Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

MINISTARSTVO ZDRAVLJA NAJAVLJUJE

Spas za obolele, stiže pet aparata za zračenje!

Autor: Ekipa Alo! | 01.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Broj obolelih od raka u Srbiji svake godine je sve veći, na zračnu terapiju se čeka zbog nedovoljnog broja aparata i čestih kvarova, a iz Ministarstva zdravlja najavljuju da će uskoro u onkološke centre stići pet novih mašina za zračenje. Nabavka aparata finansiraće se iz kredita Svetske banke, a zeleno svetlo za realizaciju projekta stiglo je i od Ministarstva finansija.

Aparati za  zračenje u Institutu za onkologiju često se kvare jer rade  u tri smene

Aparati za zračenje u Institutu za onkologiju često se kvare jer rade u tri smene | Foto: K. Kamenov

- Odluka ide u parlament i nadam se da će u roku od mesec, dva biti završena kompletna administracija. Ukoliko se ispoštuju sve procedure, za nekoliko meseci može se očekivati da novih pet akceleratora stigne u zdravstvene ustanove - rekao je Tanjugu ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

On kaže da će ovom nabavkom biti rešeni ozbiljni problemi u onkološkim centrima koji su decenijama nagomilavani. Ministar nije mogao da precizira koje onkološke ustanove će dobiti aparate, ali je dodao da će to sigurno biti ustanove kojima su aparati najpotrebniji. Rak je u Srbiji, kao i u svetu, po učestalosti izjednačen sa oboljenjima srca i krvnih sudova, ali je po smrtnosti u nerazvijenim zemljama na prvom mestu.

U našoj zemlji je tokom 2012. godine od raka obolelo 37.500 pacijenata, a skoro polovini u lečenju je bila neophodna zračna terapija. I dalje su duge liste čekanja na zračenje jer u šest onkoloških centara u Srbiji ima 14 aparata za zračnu terapiju koji se često kvare, a u funkciji je trenutno 10. Prof. Radan Džodić, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, kaže da su aparati za zračnu terapiju u Srbiji preopterećeni zbog sve većeg broja pacijenata, da u ustanovi koju on vodi rade četiri aparata u tri smene i zrače dvostruko više pacijenata nego što bi po standardima trebalo.

- Mi smo daleko od ispunjavanja standarda koji postoje u razvijenim zemljama za radioterapiju. Institut za onkologiju ima četiri aparata, ali nam treba još toliko da bi se zadovoljile potrebe - kaže Džodić i dodaje da se u toj ustanovi zrači 40 odsto od svih ukupno zračenih pacijenata u Srbiji.
On je pojasnio da mašine za zračnu terapiju imaju svoj radni vek, da se radeći u tri smene brže troše i češće kvare, tako da će zdravstvene ustanove za nekoliko godina doći u situaciju da postojeće mašine više neće moći da rade. Osim radioterapijskih mašina, pojašnjava on, onkološkim ustanovama potrebni su i dodatni aparati, skeneri, koji omogućavaju planiranje radioterapije kako se ne bi oštetila okolna tkiva i kako bi se postigli što bolji rezultati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP