Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

"Spasimo nauku" brani Teslu: Dođite da održimo lekciju političarima!

Autor: B92 | 06.03.2014 - 10:33:00h | Komentara: 0

Pokret „Spasimo nauku“ i fejsbuk stranica „Ostavite Teslu na miru“ poziva sve poštovaoce lika i dela Nikole Tesle da se pridruže protestnom skupu u subotu 8. marta u 12 časova ispred Muzeja Nikole Tesle u Krunskoj ulici br. 51, "kako bismo zajedno pokazali da postoje vrednosti kojima se ne može trgovati u predizbornoj kampanji i zarad političkih poena."

Preko trideset hiljada građana koji podržavaju fejsbuk stranicu „Ostavite Teslu na miru“ smatra da bi državni organi morali poštovati jasno iskazanu želju Tesline rodbine i stav Muzeja Nikole Tesle da urna Nikole Tesle treba da ostane deo memorijalne zbirke u Muzeju.

Nikola Tesla

Nikola Tesla

Sporazum o premeštanju urne Nikole Tesle iz Muzeja Nikole Tesle koji su, suprotno svojim ovlašćenjima, sklopili članovi tehničke Vlade, privremenih organa grada Beograda i Srpske pravoslavne crkve, primer je izrazite politizacije, nerazumevanja, degradacije i nepoštovanja kako nasleđa Nikole Tesle, tako i građanske, naučne i kulturne javnosti u Srbiji.

Smatramo da potpisivanje navedenog sporazuma predstavlja ishitreno, neumesno i nelegitimno manipulisanje vrhunskim kulturnim dobrom Srbije i sveta u svrhe predizborne kampanje i dnevnopolitičkih interesa.

Cilj protesta je slanje jasne poruke da građani ne pristaju na samovolju političkih vlasti u Srbiji, na svim nivoima i u svim domenima. Osnovni zahtev nadležnim državnim organima jeste da navedeni sporazum, koji je potpisan u vreme predizborne kampanje, u toku same kampanje bude i poništen, bez prolongiranja i demagoških izgovora.
Poništavanjem navedenog sporazuma vlasti bi pokazale da uvažavaju volju građana, elementarne etičke i pravne principe, kao i da su spremne da rešavanje značajnih društvenih i kulturnih pitanja odvoje od partikularnih, partijskih i političkih interesa.
Ukoliko zahtev za poništavanjem navedenog sporazuma ne bude ispunjen, spremni smo da preduzmemo dalje korake, kako pravne, tako i one iz domena građanske neposlušnosti.
Skup u trajanju od jednog sata prijavljen je u Policijskoj stanici Vračar.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP