Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

SREĆNA SLAVA BEOGRAĐANI

Spasovdanska litija prošla prestoničkim ulicama! (FOTO)

Autor: Tanjug | 21.05.2015 - 07:56:00h | Komentara: 0

Srpska pravoslavna crkva proslavlja danas Spasovdan ili Vaznesenje Gospodnje, hrišćanski praznik koji se obeležava 40 dana nakon Vaskrsa. Spasovdan je krsna slava Beograda i tokom litije, koja se održava u čast Vaznesenja Hristovog, na snazi je posebna organizacija saobraćaja.

Spasovdan litija 2014

| Foto: Dušan Milenković

Povodom gradske slave Spasovdan, danas je centralnim beogradskim ulicama održana litija koju je predvodio patrijarh srpski Irinej.
- Mi smo mali narod, nas jedino može spasiti i ostaviti na ovim prostorima jedinstvo. Takmičimo se da izaberemo najbolji put ka cilju, a cilj mora da bude jedan jedinstveni, onaj koji nam je Sveti Sava postavio, poručio je patrijarh okupljenim građanima nakon liturgije.


Kako je rekao, ako to budemo činili opstaćemo na vetrovitom Balkanu.
On je čestitao svima slavu u Beogradu i Srbiji, ali i celom srpskom narodu koji se sticajem prilika našao na svim kontinentima sveta.
- Svi oni znaju za današnji praznik i verujem da se u svojim crkvama skupljaju, rekao je patrijarh.

U Skupštinu grada uneti su kolač i žito, a gradonačelnik Siniša Mali zapalio je sveću i čestitao građanima slavu, poželevši im puno uspeha i sreće.

Mali je rekao da je Spasovdan gradska slava koju slave svi Beograđani, bez obzira na veroispovest, i da je to tradicija koju moramo da očuvamo.


Gradonačelnik je rekao da je ove godine najveći broj građana bio na ulicama.

Liturgiji su prisustvovali zamenik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, članovi Gradskog veća, kao i brojni građani, koji su potom u 11.30, na čelu sa patrijarhom Irinejom i episkopima u litiji krenuli iz Ulice admirala Geprata kroz centralne gradske ulice.

Na čelu litije je Jerusalimski krst, barjak Grada Beograda i konjica. Na barjaku od crvenog brokata je sa jedne strane ikona Vaznesenja Gospodnjeg i slovima od zlatnih niti natpis "Opština Grada Beograda 1938", a sa druge strane ikona Svete Petke i poruka "Ko Krsno ime slavi - onom i pomaže".

Sa leve i desne strane barjaka nose se dva mala krsta i dva mala zvona koja sve vreme neprekidno zvone, a iza njih ide žito Hrama i Grada Beograda, kao i kolač hrama i Grada.

Litija, koja predstavlja jednu od nastarijih tradicija Beograda, kretala se od Admirala Geprata, preko Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija je kod Terazijske česme održana prva molitva za zdravlje Beograđana.

Nakon molitve, litija se kretala Knez Mihailovom i Pariskom do Sime Markovića i kod Saborne crkve je održana druga molitva u kojoj se moli za poštedu od stradanja, mir i napredak.

Litija je potom nastavljena Pop Lukinom, Brankovom, kroz Kraljice Natalije i Dobrinjsku do Admirala Geprata, gde se po povratku u Vaznesenjsku crkvu, ispred granitnog Krsta, održa treća molitva u spomen svih palih junaka Beograda.

Spasovdan je jedan od deset praznika koji je posvećen Isusu Hristu i uvijek se slavi četvrtkom.
Prema hrišćanskom verovanju, Hristos je vaskrsenjem pokazao da je jači od smrti i 40 dana kasnije njegovi su se učenici nalazili za trpezom. Tog dana im se Hristos ponovo javio i rekao: "Idite po svemu svetu i propovedajte Jevanđelje svakom stvorenju. Ko poveruje i krsti se, biće spasen, a ko ne poveruje biće osuđen".

Goran Vesić čestitao slavu svim Beograđanima

Gradski menadžer Goran Vesić čestitao je danas svim Beograđanima gradsku slavu Spasovdan i podsetio da je ovaj dan posebno značajan za prestonicu.
Vesić je, prenela je Gradska služba za informisanje, podsetio da je Spasovdan, gradsku slavu, uveo despot Stefan Lazarević 1403. godine, kada je Beograd i proglašen za prestonicu Srbije. Dušanov zakonik je obnarodovan na ovaj dan 1349, Vaznesenjska crkva izgrađena 1863. godine, a u njoj se nalazi barjak beogradske opštine iz 1938, koji se svake godine iznosi iz crkve i nosi u litiji.
Vesić je podsetio i da je Spasovdanska litija obnovljena 1992. godine.
- Danas treba da ostavimo po strani sve razlike, da zajedno slavimo slavu i da se setimo svih velikih ljudi koji su obnavljali na žalost više puta rušen grad, rekao je Vesić na TV Pink.
On je podsetio da će danas biti dodeljena Povelja počasnog građanina književniku Peteru Handkeu, kome će se na taj način zahvaliti za sve što je učinio za Beograd i Srbiju

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP