Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

HVALOSPEVI

Španski mediji: Beograd top destinacija u Evropi

Autor: Tanjug | 12.02.2015 - 15:39:00h | Komentara: 0

Španski listovi El Pais i Vos Populi objavili su članke o Beogradu u kojima se srpska prestonica preporučuje kao top destinacija u Evropi.

Grb Beograda | Foto: Wikipedia

Pohvale od kraljeva turizma: Beograd | Foto: Wikipedia

Novinar El Paisa Karlos Paskal u članku opisuje rutu kojom se kretao tokom nedavnog boravka u Beogradu i ističe svoje utiske prilikom obilaska Beogradske tvrđave, centra grada, Knez Mihajlove ulice, Skadarlije, Savamale, Zemuna.

Uz preporuku za program "Na kafi kod knjeginje Ljubice" preporučuje posetu beogradskim festivalima, događajima i muzejima, a posebno Muzeju Nikole Tesle, Ive Andriće i Muzeju istorije Jugoslavije.

Hram Svetog Save

Hram Svetog Save među lokacijama koje se moraju obići

 
Beogradske kafane opisuje kao svojevrsnu instituciju, a opisujući atmosferu i energiju Beograda, Paskal kaže da u srpskoj prestonici niko više ne govori o prošlosti već samo o budućnosti, te da je naš glavni grad ne samo istorijsko raskršće, već i centar trenda, kulture, dizajna, festivala ali i zabave.

Članak novinar završava poznatim citatom Duška Radovića: "Ko je imao sreće da se jutros probudi u Beogradu, može smatrati da je za danas dovoljno postigao u životu. Svako dalje insistiranje na još nečemu, bilo bi neskromno."

Drugi članak, objavljen je pod naslovom "Beograd, najživlji grad u Evropi", u španskom listu Vos Populi, a novinarka Noelia Fereiro piše da je "glasan, siv i divno razbarušen, Beograd jedinstven grad".

"Ne zaslepljujuće lep kao drugi evropski gradovi, ali sa karakterom koji vas dojmi od prvog trenutka", piše ta novinarka.

Skadarlija

I Španci vole boemštinu: Skadarlija | Foto: Masanori Jošida

 
Kao "ikone Beograda", Noelia ističe beogradske reke, Kalemeganski park i tvrđavu, Trg Republike, Narodni muzej i Narodno pozorište, i Hram svetog Save, najveći pravoslavni hram u Evropi.

U centru grada, Skadarlija, boemski kutak sa kafanama čuva estetiku 19. veka, i takmiči se sa Savamalom na obalama Save. Na drugoj strani Dunava je Zemun, stari grad koji datira iz vremena austrougarskog carstva, a koji je danas romantičan i ušuškani kraj, navedeno je u članku.

Veliki utisak tokom posete Beogradu na ovu novinarku je ostavio živopisni ambijent akvatorija beogradskih reka koji poredi sa Barselonom, i projekat "Beograd na vodi".

"Beograd je grad koji nikada ne spava'. Večera je uvek propraćena živom muzikom, radnje su otvorene sedam dana u nedelji, a podugačka je i lista klubova za sve ukuse: ljubitelje džeza, elektronske i tradicionalno srpske muzike. Ako na ovo dodamo da je ulaz slobodan a piće vrlo jeftino... šta još možete poželeti?", piše Vos Populi, a prenosi Turistička organizacija Srbije.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP