Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

UHVAĆENI NA DELU: KAKO POLITIČKE PARTIJE PERU PARE

Socijala plaćala SPS i SNS!

Autor: J. Marković | 02.06.2015 - 11:09:00h | Komentara: 6

Anonimni prijatelj socijalista koji mesečno za socijalnu pomoć dobija oko 8.000 dinara uspeo je da u 2014. godini SPS-u da prilog u iznosu od vrtoglavih 650.000 dinara, kojim je ova stranka finansirala svoje predizborne aktivnosti!

Socijalista mesečno prima 8.000 socijalne  pomoći, a stranci za izbore 2014. dao 650.000

Socijalista mesečno prima 8.000 socijalne pomoći, a stranci za izbore 2014. dao 650.000 | Foto: Miloš Cvetković

Da paradoks bude veći, ukupna pomoć koju je prošle godine primio iznosila je 94.694,67 dinara, što znači da je darodavac stranci dao skoro sedam puta više nego što dobija kao korisnik socijalne pomoći.


Stranke: Sve po zakonu

Dijana Vukomanović iz SPS-a kaže da ne vidi elemente prekršaja Zakona o finansiranju političkih aktivnosti i da je bitno da SPS poštuje propise i da su podaci javni. U SNS-u kažu da nemaju saznanja da je bilo ko, ko prima socijalnu pomoć, uplatio prilog toj stranci i napominju da svi članovi i simpatizeri mogu da uplate prilog političkoj stranci u skladu sa Zakonom.

Ni simpatizeri SNS-a nisu sedeli skrštenih ruku, pa je 21 fizičko lice uplatilo u istom periodu naprednjacima sumu od 806.000 dinara. Jedan prilog je iznosio 6.000 dinara, a ostalih 20 po 40.000 dinara. Naravno, sva lica su primaoci socijalne pomoći. Pa tako imamo slučaj kada je fizičko lice koje ima više nego skromnu socijalu u godišnjem iznosu od 8.242,00 dinara, SNS-u uplatilo skoro pet puta veću cifru, odnosno 40.000 dinara.

Da Dinkićev URS i te kako ima one koji veruju u tu političku stranku, dokaz je i lice koje je uplatilo 80.000 dinara. Ono što je sporno je da to lice prima socijalnu pomoć u ukupnom godišnjem iznosu od 51.053,32 dinara.

Sedište  socijalista  u Beogradu

Sedište socijalista u Beogradu | Foto: Duška Stefanović


Postavlja se pitanje kako socijalno najugroženija lica imaju sredstva da daju prilog političkim partijama u iznosima koji su mnogo veći od primljene pomoći.

Agencija za borbu protiv korupcije je došla do podataka da je određeni broj fizičkih lica, koja doniraju sredstva političkim subjektima, bio korisnik novčane socijalne pomoći u 2014. godini. Prilikom vršenja kontrole finansiranja izbornih kampanja Agencija je došla do podataka da su čak 23 lica koja su tokom 2014. godine primala novčanu socijalnu pomoć ujedno bila i davaoci priloga političkim strankama za izbornu kampanju tokom 2014. godine. Skoro sva lica su uplate političkim strankama vršila sa svog tekućeg računa na račun stranke i time postupala u skladu sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti. Agencija je i ranije obaveštavala javnost o tome da su korisnici sredstava socijalne pomoći „finansirali“ političke stranke tokom izbornih kampanja 2012.

Nemanja Nenadić

Nemanja Nenadić | Foto: Mitar Mitrović

Transparentnost: il‘ skrivaju prihode, il‘ uplaćuju tuđe pare!


Nemanja Nenadić, izvršni direktor Transparentnosti Srbije, ističe da ova pojava treba da bude signal raznim državnim organima da izvrše provere iz svoje nadležnosti.
- Tu imamo dve moguće opcije. Prva je da ta lica imaju mnogo više para nego što su prijavila, i mora da se proveri da li su prijavljeni svi njihovi prihodi. Druga opcije je da su ta lica stvarno siromašna, i da su uplatila tuđe pare. Ova druga opcija bi trebalo, osim Agencije za borbu protiv korupcije, da interesuje i javnog tužioca - rekao je za „Alo!“ Nenadić i dodao da ova pojava, nažalost, nije nova i da su se ovakve stvari dešavale i ranije.

Poslednji komentari
  • Socijala Vreme: 02.06.2015 12:46h

    Ovim ljudima treba ukinuti socijalu, pa da vidite kako će propevati da li su dali pare ili ne! Naša država nikad neće biti uređena! Pravda nikad neće ući u nju!

  • vili Vreme: 02.06.2015 13:43h

    Nisam pusac, ali sam se udala u porodicu gde je 3 cl pusilo 7 pakli dnevno. U vreme najvece hiperinflacije hleb se mesio ili kupovsao na recku, friz je mogao da bude prazan, al za cigare se imalo. Podsmevalo se onome ko prestaje da pusi: tu ce da ustedis...imaju duvansku u gradu...

  • Stanko Simić Vreme: 02.06.2015 13:53h

    Agencija je bez kredibiliteta da bilo koga kontroliše. Niko nije kažnjen zbog nameštanja konkursa za radno mesto internog finansijskog kontrolora u Agenciji za borbu protiv korupcije o kome je ne baš tačno i ublaženo pisala, pistaljka.rs. Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša. Novom sistematizacijom radnih mesta pokušano je zataškavanje ovog skandala. Administrativni odbor Skupštine trebalo je da se pozabavi ovim slučajem, a ne da odobrava promenu sistematizacije radnih mesta i zapošljavanje lica po ugovoru na osnovu diskrecione odluke direktora. Konkretna postupanja ovog organa opstruišu napore časnih pojedinaca da se odupru i prijave korupciju. Za ovakvo stanje odgovorni su uprava i zaposleni,a posledica je načina na koji su se uposlili. Popuna ovog organa od samog njegovog nastanka do danas vršena je suprotno propisima. Agenciju u ovom sastavu treba ukinuti . Novim zakonom treba ustanoviti organ koji bi dao rezultate u borbi protiv korupcije.

  • nedjo Vreme: 02.06.2015 16:19h

    ovo je neka šala,zar ne?

  • CIRINELA Vreme: 02.06.2015 16:51h

    Da niste malo zakasnili sa senzacijom i "iznenađenjima" Ili tada niste hteli da vidite. Ovo isto je radio DS pa je na spisku imao studente koji su davali od 600 000 do 1 200 000 dinara priloge.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP