Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

BIVŠA PREDSTAVNICA SRBIJE U MILANU IVANA PEJOVIĆ DOBILA NOVO POSTAVLJENJE

„Šoping konzulka” savetnik u MSP!

Autor: M. Dakić | 30.05.2013 - 23:15:00h | Komentara: 14

Ivana Pejović, bliska prijateljica Danice Drašković, koja je sredinom februara opozvana sa funkcije konzula u Milanu, nije gubila vreme i nedavno je dobila novo uhlebljenje u Ministarstvu spoljnih poslova, saznaje “Alo!”. Kako nam je potvrđeno u ovom resoru, ona je dobila zvanje ministra savetnika, i to rukovodioca grupe za regionalne konzularne poslove.

Do nove funkcije  ostaju im  šoping-molovi  u Beogradu:  Pejovićeva sa  Danicom Drašković

Do nove funkcije ostaju im šoping-molovi u Beogradu: Pejovićeva sa Danicom Drašković | Foto: Vesna Lalić

U ministarsvu kojim rukovodi Ivan Mrkić na našu informaciju odgovorili su da je Pejovićeva zasnovala radni odnos na neodređeno vreme, a prema našim saznanjima uveliko joj se smeši nova diplomatska misija.


Novi posao čekala tri meseca

Bliska prijateljica Danice Drašković je uspela da u Milanu udvostruči mandat diplomate koji se, prema Zakonu o spoljnim poslovima, “vrši po pravilu na period do četiri godine”. Nepuna tri meseca pošto je spakovala kofere iz Italije, za nju je nađena adekvatna fotelja u Beogradu.
- Funkcija koja joj je ovog puta data je, takođe, na nivou diplomatskog zvanja i u hijerarhiji MSP-a odmah je ispod ranga ambasadora. Ona je u okviru konzularnog odeljenja dobila na upravljanje poseban sektor - objašnjava za naš list jedan od bivših diplomata.

- U pogledu planova za njeno novo konzularno angažovanje, odluku o tome donosi ministar spoljnih poslova, kada je reč o izvršilačkim poslovima, a ukoliko je u pitanju postavljenje za generalnog konzula ili ambasadora, o tome odluku donosi Vlada Republike Srbije, na predlog ministra spoljnih poslova - odgovoreno nam je iz MSP-a, ali smo ostali uskraćeni za informaciju kolika je plata nove minstarke savetnice. Kako smo nezvanično uspeli da saznamo, ona bi mesečno trebalo da prima oko 85.000 dinara.

Svoju diplomatsku karijeru Ivana Pejović započela je u vreme kada je Vuk Drašković bio ministar spoljnih poslova 2004. godine, koji joj je tada imenovao za konzula u Milanu. Na toj funkciji ostala je više od osam godina, mimo svih pravila struke, i tek je u februaru razrešena.
Kao što je “Alo!” tada pisao, za vreme njenog višegodišnjeg mandata, naše predstavništvo u Milanu dobilo je posprdan nadimak „šoping konzulat“, i to zbog učestalih poseta prve dame Srpskog pokreta obnove, koja je najmanje dva puta mesečno u prestonici svetske mode obitavala kod svoje drugarice. 

Bliskost Danice Drašković i Ivane Pejović seže od sredine devedesetih, kada je SPO vodio Beograd. Ivana Pejović je u konzulsku fotelju uskočila sa mesta pomoćnika ministra trgovine i turizma. Pre toga je bila savetnik u istom ministarstvu za vreme mandata prethodnog ministra trgovine i turizma Slobodana Milosavljevića. Po profesiji je pravnik sa titulom magistra za turizam, koju je stekla na međunarodnoj školi u Rimu. Pre diplomatske, imala je advokatsku karijeru, a bila je i sekretar SO Savski venac.

Dana brine o bližnjima


Nova visoka diplomatska funkcija Ivane Pejović samo je još jedan primer kako supruga lidera SPO Danica Drašković brine o bližnjima. “Alo!” je nedavno otkrio da se njen zet Ljubomir Mirković sprema za konzula u Banjaluci, a brojni rođaci - sestre, zetovi, sestrići, unuke, prijateljice zapošljavani su na najpoželjnijim mestima i što se plata tiče, u najizdašnijim javnim preduzećima ili državnim firmama. Iako SPO formalno nije u vlasti, za Danine kadrove u Vladi uvek ima mesta. Čak je i ona opstala na poziciji člana UO „Naftne industrije Srbije“ iako se njena smena već mesecima najavljuje.

Zoran Marković novi ambasador u Atini


Zoran Marković, generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova, razrešen je te dužnosti zbog prelaska na novu funkciju. Ovaj kadar SPS-a ide za ambasadora u Atinu, gde je službovao još za vremena Slobodana Miloševića 1998/1999. godine kao drugi sekretar, a svoju uzlaznu diplomatsku karijeru u prestonici Grčke nastavio je i nakon 2000. godine. Prema našim saznanjima, u Ministarstvu spoljnih poslova još vagaju ko će zameniti Markovića. Zanimljivo je da je upravo potpis ovog dojučerašnjeg generalnog sekretara stajao na dopisu koji je u novembru upućen svim srpskim diplomatsko-konzularnim predstavništvima sa instrukcijama da portret predsednika Tomislava Nikolića mora da bude izložen na istaknutom mestu.

Poslednji komentari
  • rosuljac Vreme: 31.05.2013 02:07h

    Ovo za mene znaci da je SPO postavljao zaista kvalitetne kadrove.Ukoliko Dana ima tako veliki uticaj i moc treba je postaviti za premijera.Iz ovog teksta i srrije slicnih jedino ovo mogu zakljuciti.Vas izvrstac iz MIPa se izgleda jako zamerioDani kada nas smara ovakvim glupostima i nebuloznim zakljuccima.

  • Milasin Vreme: 31.05.2013 05:27h

    Samo kratko. Sram da vas bude. Samo se namestate a jadan narod nema ni da prezivi ni leba da jede. Sto nepostaviste nekog mladjeg sposobnijeg punog znanja i zelje da doprinosi.

  • miki Vreme: 31.05.2013 08:25h

    Ako je Danica toliko sposobna i angažovana treba preispitati njenu invalidsku penziju. Ne može jedno i drugo.

  • Mile Vreme: 31.05.2013 09:13h

    Gosp. Markovicu, jedva cekamo da dodjete u Atinu. Vi ste najbolji konzul koji je radio kod nas... Sada i ambasador. Bicemo ponosni...

  • Nikola Popovic Vreme: 31.05.2013 09:38h

    Mogu zakljuciti jedino da je kadar SPO-a bio kvalitetan i da je danas prosto nezamenljiv.Pitam se sta je Dana skrivila vasem izvestacu kad ne vidi lopovluk i pljacku Srbije danasnjih i proslih vlastodrzaca.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP