Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

ALO! U MAJDANPEKU

Spavamo obuveni da se ne smrznemo u snu!

Autor: Mihailo Medenica | 06.12.2014 - 09:02:00h | Komentara: 2

Majdanpek - do pre dva dana grad duhova, na nepunih 200 kilometara od prestonice, a „vekovima“ daleko od nje... Život se posle četiri dana vratio u varošicu na istoku Srbije, zapravo, obrisi života - struje ima, tu je početak i kraj, jer...

Alo! u Majdanpeku

Alo! u Majdanpeku | Foto: Milorad Milanković

- Struje da, ali grejanja i vode nema, tako da ne znamo koliko se to život vratio, kako kažete - kaže Dimitrije Dragošan, starac sa unučicom u naručju i troje unuka kraj njega. Na vetrometini i temperaturu blizu nule, još daleko od života kakav je Majdanpek vodio do pre samo pet dana...

Gužva ispred  Crvenog krsta

Gužva ispred Crvenog krsta | Foto: Milorad Milanković

Raste broj pacijenata


Ono u čemu su građani Majdanpeka apsolutno saglasni jeste činjenica da su hitne službe maksimalno predano i profesionalno radile sve vreme trajanja krize, danonoćno, u nepodnošljivim uslovima.
Nedostatak struje, odnosno grejanja, ipak je uzeo svoj danak u broju pacijenata koji se obraćaju Hitnoj pomoći ili lekarima Doma zdravlja.
Prema rečima doktora Milojka Nešovića, direktora Doma zdravlja, samo u četvrtak je čak 185 pacijenata zatražilo lekarsku pomoć, što zbog prehlade, što zbog stresa, dok se prvih dana taj broj kretao u uobičajenim okvirima, odnosno oko 30 pacijenata dnevno. Bolnica u Majdanpeku radi normalno, koliko je to u ovim uslovima moguće, obezbeđujući negu za sve svoje pacijente.

- Deca su me čitavog života kritikovala što čuvam stari šporet na drva, a sada nam je sačuvao glave!

Na njega se grejemo, na njemu spremamo, na njemu se zagreje lonac vode da se deca okupaju, ako se to može nazvati kupanjem, ali bolje i to nego kao većina Majdanpečana, koji ne mogu ni da se umiju - bez gorčine, gotovo pomiren sa nevoljom, govori Dimitrije, dok sa druge strane ulice, na česmi kraj crkve, devojka natače ko zna koju po redu flašu vode?!


- Na sreću, radi stari vodovod, sa kojeg se snabdeva i ova česma. Tek nekoliko zgrada je povezano na njega, ali barem ova česma znači spas, jer nam je, iskreno, bez vode, čini mi se, teže nego bez struje?! Petoro nas je u stanu, grejalicom zagrevamo najmanju sobu, sabrani svi u njoj čekamo...

Na pitanje „šta“ - nema odgovora. Nemo sleže ramenima pakujući flaše u ceger.

- Ne znam šta, valjda da se život nastavi tamo gde je stao. Bez sumnje hoće, mada niko nema odgovor kad, jer što je do ovih nesrećnika bilo, učinili su...

Voda za  piće dragocena

Voda za piće dragocena | Foto: Milorad Milanković

 
- Pisalo se, čujem, da su cene podivljale, da se kojekakvi koriste situacijom, da su čak i u crkvi sveće poskupele za 100 odsto, a sve je to čista laž, jer iako nismo imali ništa, nijednog trenutka Majdanpek nije izgubio ljudskost - svedoči Lazar Pavlović, naglašavajući da je svega manjkalo, osim solidarnosti!

Milojko Nešović

Milojko Nešović | Foto: Milorad Milanković


- Pa žene u prodavnicama su pod svećama radile samo da bi uslužile kupce, voda se delila među komšijama, drva su se pozajmljivala ko je mogao da loži, deca su sabirana kod komšija koji su ložili... Zbog te činjenice, život u Majdanpeku nijednog trenutka nije stao, iako je grad s prvim mrakom podsećao na groblje, samo se svetlost sveća nazirala odnekud, poneki šapat i huk vetra koji je vitlao pustim ulicama. Ulice više nisu puste, ali daleko je to od povratka u prošlost, koliko god to paradoksalno zvučalo.

Ima struje, ali opet svi za dana jure da oposle sve što mogu, da se snabdeju, sveće se i dalje prodaju kao da će s mrakom zamreti i grad, jer strah je jači od nade.

Kad je teško, na prvoj liniji: Vojska u Majdanpeku

Kad je teško, na prvoj liniji: Vojska u Majdanpeku | Foto: Milorad Milanković


- Škole ne rade, vrtići takođe, Vojska, policija i Crveni krst pomažu koliko mogu, ali smo i dalje u strahu da se nešto slično ne ponovi, jer ko zna šta može da se dogodi kad se veliki sistemi priključe na struju ponovo?! Dok god spavamo obuveni zbog mraza koji stegne noću, niko u naše ime ne može da kaže da se život vratio u Majdanpek - ljutito, s punim pravom, kaže starica nad onom istom česmom kraj crkve, puneći flaše vodom koja mrzne ruke...

Život se jeste vratio, barem u obrisima, u najlepšu varošicu istočne Srbije, ali još je to daleko od života, mada nesporno bliže svakodnevici mirnog gradića kakvom je živeo do pre samo pet dana, na nepunih 200 kilometara od Beograda, a opet kao „vekovima“ udaljen...

Pohvale od Vučića!


Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić pohvaliće državne organe i javna preduzeća, a pre svih montere „Elektromreža Srbije“, zbog nadčovečanskih napora koje su uložili kako bi građani Majdanpeka konačno dobili struju, saznaje „Alo!“.
- Premijer je tokom posete Izraelu i boravka u Ujedinjenim nacijama bio u stalnoj vezi sa ministrima i onima koji su vodili akciju na terenu i zadovoljan je kako su se snašli u ovoj veoma teškoj situaciji. Monteri su bukvalno i sopstvene živote stavljali na kocku viseći iznad litica kako bi građane Majdanpeka spasli od hladnoće i omogućili im da se vrate normalnom životu - kaže izvor „Alo!“ blizak premijeru Vučiću.V. P.

Poslednji komentari
  • crni domino Vreme: 06.12.2014 10:55h

    Spavaju obuveni, bez struje, bez vode, bez grejanja, bez telefona... Dvadeset prvi vek, sa nesposobnom Vladom i Vucicem bivsim radikalom na celu. Srbija sa njima u 19.om veku, cuti i trpi... a onaj mamlaz zida crkvu i bogati se... Urusava se drzava kao ti dalekovodi... sve je trulo!

  • Jovan Vreme: 06.12.2014 11:03h

    Čini mi se da ste se malo opustili i sve čekate da vam država reši. Glavu gore i preduzmite sve da vam bude bolje. Neće se niko smrznuti iako "spavate u obuć".

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP