Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

TRAŽE PRAVDU

SNV povodom godišnjice Oluje:
Zločini ostali nekažnjeni!

Autor: Tanjug | 03.08.2013 - 13:14:00h | Komentara: 0

Srpsko nacionalno veće upozorilo je danas da su, uprkos međunarodno preuzetim obavezama, dostupnim činjenicama i deklarisanoj spremnosti državnog vrha Hrvatske i institucija, brojni zločini počinjeni prema hrvatskim gradjanima srpske nacionalnosti za vreme i posle “Oluje” 4. i 5. avgusta 1995. godine, ostali nekažnjeni.

Milorad Pupovac

Milorad Pupovac | Foto: Beta

“Do danas niko od neposrednih počinilaca ili zapovedno odgovornih nije odgovarao za ubistva više stotina civila, paljenje brojnih sela i gradova, za sistematsko etničko čišćenje i sprečavanje povratka izbeglica, nasilnim ili administrivnim sredstvima”, navodi se u saopštenju Srsko nacionalnog vehća koje je potpisao predsednik Milorad Pupovac.

Podseća se da su predstavnici hrvatskog državnog vrha, nakon oslobadjajućih presuda Haškog tribunala generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, izjavili da će počinioci tog zločina biti kažnjeni.

“Na žalost, to se nije dogodilo - zločinci su i dalje nekažnjeni. Zato očekujemo da se medjunarodno preuzete obaveze i data obećanja ispune”, poručili su iz SNV-a povodom obeležavanja 18 godina vojnopolicijske akcije “Oluja” koja se u Hrvatskoj obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti.

Obeležavanje godišnjice "Oluje" u RS

U organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova, danas i sutra u RS će biti obeleženo 18 godina od vojno-policijske akcije “Oluja”.


Obeležavanje će početi danas paljenjem sveća u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, a za nedelju je predviđen parastos poginulim civilima i vojnicima u hramu Svete Trojice i polaganje venaca.


Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je da je progon Srba iz Republike Srpske Krajine najveće etničko čisćenje u Evropi posle Drugog svetskog rata i naglasio da će institucije Republike Srpske istrajati u nastojanju da svi krivci za zločine budu izvedeni pred lice pravde.


“Obeležavanje ovog zlodela jeste masovno ubistvo civila. Ubijeno je 1.838 ljudi, od kojih 1.185 civila, što je 64 odsto”, rekao je Milunović i dodao da s u od ukupnog broja stradalih 537 bile žene, odnosno 29 odsto, kao i da je više od polovine stradalih civila bilo starijih d 60 godina.


Prema njegovim rečima, 937 osoba još se vode kao nestale.


On je, kako su preneli banjalučki mediji, podsetio da je na prostoru tadašnje Republike Srpske Krajine živelo oko 220.000 Srba, a da je hrvatska vojska, u sadejstvu sa Hrvatskim većem odbrane i tzv. Armijom RBiH, angažovala oko 200.000 vojnika za njihovo masovno istrebljenje.


“U borbenim dejstvima aktivno je učestvovalo 138.500 hrvatskih vojnika i vojnika tzv. Armije RBiH, ostali su bili logistika. Ako imamo podatak da je u tadašnjoj Republici Srpskoj Krajini bilo oko 30.000 vojnika, onda je jasno kakav je to odmer snaga bio”, kazao je Milunović.

Izbeglice: Nema pomaka u rešavanju problema prognanih Srba


Koalicija udruženja izbeglica izrazila je danas ogorčenje što 18. godina posle hrvatske akcije "Oluja" i završetka rata nije učinjen suštinski pomak u rešavanju brojnih problema prognanih Srba iz Hrvatske.

"Hrvatska nije spremna da se suoči sa svojom ratnom prošlošću i prihvati nepobitnu činjenicu da je jedan od ciljeva operacije "Oluja" bio i etničko čišćenje svojih gradjana srpske nacionalnosti. Zbog toga u Hrvatskoj nema stvarne političke volje da se poštuju ljudska i politčka prava izbeglih i prognanih Srba i Srba povratnika", piše u saopštenju koje je potpisao predsednik te Koalicije Miodrag Linta koji je i poslanik u Skupštine Srbije iz kluba vladajuće Srpske napredne stranke.

Koalicija udruženja izbeglica pozvala je izbegle i prognane Srbe i druge građane da sutra u crkvi Svetog Marka u Beogradu prisustvuju parastosu povodom 18. godišnjice stradanja Srba u hrvatskoj operaciji "Oluja".

Kako je saopšteno, posle parastosa delegacija Koalicije udruženja izbeglica će u Tašmajdanskom parku položiti venac na spomen ploču stradalim Srbima u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije.

Koalicija udruženja izbeglica je izrazila očekivanje da će do kraja godine biti sazvana posebna sednica Skupštine Srbije na kojoj bi se usvojila Rezolucija o poštovanju ljudskih prava izbeglih i prognanih Srba i drugih oštećenih gradjana iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

"Cilj Rezolucije jeste da obaveže Vladu Srbije da aktivno radi na rešavanju naših imovinskih i brojnih problema. Jedan od ključnih preduslova da dodje do iskrenog pomirenja srpskog i hrvatskog naroda jeste zaštita i povratak naših imovinskih, stečenih i statusnih prava, uspostavljanje istih standarda u sudjenjima za ratne zločine i druga krivična dela iz ratnog perioda i rešavanje pitanja nestalih", piše u saopštenju.

Sutra se navršava 18 godina od početka hrvatske vojne akcije "Oluja" koja je dovela do egzodusa više od 200.000 Srba iz Hrvatske.

U Hrvatskoj je 5. avgust državni praznik koji se slavi kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti za akciju "Oluja" kojom su pod hrvatsku upravu vraćeni poslednji delovi teritorije koje su držali pripadnici srpskih vojnih jedinica. Od 2000. taj dan se obeležava i kao Dan oružanih snaga Hrvatske.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP