Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VLADA POPUSTILA

Sokovi bez akciza!

Autor: Blic | 01.12.2014 - 08:28:00h | Komentara: 1

Vlada je, zasad, odustala od uvođenja akciza na sokove i struju, potvrđeno je „Blicu“ u Nemanjinoj 11.

zeleni sok

Izrađeni predlog izmena Zakona o akcizama je, prema našim saznanjima, trebalo da se nađe pred poslanicama do 20. decembra. Međutim Vladi su, posle pisanja „Blica“ o uvođenju novog nameta, ali i reakcija proizvođača, potrošača od toga odustali.

Proizvođači su i javno, ali i u kontaktima sa predstavnicima Vlade, apelovali da se akcize na sokove ne uvode, jer bi ta mera zarad kratkoročnog prihoda u državni budžet imala negativan efekat na celu jednu industriju koja upošljava na stotinu radnika, a koja i ovako očekuje pad potrošnje njihovih proizvoda zbog smanjenih penzija i plata u javnom sektoru. I anketa koju je sprovela Nacionalna organizacija potrošača Srbije pokazala je da se više od 80 odsto potrošača protivi uvođenju akcize na bilo koji prehrambeni proizvod, pa i na sokove.

Manji porez na dobit

Kako saznajemo, trebalo bi da Vlada uskoro razmotri izmene Zakona o porezu na dobit, koje predviđaju smanjenje stope poreza sa 15 na 13 odsto. U Vladi veruju da bi to moglo da doprinese većem interesovanju ulagača.

Da podsetimo, ideja je bila da se za sva bezalkoholna pića, izuzev običnih mineralnih voda, od Nove godine naplaćuje akciza u iznosu od 1,8 dinara po litru.


Akciza na struju, planirana je za proleće 2015. godine, a njen iznos trebalo je da zameni klasično poskupljenje struje od 10 do 15 odsto. Ta mera trebalo je, prema okvirnim procenama, u budžet za narednu godinu da obezbedi priliv od desetak miliona evra. Ali, u tom slučajuveliku štetu pretrpeo bi EPS. Jer, upravo to očekivano poskupljenje struje od proleća trebalo bi da doprinese većim investicijama i boljem poslovnom rezultatu


- Ministarstvo rudarstva i energetike nije nosilac inicijative u vezi sa uvođenjem akcize. Mi imamo jednu potpuno jasnu, stručnu dimenziju zbog čega tako nešto nije dobro - rekao je ministar Aleksandar Antić.


S druge strane, od 1. januara povećava se akciza na tečni naftni gas (TNG), dizel i gasna ulja i biogoriva. I cigarete će od Nove godine imati veće namete. Specifična akciza povećava se za dva dinara, a druga vrsta, takozvana minimalna akciza, koja se utvrđuje na bazi rasta cena na malo i trebalo bi da bude uvećana za tri dinara. Kako će se to odraziti na cene, potpuna je nepoznanica, s obzirom da trenutno duvandžije iz dana u dan izlaze sa sve nižim cenama.

Tagovi:

Poslednji komentari
  • backo Vreme: 01.12.2014 09:06h

    Ove budalaštine što ovi naši rade za zdrav mozak je enigma.To je toliko razmno isto kao kada bi čovek naglavačke sa ušima hodao.Ovo sve liči da će se Srbija rasformisati a ne reformisati.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP