zločine pušteni na slobodu.

“Po meni je tada trebalo da podnese ostavku. Imali bi više rezultata da smo bili aktivniji u traženju dokaza nego u traženju jataka”, naveo je Šormaz uz napomenu da misli da Tužilaštvo nije dobro radilo, ali i da ta institucija nije odgovorna za oslobadjanje Haradinaja.

Poslanik SNS Momir Stojanović naveo je i da je bilo “naivno verovati da će Tužilaštvo u saradnji sa UNMIK-om i Euleksom uspeti da pronadje dovoljno dokaza za Haradinaja, jer je jedan deo tih organizacija duboko korumpiran”.
Stojanović je naveo i da žrtve na Kosovu i Metohiji i elementarna pravda traže da, ako ništa drugo, Haradinaj bude optužen po komandnoj odgovornosti.

Poslanik Demokratske stranke Borislav Stefanović naveo je da ostaje nejasno šta je to što Tužilaštvo nije dobro uradilo u konkretnom smislu.

Borko Stefanović

Ostaje nejasno šta je to što Tužilaštvo nije dobro uradilo u konkretnom smislu: Borko Stefanović | Foto: Emil Čonkić

Stefanović je naveo da je Haško tužilaštvo uradilo vrlo loš posao, da je ceo slučaj Haradinaj uradjen traljavo, da je zaštita svedoka “bila katastrofalna”, a da je presuda skandalozna i neprihvatljiva.

“Gde je ta tačka koja Vukčevića i Tužilaštvo dovode na stub srama? Ne razumem atmosferu gde se ljudi prave krivim za nešto što je odluka Haškog tribunala”, naveo je Stefanović.

Poslanik LDP Zoran Ostojih smatra da “nije normalno da nezavisni državni organ govori poslanicima o detaljima i dokazima nekih istraga”, kao i da je neprimereno pričati o stvarima o kojima ne sme da se priča.

“Ubuduće vodja Odbora za Kosovo i Metohiju ne bi trebalo da zloupotrebljava Odbor za lične i privatne stvari”, naglasio je Ostojić.

Na sednici koja je trajala četiri sata Odbor je usvojio izveštaj o radu vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju i raspravljao o primeni dogovora o integrisanom upravljanju prelazima.
Poslednji komentari
  • Velko Vreme: 11.12.2012 23:25h

    Šormaz je blizu istine. Razlika je ipak velika. Haški tribunal je napravljen ne radi Srba već radi zločina Srbokomunista. To sam posredno čuo iz usta Američkog diplomate u Njujorku 1996.

  • MINA Vreme: 12.12.2012 00:23h

    Šta je on tamo radio izgleda samo primao debelu platu da mu dupe vidi put.

  • Mikeli Vreme: 12.12.2012 00:50h

    Pa tuzilastvo je trebalo ranije da ukazete na sve probleme a oni su se samo trudili da nasi generali budu osudjeni, dok gotovo nista nisu uradili kako bi se otkrila istina o zlocinima na drugoj strani pa sad imamo situaciju da su samo Srbi krivi i samo su oni osudjeni. A nase tuzilastvo za ratne zlocine gleda kako da svali krivicu na druge.

  • KATARINA Vreme: 12.12.2012 03:19h

    Vladimire Vukcevicu, jer to pokusaj rukovdjenja onom narodnom umotvorinom koja kaze: "MUKO MOJA!!! Predji na drugoga.." ?

  • nikola Vreme: 12.12.2012 07:27h

    Pa ova zemlja treba zaista da pogleda u oči istini o radu i rezultatima našeg tužilastva. od 1-5 nebi im veću ocenu dodelio od 2-. Da za Žute oni su dobro radili, a ponajviše su pokazali prema Hagu jer su se pokazali kao da su Haski tužioci. Velika sramota da ova zemlja nema stručnije i moralnije ljude u našem tužilastvu.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP