Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

VANREDNA SITUACIJA NA JUGU SRBIJE

Spasili most preko nabujale Morave

Autor: V.Pešić | 08.02.2015 - 12:45:00h | Komentara: 0

U poplavljenim područjima u Vranju i Vranjskoj Banji, u kojima je ponovo na snazi vanredna situacija, stanje se smiruje, jer je vodostaj nabujale Južne Morave u proteklih deset časova opao za metar.

Poplave, Vranje

Poplave, Vranje | Foto: V. Pešić

 
Komandant gradskog Štaba za vanredne situacije i gradonačelnik Vranja Zoran Antić rekao je da su bujice na teritoriji grada poplavile 30 domaćinstava, osam pomoćnih objekata i preko 160 hektara obradivog zemljišta. Branioci su uspeli da spasu most preko Južne Morave kod sela Ćukovac. Da je most srušen, meštani Ćukovca, posebice đaci, ne bi mogli preko mosta da odlaze u Vranje, već mnogo dužim zaobilaznim drumom.

Članovi gradskog štaba kritikovali su neodgovorno ponašanje pojedinih meštana Ćukovca, koji se nisu ponašali primerenoj situaciji. Zbog poplava niko srećom nije izgubio život. Samo je jedna osoba povređena. Zbog poplave i klizišta u Vranjskoj Banji, jedna četvoročlana porodica evakuisana je i nalazi se u hotelu „Železničar“.

Poplavljena Vranjska Banja

Poplavljena Vranjska Banja | Foto: V.P.

 
- Mehanizacija i ljudstvo su danonoćno na terenu. Angažovani su na prokopavanju novih i čišćenju zapušenih kanala. Cilj je da se voda vrati u korito Južne Morave. U toku noći odbranjene su mnoge kritične tačke. Vranjskom „Vodovodu“ i Direkciji za izgradnju i razvoj izdata je naredba da u toku od 72 sata od vode sačuvaju najfrekventnije soabraćajnice u Vranju i Vranjskoj Banji. Od nadležnih republičkih preduzeća zatraženo je da ojačaju bedeme i očiste propuste. U mesnim zajednicama biće održani sastanci zbog angažovanja lokalnog stanovništva u odbrani od poplava i sanaciji ogromnih šteta. Gradski štab za vanredne situacije je u pripravnosti 24 sata. Moramo da sačuvamo bezbednost ljudi i imovine, naglasio je Zoran Antić.

Štab za vanredne situacije zabranio je korišćenje vode iz seoskih vodovoda i bunara. Nadležne službe su u pripravnosti jer postoji opasnost od najezde gmizavaca i glodara. Mnogi putevi su oštećeni, a ima i odrona naročito u vranjskoj oblasti Poljanica. Ni najstariji Vranjanci ne pamte ovoliko veliki vodostaj Južne Morave. Mada se situacija u poplavljenim područjima stabilizuje, nije prestala opasnost od nabujale Binačke Morave sa Kosova. Situacija u Vranju i Vranjskoj Banji je pod kontrolom. U prekidu je saobraćaj na putu Rataje Crni Lug, jer je uništeno 300 metara putnog pravca. Još je ozbiljna situacija u prigradskom naselju Rtibince.

U opštini Bosilegrad meštani nisu ratosiljali nevolja zbog snećnih nanosa, rušenja stotinak električnih stubova, kvara na 73 trafo stanice i uništenih puteva. Predsednik opštine Vladimir Zaharijev upozorava da bezmalo dve nedelje četrdesetak domaćinstava u Gornjoj i Donjoj Ljubati, Dukatu, Mosulju i drugim selima još nema struju. U ovoj pograničnoj opštini zbog obilnih padavina proradilo je više od 100 klizišta.

Posle četvorogodišnje pauze, u selu Zladovce kod Trgovišta ponovo je aktivirano klizište, koje ugrožava devet porodica sa 30 meštana. Aleksandar Nastasović, Blagica Stamenković, Milutin Stamenković danonoćno dežuraju jer se zemlja pomera, a kuće pucaju i propadaju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP